BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Στρατηγός χειμώνα το καλαμπόκι, η τιμή του κρίνει την κτηνοτροφία

Κοντά στα 340 ευρώ ο τόνος βρίσκεται η τιµή βάσης στη φυσική αγορά της Ευρώπης για τα λιγοστά αποθέµατα καλαµποκιού, µε τα συµβόλαια της νέας σοδειάς µε ηµεροµηνία παράδοσης το Νοέµβριο του 2022 να διεκδικούν τα 316 ευρώ.

36_pin_54

Πέτρος Γκόγκος

11596
24

Στρατηγός του χειμώνα αναγορεύεται φέτος  το καλαμπόκι, από την τιμή του κρίνεται και η ζωή στην κτηνοτροφία 

Αν η εξέλιξη της αγοράς σκληρού και µαλακού σίτου µπορεί να δείξει κάτι για την προοπτική των τιµών στην περίπτωση του καλαµποκιού, είναι ότι το εγχώριο εµπόριο ακολουθεί την τιµολογιακή πολιτική που εφαρµόζουν τα µεγάλα ψάρια στη Γαλλία.

Μόλις η τιµή για το σκληρό σιτάρι στην Γαλλία υποχώρησε στα 440 ευρώ ο τόνος τον περασµένο Ιούλιο, ακολούθησαν στα αντίστοιχα επίπεδα και οι τιµές που προσέφερε το ιδιωτικό εµπόριο στην Ελλάδα. Αυτό θα µπορούσε να σηµαίνει για το καλαµπόκι ότι το εύρος τιµών που µπορεί να σηκώσει η αγορά κατά τις επόµενες εβδοµάδες θα µπορούσε να κυµανθεί κοντά στα 31 µε 34 λεπτά το κιλό για τον καρπό. Βέβαια και το κόστος των µεταφορικών, το οποίο παραµένει σε υψηλά επίπεδα έρχεται να επιδράσει στις τιµές της αγοράς, η οποία σε κάθε περίπτωση καλείται να διαχειριστεί και µια µάλλον ελλειµµατική σοδειά. Στα χρηµατιστήρια αγροτικών εµπορευµάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η τάση δείχνει ανοδική εξαιτίας της ξηρασίας που ήταν παρούσα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι σοδειές στη Γαλλία αναµένονται µειωµένες κατά έως και 20% ενώ σηµαντικά µικρότερες θα είναι και σε Ιταλία και Ρουµανία. Στην εξίσωση δεν αποκλείεται να βρεθεί και η Κίνα, η οποία επίσης αναµένει µείωση των αποδόσεων κάτι που προεξοφλεί την έξοδό της στη διεθνή αγορά για εξασφάλιση µεγαλύτερων των συνηθισµένων ποσοτήτων.

Κατά 1/5 συρρικνώνεται  η σοδειά στην Ευρώπη

Μια δυσµενέστερη εικόνα σχετικά µε τις προοπτικές της επερχόµενης σοδειάς στην Ευρώπη δίνουν τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κοµισιόν, που δηµοσιεύτηκαν την Τρίτη 23 Αυγούστου. Σύµφωνα µε αυτά, οι αποδόσεις σε βασικές χώρες παραγωγούς καλαµποκιού του ευρωπαϊκού µπλοκ (Γαλλία, Γερµανία, Ρουµανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Κροατία) θα είναι µειωµένες κατά τουλάχιστον 16%.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά, οι αποδόσεις µεσοσταθµικά υπολογίζονται κοντά στους 6,6 τόνους το εκτάριο σε σύνολο Ε.Ε (µόλις 660 κιλά το στρέµµα). Μόλις ένα µήνα πριν η ίδια υπηρεσία υπολόγιζε τη µείωση των αποδόσεων στο 7,6%.

Στον κανόνα αυτό φαίνεται ότι δεν εµπίπτει η ελληνική παραγωγή, µε καλά οργανωµένους παραγωγούς να αναµένουν αποδόσεις λίγο πάνω από 1,5 τόνους το στρέµµα. Μέσα στην επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ξεκινήσουν οι κοπές των µικρών βιολογικού κύκλου καλαµποκιών σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, οι οποίες διακόπηκαν από τις βροχοπτώσεις, ενώ ο βασικός αλωνισµός δροµολογείται για τα τέλη Σεπτεµβρίου.

Δεν αρκεί ό,τι φτάνει από την Ουκρανία

Αν κάτι συγκρατεί την αγορά από την επαναπροσέγγιση των υψηλών που καταγράφησαν µέσα στην άνοιξη, που είδαν τα συµβόλαια Νοεµβρίου στο ευρωπαϊκό καλαµπόκι να αγγίζουν τα 370 ευρώ ο τόνος, είναι η υπόθεση µε την Ουκρανία. Κατά τα λοιπά, τα θεµελιώδη είναι ξεκάθαρα και δείχνουν µια έντονα ελλειµµατική αγορά, ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, Αµερικανοί αναλυτές υπολογίζουν κοντά στους 29 εκατ. τόνους τη νέα σοδειά καλαµποκιού της χώρας, ενώ σχετικά µε την υπόθεση της απελευθέρωσης των αποθεµάτων, η δυναµική της Μαύρης Θάλασσας είναι µειωµένη στο 50% συγκριτικά µε τις ποσότητες που διακινούνταν άλλες χρονιές.

Συνολικά η σοδειά δηµητριακών της Ουκρανίας για το 2022 υπολογίζεται ανάµεσα στους 52,5 και τους 55,4 εκατ. τόνους έναντι των 86 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι. Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και µετά την αποδέσµευση των περσινών αποθεµάτων (κοντά στους 20 εκατ. τόνους) το ισοζύγιο είναι ελλειµµατικό. Ένας παράγοντας που αξίζει να συνυπολογιστεί στη διαµόρφωση των εµπορικών τάσεων είναι και οι εξαντληµένες ικανότητες της κατανάλωσης, µε πολλές κτηνοτροφικές µονάδες ανά την Ευρώπη να βρίσκονται σε διαδικασία συρρίκνωσης

Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

29-08-2022 15:17ΑΓΡΟΤΗΣ

Γιατί τα βάζετε με τους παραγωγούς ξέρετε που έχουν φτάσει τα λιπασμάτα τα φάρμακα Ίδη κλείνουν εργοστάσια λιπασμάτων που θα πάει το κόστος παραγωγής

Απάντηση

29-08-2022 12:52Βασιλης

Το καλαμπόκι δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν υπάρχει κτηνοτροφία χοιροτροφία και πτηνοτροφία όπως το τριφύλλι και ως ένα βαθμό το κριθάρι ή η σόγια αν δεν το αγοράσουν αυτοί ή από τον έμπορο η από αγρότη δεν θα ξανά σπαρθεί καταλάβατε?

Απάντηση

29-08-2022 12:46Σωτήρης

Έγραψε ο φίλος John για 100+ κιλά λίπασμα αν ρίξεις τόσο τι κάνεις εσύ μετά (όχι προσωπικά ο φίλος john γενικά) μένεις με τον πουτσο στα χέρια? Και περιμένεις την τιμή να είναι καλή τι το θες θα στο φάει το λίπασμα και οι άλλες οι μαλακειες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

29-08-2022 12:41Σ.

Στρατηγός τον χειμώνα και την επόμενη χρονιά θα είναι η τιμές των εφοδίων και τού πετρελαίου......

Απάντηση

29-08-2022 12:39Δημήτρης

Καλά να δω που θα το δώσουν φέτος τον χειμώνα το καλαμπόκι κάθε μέρα σφάζονται πρόβατα γίδια αγελάδες έχουν γεμίσει τα σφαγεία ποτάμι το αίμα κάθε μέρα σας το λέω γιατί γνωστός μου δουλεύει σε σφαγείο οι περισσότεροι τα ξεκανουν για να γλυτώσουν από τις πανάκριβες σαβουρες τις τροφές να δω μετά ποιος θα το φάει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

29-08-2022 10:10Derauf

Καλά οργανωμένοι παραγωγοί 1500 κιλά το στρέμμα τι πάει να πει καλά οργανωμένοι? Αν το χωράφι έχει όρεξη θα δώσει αν όχι δεν δινει τίποτα τι παραπάνω κάνουν οι καλά οργανωμένοι μαγικά?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (9)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία