BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Όσο αδειάζουν οι αποθήκες, τόσο ενισχύεται το σκληρό

Την ευνοϊκή συγκυρία της µειωµένης παραγωγής περιµένει να «εκµεταλλευτεί» ο συνεταιρισµός Νίκαιας. Παρά τη µικρή πίεση στην τιµή, το ποιοτικό σιτάρι πωλείται στα 23 λεπτά, µε σηµάδια ανόδου διεθνώς

20940925_xxl

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

36
0

Στα 23 λεπτά πωλείται τις τελευταίες ηµέρες το ποιοτικό σκληρό σιτάρι µε κλειστή τιµή στην αγορά,  και ενώ την εβδοµάδα που περασε πέστηκαν ελαφρά οι τιµές, στο παγκόσµιο στερέωµα συνεχίζουν να παρουσιάζονται σηµάδια περαιτέρω ανόδου µε αφορµή τις συνεχόµενες µειώσεις στις προβλέψεις για την παραγωγή. Αυτά τα σηµάδια φαίνεται να ακολουθεί και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Νίκαιας «Προµηθέας», που ακόµη δεν έχει παραλάβει σκληρό σιτάρι για την ελεύθερη αγορά, καθώς περιµένει τις καλύτερες µέρες που θα έρθουν όσο καταναλώνεται το παγκόσµιο στοκ, «µετρώντας» τις ενδείξεις που κάνουν λόγο για βελτίωση τιµής το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Αυτή την εβδοµάδα οι τιµές FOB στις εξαγωγές πέσανε λίγο, περί τα 5 ευρώ ο τόνος, καθώς «µαζεύτηκαν» λίγο οι Ιταλοί αγοραστές, ωστόσο στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ καταγράφεται ακόµα µεγαλύτερη µείωση στην πρόβλεψη για την παραγωγή αυτής της καλλιεργητικής περιόδου. Σύµφωνα µε το USDA, η παραγωγή σκληρού σίτου προβλέπεται πως θα φτάσει τα 57,3 εκατ. µπούσελς, µειωµένη κατά 1% από την προηγούµενη πρόβλεψη και κατά 26% χαµηλότερη από την παραγωγή του 2018.

Οι αποδόσεις αναµένεται να ανέλθουν κατά µέσο όρο σε 42,3 µπούσελς ανά εκτάριο (δηλαδή σε 10,57 µπούσελς ανά στρέµµα), εµφανίζεται δηλαδή µειωµένη κατά 0,6 µπούσελ από την προηγούµενη πρόβλεψη, αλλά 3 µπούσελς πάνω από την απόδοση του 2018. Η έκταση που καλλιεργήθηκε εκτιµάται σε 1,36 εκατοµµύρια εκτάρια (5,44 εκατ. στρέµµατα), υπολογισµός αµετάβλητος από την προηγούµενη πρόβλεψη, αλλά εξακολουθώντας να είναι κατά πολύ κάτω από την περσινή καλλιεργούµενη έκταση, αφού µιλάµε για 31% λιγότερα στρέµµατα από το 2018.

Η πολύ µικρότερη έκταση που καλλιεργείται παγκοσµίως, θα φέρει σίγουρα λιγότερες ποσότητες στην αγορά. Το σκληρό σιτάρι όµως, αν και χρηµατιστηριακό προϊόν δεν είναι από τα εµπορεύµατα τα οποία επηρεάζονται άµεσα από µια έκθεση ή πρόβλεψη ή πληροφορία. Έτσι θα πρέπει να φτάσει η αγορά στο σηµείο να έχει να αντιµετωπίσει µικρά στοκ για να επέλθει µεγαλύτερη άνοδος, αφού από πέρυσι εκτός από τους εµπόρους, τις αποθήκες του είχαν γεµίσει ακόµη και οι µύλοι και πολλές βιοµηχανίες ζυµαρικών.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία