Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Καταγγελία της ΝΙCO LAZARIDI για καπηλεία όρου Macedonian Wines

Φαινόμενα όπου υιοθετείται η ψευδεπίγραφη ονομασία «Macedonian Wines» που υποδαυλίζουν τα ελληνικά κρασιά, τα οποία μέσα από πολυετείς και εντατικές προσπάθειες έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά, συνεχίζουν να παρατηρούνται, εκ μέρους της γείτονος χώρας.

nico-lazaridi-logo

Μαρία Γιουρουκέλη

209
0

Το θέμα σχετικά με την χρήση του όρου «Macedonian Wines» θέτει με επιστολή του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΙCO LAZARIDI ,Φεδερίκος Λαζαρίδης, την οποία κοινοποίσε σε κρατικούς και οινικούς φορείς (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, περιφέρεια ΑΜΘ,  προξενείο Ντίσελντορφ, ΣΕΟ, Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, ΣΜΟΕ, Enterprise Greece), τονίζοντας πως δυστυχώς η ασύστολη καπηλεία του όρου «Macedonian Wines» από μέρους της γείτονος χώρας δεν περιορίζεται μόνο στην διεθνή έκθεση PROWEIN αλλά και σε όλα τους τα μέσα επικοινωνίας.

«Το γεγονός αυτό όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, δημιουργεί μια έντονη σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως στην δυσάρεστη θέση να διευκρινίζουμε ότι το ΠΓΕ Μακεδονία, αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας, όπως και ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, τονίζοντας την ανάγκη μιας συλλογικής, συντονισμένης και επιθετικής προσπάθειας για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.

 

Η επιστολή σχετικά με τη χρήση του όρου «Macedonian Wines»

 

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Επανερχόμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την αυλαία της έκθεσης PROWEIN 2019 που διοργανώνεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, την μεγαλύτερη Διεθνή έκθεση κρασιού που προσελκύει χιλιάδες εμπορικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς διαπιστώνουμε ότι παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας που έχουν γίνει από διάφορους φορείς και επιχειρήσεις προς τους διοργανωτές, συνεχίζουν και παρατηρούνται φαινόμενα όπου υιοθετείται η ψευδεπίγραφη ονομασία “Macedonian Wines”. Δυστυχώς η ασύστολη καπηλεία του όρου “Macedonian Wines” από μέρους της γείτονος χώρας δεν περιορίζεται μόνο στην διεθνή έκθεση αλλά και σε όλα τους τα μέσα επικοινωνίας.

Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της έκθεσης PROWEIN 2020 γίνεται ορθά αναφορά στους οίνους της Βόρειας Μακεδονίας ως Association Wines of North Macedonia. Ωστόσο ταυτόχρονα προβάλλονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης PROWEIN 2020 (Masterclass) όπου γίνεται αναφορά για “Macedonian Wines“, “Macedonian Big Reds” (τίτλος Masterclass) και “Meet us at the Macedonian booth”. Η συγκεκριμένη αναφορά υφίσταται και στο επίσημο site τους με όνομα Wines of Macedonia.

Το γεγονός αυτό όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, δημιουργεί μια έντονη σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως στην δυσάρεστη θέση να διευκρινίζουμε ότι το ΠΓΕ Μακεδονία, αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας, όπως και ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια συλλογική, συντονισμένη και επιθετική προσπάθεια μπορούν να εκλείψουν φαινόμενα τα οποία υποδαυλίζουν τα ελληνικά προϊόντα και δη τα ελληνικά κρασιά, τα οποία μέσα από πολυετείς και εντατικές προσπάθειες έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

Με Εκτίμηση,

Φεδερίκος Λαζαρίδης

Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία