BACK TO
TOP
Αγελαδοτροφία

Μόνο τις χώρες του Βορρά δείχνει να βολεύει η αποθεματοποίηση

Την αδιάθετη παραγωγή γάλακτος των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά εξυπηρετεί η αποθεματοποίηση σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, που προωθεί η Ε.Ε. και στην οποία σπεύδουν να πάρουν θέση χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

galaktoviomaxania_sto_kilkis_rypane_to_perivallon_1

38
0

Για τους Έλληνες παραγωγούς προφανώς και δεν πρόκειται να προκύψει άμεσο όφελος, καθώς η χώρα είναι ελλειμματική στο αγελαδινό και δεν έχει λόγο να κάνει χρήση του μέτρου. Βέβαια το γεγονός ότι θα εκτονωθούν οι πιέσεις για τις μεγάλες παραγωγούς χώρες, μπορεί να διευκολύνει τη συγκράτηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα και στην Ελλάδα.

Αυτό που ανησυχεί είναι ότι δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα η πίεση να μεταφερθεί και να γίνει περισσότερο αντιληπτή στη χώρα μας, όταν, σκόνη γάλακτος, παγοκολόνες και άλλα υποπροϊόντα τα οποία σήμερα συνιστούν μέρος της αποθεματοποίησης, κατακλύσουν με ευκολία την ελληνική αγορά προκειμένου να αξιοποιηθούν ευρέως από την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, λόγω της χαμηλής τους τιμής.

Με άλλα λόγια, μόνο προσωρινά ενδέχεται να υπάρξει κάποιος θετικός αντίκτυπος από τις ενισχύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ τις οποίες έχει δεσμευθεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να στηριχθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Μεσομακροπρόθεμα, ακόμα και η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να αποδειχθεί επιβαρυντική για χώρες όπως η Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση πάντως το μέτρο έρχεται να κρατήσει σε μια ισορροπία τις τιμές του γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Αγορά, με έναν θετικό απόηχο και για τη χώρα μας. Αποσυμφορίζεται δηλαδή η αγορά των βορείων χωρών, με αποτέλεσμα να περιορισθούν και οι όποιες πιέσεις από την εγχώρια βιομηχανία προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους για μείωση τιμής.

Το γεγονός όμως ότι οι βιομηχανίες γάλακτος θα έχουν στη συνέχεια πρόσβαση σε αξιόλογες ποσότητες γάλακτος σε σκόνη σε τιμές που καθιστούν το φρέσκο μη ανταγωνιστικό συγκριτικά με τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί έως τώρα, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Έπειτα από 70 με 210 ημέρες, το αποθεματοποιημένο γάλα σε σκόνη θα είναι ελεύθερο προς διάθεση στην αγορά και σε κάποιες περιπτώσεις και σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι γαλατάδες στους ντόπιους παραγωγούς.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε επαρκής παραγωγή ούτε οι κατάλληλες δομές για να προχωρήσει ο κλάδος στην αποθεματοποίηση. Ακόμα και να υπήρχαν όμως, τα πρώτα προσχέδια του μέτρου της Κομισιόν, φωτογραφίζουν έναν γεωγραφικό περιορισμό της πολιτικής αποθεματοποίησης, με τους πόρους να απορροφούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την Γερμανία και την Γαλλία, ενώ η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν. Για τα υπόλοιπα κράτη μέλη απομένει μικρότερο του 50% ποσοστό των όγκων και των ενισχύσεων, ενώ χώρες με ισχυρή παραγωγή όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία περιμένουν στη σειρά.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να σχεδιάζει την αποθεματοποίηση 90.000 τόνων σκόνης γάλακτος, 140.000 τόνων βουτύρου και 100.000 τόνων τυριού. Η διάρκεια του μέτρου προβλέπει την επιδότηση της αποθήκευσης για ένα διάστημα 70 έως 210 ημερών. Το ποσό των κονδυλίων που αφορούν στην αποθεματοποίηση στον κλάδο του γάλακτος αποτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ. Για το γάλα σε σκόνη προορίζονται 6 εκατ. ευρώ, 10 εκατ. ευρώ αφορούν στην αποθεματοποίηση τυριού και 14 εκατ. ευρώ προορίζονται για το βούτυρο.

Από τους 100.000 τόνους τυριού, 21.726 προορίζονται για την Γερμανία, ενώ 18.394 για τη Γαλλία. Στην περίπτωση της Ιταλίας, 12,654 τόνοι τυριού προορίζονται για αποθεματοποίηση, ενώ 4.499 αναλογούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δικαιούται πόρους της ΕΕ και για το τρέχον έτος.

Οι λεπτομέρειες αυτές μένει να επισημοποιηθούν, αφού τα κράτη μέλη δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στην κατανομή, κάτι που αναμένεται να συμβεί πριν μπει ο Μάιος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία