BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Δεύτερο έκτακτο πακέτο στήριξης από ΕΕ στον αμπελοοινικό τομέα

Ένα πρόσθετο πακέτο έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, μετά την κρίση του κοροωναϊού και τις συνέπειές του στον κλάδο ενέκρινε η Κομισιόν στις 7 Ιουλίου.

crisis_wine

Μαρία Γιουρουκέλη

259
3

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την προσωρινή εξουσιοδότηση των φορέων εκμετάλλευσης να αυτο-οργανώνονται στα μέτρα αγοράς, την αύξηση της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εθνικά προγράμματα στήριξης του οίνου και την εισαγωγή προκαταβολών για απόσταξη κρίσης και αποθήκευση.

«Ο τομέας του κρασιού συγκαταλέγεται στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων που έχουν πληγεί περισσότερο, λόγω των ραγδαίων αλλαγών στη ζήτηση και του κλεισίματος εστιατορίων και μπαρ σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από την οικιακή κατανάλωση», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση.

Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το άρθρο 222 του κανονισμού για την κοινή οργάνωση αγορών (ΚΟΑ) επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει προσωρινές παρεκκλίσεις από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ σε περιπτώσεις σοβαρών ανισορροπιών στην αγορά. Η Επιτροπή έχει πλέον εγκρίνει μια τέτοια παρέκκλιση για τον αμπελοοινικό τομέα, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να αυτο-οργανώνονται και να εφαρμόζουν μέτρα αγοράς στο επίπεδό τους για τη σταθεροποίηση του τομέα τους και όσον αφορά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για μέγιστη περίοδο 6 μηνών. Για παράδειγμα, θα τους επιτρέπεται να προγραμματίζουν κοινές δραστηριότητες προώθησης, να οργανώνουν αποθήκευση από ιδιωτικούς φορείς και να προγραμματίζουν συνήθως παραγωγή.
  • Αύξηση της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα μέτρα των εθνικών προγραμμάτων στήριξης θα αυξηθεί κατά 10% και θα φθάσει το 70%. Ένα προηγούμενο ειδικό μέτρο το είχε ήδη αυξήσει από 50% σε 60%. Αυτό θα παρέχει οικονομική ανακούφιση στους δικαιούχους.
  • Προκαταβολές πληρωμών για απόσταξη κρίσης και αποθήκευση: η Επιτροπή θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν προκαταβολές πληρωμών σε φορείς εκμετάλλευσης για τρέχουσες εργασίες απόσταξης κρίσης και αποθήκευσης.
  • Αυτές οι προκαταβολές μπορούν να καλύψουν έως και το 100% του κόστους και θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα εθνικά τους κονδύλια του προγράμματος στήριξης για το τρέχον έτος.

Εκτός από αυτά τα μέτρα στήριξης για τον τομέα του οίνου, ο τομέας των οπωροκηπευτικών θα επωφεληθεί επίσης από την αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ (από 50% σε 70%) για προγράμματα που διαχειρίζονται οι οργανώσεις παραγωγών. Αυτό θα προσφέρει περαιτέρω ευελιξία στις οργανώσεις παραγωγών κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων τους.

Αυτά τα μέτρα συμπληρώνουν το προσφάτως εγκριθέν πακέτο, το οποίο ωφέλησε τον αμπελοοινικό τομέα μέσω της ευελιξίας που παρέχεται στα προγράμματα στήριξης της αγοράς. Αυτό περιελάμβανε για παράδειγμα, αυξημένη ευελιξία εργαλείων για τον έλεγχο του παραγωγικού δυναμικού, το λεγόμενο εργαλείο «πράσινης συγκομιδής» και τη δυνατότητα συμπερίληψης προσωρινών νέων μέτρων σε περίπτωσης κρίσης, όπως την ενεργοποίηση της «απόσταξης κρίσης» κρασιού.

Επιπλέον, η Επιτροπή δρομολόγησε πρόσφατα δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για προγράμματα προώθησης που στοχεύουν στη στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του οίνου. Οι εν λόγω προσκλήσεις θα ανοίξουν έως τις 27 Αυγούστου 2020.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Janusz Wojciechowski, δήλωσε σχετικά: «Ο τομέας του κρασιού συγκαταλέγεται μεταξύ των τομέων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωναϊού και τα σχετικά μέτρα κλειδώματος που ελήφθησαν σε ολόκληρη την ΕΕ. Το πρώτο πακέτο ειδικών μέτρων για την αγορά που ενέκρινε η Επιτροπή έχει ήδη παράσχει σημαντική υποστήριξη. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες σχετικά με την κλίμακα της κρίσης σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο και η στενή παρακολούθηση της αγοράς μας οδήγησαν να προτείνουμε μια νέα δέσμη μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά τα μέτρα θα παράσχουν γρήγορα συγκεκριμένα αποτελέσματα για τον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ και σύντομα θα παρέχουν σταθερότητα.».

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-07-2020 15:47Θάνος

Μας κοροιδεψαν όλους τους αμπελουργους... Πολύ σωστά μιλάτε συνάδελφοι! Θα έρθουν εκλογές σύντομα και όπως μας κοροιδεψαν έτσι θα τους μαυρισουμε! Δεν έχουν βοηθήσει καθόλου τον κλάδο μας... Κοροϊδεύει ο βοριδης με τα ψεύτικα μέτρα λες και ζητάμε ελεημοσύνη! Εμείς θέλουμε να μας στηρίξουν όχι να μας αφανησουν όπως κάνουν τώρα

Απάντηση

08-07-2020 17:03Στάθης

Για το 7χίλιαρο δεν βλέπω και δεν ακούω κάτι 🤔 Οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, που είναι αυτοί που έπαθαν και την μεγαλύτερη ζημιά λόγω κορονοϊου, θα το πάρουν και πότε;

Απάντηση

08-07-2020 16:37Μανώλης

Α ρε μαύρο που θέλετε στις εκλογές..... Έχετε αφήσει μόνους και αβοηθητους τους αμπελοπαραγωγους... Για εμάς δεν έχει ούτε deminimis... ούτε 800αρια ούτε voucher ούτε βοήθεια!αλλη φορά να πάτε σε αυτούς που δώσατε τζάμπα λεφτά να σας ψηφησουν. Μετανιωσαμε που σας ψηφησαμε αλήτες μας κοροιδεψατε ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία