BACK TO
TOP
Αρωματικά Φυτά

Παιχνίδια με την τιμή του ελαίου της λεβάντας όσο πλησιάζει η απόσταξη

Συστηµατική προσπάθεια δηµιουργίας πεσιµιστικού κλίµατος, ώστε να απογοητευτούν οι παραγωγοί και να σπεύσουν να «ξεφορτωθούν» τη σοδειά τους κοψοχρονιά, παρατηρείται τις τελευταίες ηµέρες γύρω από τον κύκλο της παραγωγής, µεταποίησης και εµπορίας ελαίου λεβάντας, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα πραγµατικά δεδοµένα της αγοράς.

2_levanta

Λεωνίδας Λιάμης

430
8

Όπως αναφέρουν στην εφηµερίδα Agrenda έµπειροι παράγοντες του κλάδου, στα παραγωγικά κέντρα της χώρας ήδη έχουν ξαµοληθεί πρόθυµοι… λαγοί και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά. Κι αυτό το κάνουν είτε διασπείροντας φήµες πως οι τιµές φέτος θα πάθουν πανωλεθρία, διότι δεν υπάρχει ζήτηση, είτε ρίχνοντας στο τραπέζι µια χαµηλή τιµή, που απέχει έτη φωτός από τις περσινές, λέγοντας ότι αρκετοί έχουν πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα γιατί τάχα κάτι ξέρουν.

«∆εν ισχύει τίποτε από αυτά. Ακόµη δεν έχει τελειώσει η απόσταξη. Το τοπίο δεν θα έχει ξεκαθαρίσει πριν τις επόµενες 10-15 ηµέρες, καθώς τότε εκτιµάται πως οι Βούλγαροι, που αποτελούν τον µεγάλο παίκτη της αγοράς στο έλαιο λεβάντας θα ξέρουν τί παραγωγή έχουν και τί όγκοι τους χρειάζονται. Τους περιµένουµε αρχές Αυγούστου για να ανοίξουν τα χαρτιά τους», επισήµανε στην Agrenda ο Χάρης Σάββας, υπεύθυνος του Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, µια περιοχή µε ανεπτυγµένη καλλιέργεια λεβάντας, που φτάνει τα 4.000 στρέµµατα και βάσει των πωλήσεων που έχουν κάνει τα τοπικά φυτώρια αναµένει τον διπλασιασµό των εκτάσεων που θα είναι παραγωγικές το επόµενο έτος.

Για τη φετινή παραγωγή ο συνοµιλητής µας ανέφερε πως τα πράγµατα πήγαν πολύ καλύτερα από πέρυσι, καθώς οι βροχοπτώσεις βοήθησαν να αυξηθεί η χορτοµάζα και µαζί της και η απόδοση ελαίου, η οποία για την πλειονότητα των παραγωγών κυµάνθηκε από 4 έως 8 κιλά το στρέµµα, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις µε ως 12 κιλά το στρέµµα.

Να µην πανικοβληθούν και να κρατήσουν το προϊόν τους όσο πιο πολύ µπορούν συµβουλεύει και ο Πάρης Ανθιµίδης, παραγωγός και ο ίδιος µε 76 στρέµµατα λεβάντας, αλλά και (από φέτος) ιδιοκτήτης του πλέον σύγχρονου αποστακτηρίου στην περιοχή των Γρεβενών, µε δυνατότητα επεξεργασίας 48 τόνων χλωρής χορτοµάζας το 24ωρο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Αυγούστου


 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2019 02:15δημητριοσ μπουρικασ

μαλον η αγορα ελαιου για εφετοσσταματησε δεν υπαρχει ζητηση δυστηχωσ

Απάντηση

06-08-2019 23:50ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η τιμή θα "κάτσει" γύρω στα 35 ευρώ λόγω υπερπαραγωγής και μειωμένης ζήτησης λόγω αυξημένης ποσότητας στοκαρίσματος από πέρυσι.

Απάντηση

05-08-2019 16:02Thomas Melidis

επιπολαιες τοποθετησεις απο ανθρωπους που δεν εχουνε καμμια γνωση της αγορας. Οι Βουλγαροι ειναι στοκαρισμενοι απο περσυ και στην φετινη παραγωγη οι αγροτες στην Βουλγαρια πουλανε την Λεβαντα τους με 35 Ευρω το Κιλο .Οι Βουλγαροι δεν εχουνε κανενα λογο να ερθουν στην Ελλαδα γιατι εχουνε πλεονασμα απο στοκ και με καλυτερη ποιοτητα απο την Ελληνικη.Οσοι ονειρευονται τις περσινες τιμες μαλλον θα ξυπνησουν αποτομα και σε λαθος χρονο.Οποιος Θελει να λειτουργησει εξυπνα καλα θα ητανε να διαπραγματευτει τα λαδια του κοντα στα 55 Ευρω με τιμολογιο.Επισης αυτοι που αγοραζανε μαυρα περσυ μετα τις διασυνοριακες καταγγελιες πολυ δυσκολα θα το κανουνε φετος. Για οποιαδηποτε πληροφορια σχετικα επικοινωνηστε μαζι μου στο + 61 404462203 Θωμας Μελιδης www.aetherialoils.com aetherialoils@gmail.com

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

04-08-2019 16:59ISAIA TRED

Η ΤΙΜΗ δεν θα είναι μεγαλύτερη από 50 μέχρι 60 το λίτρο λαδιού από λεβάντα.!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία