BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Στην πόρτα της Ευρώπης η μαύρη κηλίδωση εσπεριδοειδών

Την παρουσία του μύκητα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα φυτοϋγειονομικών ελέγχων που έγιναν σε πύλες εισόδου της ΕΕ.

xxxx_2

15
0

Την εγκατάσταση της μαύρης κηλίδωσης στην Μεσόγειο επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα φυτουγειονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν σε πύλες εισόδου της ΕΕ σε επτά συνολικά φορτία εσπεριδοειδών με χώρα προέλευσης την Τυνησία.

Ειδικότερα, την παρουσία του μύκητα Guirnardia citricarpa CBS που προκαλεί την ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης στα εσπεριδοειδή ανακοίνωσε η ισπανική ένωση παραγωγών Asaja, η οποία καταγγέλλει την ΕΕ για πολύ χαλαρούς ελέγχους οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα την επέκταση της ασθένειας εντός της ΕΕ, με καταστροφικές συνέπειες για χώρες με σημαντική παραγωγή εσπεριδοειδών στον ευρωπαϊκό νότο.

Σύμφωνα με την Asaja η συγκεκριμένη ασθένεια βρέθηκε σε δυο ελέγχους που έγιναν σε επτά συνολικά αποστολές, δύο τον Μάρτιο και πέντε μέσα στον Απρίλιο, από την χώρα της Βορείου Αφρικής. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έναν μύκητα που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, σπάζοντας τον φλοιό των φρούτων και καθιστώντας τα άχρηστα για επιτραπέζια εμπορική διάθεση.

Για τον πρόεδρο της Asaja στην περιφέρεια της Βαλένθια, την κύρια περιοχή παραγωγής εσπεριδοειδών στην Ισπανία, το γεγονός ότι η Τυνησία είναι πολύ κοντά γεωγραφικά στην Αίγυπτο, μια από τις χώρες που αύξησε τις εξαγωγές εσπεριδοειδών στην Ευρώπη πρόσφατα συνιστά απειλή μόλυνσης για τις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. «Νέες απειλές τέτοιου είδους εμφανίζονται καθημερινά στη χώρα μας λόγω της χαλαρότητας των πολιτικών φυτοϋγειονομικής προστασίας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», λέει ο Cristóbal Aguado.

 «Η ανίχνευση της μαύρης κηλίδωσης στην Τυνησία καταρρίπτει τα επιχειρήματα που προέβαλε η Νότια Αφρική στις Βρυξέλλες, όταν ισχυρίστηκε ότι οι αποστολές εσπεριδοειδών με CBS δεν συνεπαγόταν καμία απειλή, δεδομένου ότι ο εν λόγω μύκητας δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις μεσογειακές περιοχές» λέει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία