Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ακτινίδια

Αυξηµένη ζήτηση για το ελληνικό ακτινίδιο, ενισχύεται µε επιπλέον 5 λεπτά η τιµή

Στα 55 λεπτά οι πράξεις, όταν πέρυσι αντίστοιχα δεν ξεπερνούσαν τα 45 λεπτά.

22-35_pin_2

Πέτρος Γκόγκος

125
1

Αυξηµένη ζήτηση γνωρίζει το ελληνικό ακτινίδιο από τις αρχές του έτους, µε τους παράγοντες της αγοράς να εκτιµούν πως εφόσον «συνεχιστεί ο χειµώνας» µέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου, οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να βαίνουν αυξανόµενες.

Σε αυτό το εµπορικό µείγµα που διαµορφώνει η περιορισµένη παραγωγή στο Βόρειο Ηµισφαίριο αλλά και η βαρυχειµωνιά έχει σηµειωθεί µια αύξηση της τιµής αναχώρησης κοντά στα 5 λεπτά το κιλό. Σηµειώνεται ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο για τους συνεταιρισµούς, οπότε θα διαµορφωθεί και η τιµή του παραγωγού. Ωστόσο µέχρι στιγµής από τις αγοραπωλησίες ανάµεσα σε παραγωγούς και εµπόρους τα δεδοµένα δίνουν µέση τιµή στα 55 λεπτά το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη χρονιά η τιµή παραγωγού κυµάνθηκε από τα 37 µέχρι τα 45 λεπτά το κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για µια καλή χρονιά σε γενικές γραµµές για το ακτινίδιο, µε µοναδικό σκοτεινό  σηµείο τις αποστολές χύµα στην Ιταλία, οι οποίες αφενός στερούν ποσοστά επί της προστιθέµενης αξίας του εγχώριου προϊόντος, αφετέρου βγάζουν από τη δύσκολη θέση την τυποποίηση της γειτονικής ‘χώρας που φέτος είχε µειωµένη παραγωγή να διαχειριστεί. Να σηµειωθεί ότι στοιχεία µελέτης του Incofruit Hellas έδειξαν ότι η µέση τιµή που πλήρωσαν οι Ιταλοί το 2018 για το ελληνικό ακτινίδιο ήταν στα 57 λεπτά το κιλό, ενώ κατόπιν οι ίδιοι πωλούσαν και τα δικά µας ακτινίδια µε µέση τιµή στα επίπεδα των 1,5 ευρώ το κιλό.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2020 18:21Γιάννης

Άμα δεν ήταν οι Ιταλοί τζάμπα θα τα περνάνε οι έμποροι από τους παραγωγούς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία