BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Νομοσχέδιο Πολωνίας για τιμή σκληρού ενοχλεί την Coceral

Ένα πολωνικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί να βοηθήσει τους αγρότες της χώρας μέσω του καθορισμού ελάχιστων τιμών για ορισμένα αγροτικά προϊόντα, βάλθηκαν να υπονομεύσουν τα εμπορικά λόμπι της Πολωνίας σε συνεργασία με το λόμπι δημητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Coceral. Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία πρόσφατου ιστορικού με ένα τέτοιο νομοθέτημα είναι αντίθετο με τα συμφέροντα κάθε εμπορικού λόμπι της ΕΕ.

grain-silo

Πέτρος Γκόγκος

21
0

«Υπονομεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ για το εμπόριο αγαθών […] θα καταπνίξει τη ρευστότητα και θα βλάψει πραγματικά τους αγρότες στο τέλος» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή των ομάδων συμφερόντων που επικρίνουν το νομοσχέδιο.

Ας σημειωθεί πως σε αυτήν την φάση, το πολωνικό νομοσχέδιο έχει υποβληθεί στην Επιτροπή της ΕΕ και στα κράτη μέλη για να διευκρινίσει εάν είναι αντίθετη με το δίκαιο της ΕΕ.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να καθορίσει μια ετήσια ελάχιστη τιμή για τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και της ελαιοκράμβης, χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο που ορίζει την τιμή με βάση το κόστος παραγωγής για τα τρία προηγούμενα έτη.

Ουσιαστικά είναι σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει μια δίκαιη τιμή για τους Πολωνούς αγρότες, δίνοντας με αποτελεσματικό και ορθολογικό τρόπο ένα όριο πάνω από το οποίο τα αγαθά θα μπορούν να πωληθούν για χρήση ζωοτροφές και σε άλλες βιομηχανίες.

Σε περίπτωση που ο αγοραστής πληρώσει χαμηλότερη τιμή από την ελάχιστη τιμή, θα ενεργοποιούσε έρευνα σχετικά με τη συναλλαγή.

Και αν η συναλλαγή διαπιστωθεί ότι παραβιάζει το νόμο, τότε ο αγοραστής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο που φτάνει μέχρι και το 3% των ετήσιων εσόδων του.

Ωστόσο, η πολωνική ομάδα συμφερόντων για τα δημητριακά IZBA συνεργάστηκε με την ευρωπαϊκή ομάδα συμφερόντων για τα σιτηρά Coceral και την παγκόσμια ένωση Gafta για το σιτάρι για να προσπαθήσει να εμποδίσει το νομοσχέδιο να γίνει νόμος επειδή «θα υπονόμευε τις αρχές της εσωτερικής αγοράς».

«Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ σε θέματα γεωργίας και την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Δεδομένου ότι η τιμή αναφοράς θα είναι μόνο για τα προϊόντα που παράγονται στην Πολωνία», αναφέρουν πηγές που ασχολούνται στο ευρωπαϊκό εμπόριο σιτηρών.

«Θα υπήρχε διάκριση μεταξύ των τιμών στην εγχώρια αγορά και στις αγορές άλλων κρατών μελών της ΕΕ» συνεχίζει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που ευνοεί τους εγχώριους παραγωγούς αγαθών έναντι εκείνων που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη.

Οι λομπίστες εκτός από την παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, επικαλούνται επίσης την αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς της Πολωνίας υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα σήμαινε επίσης ότι οι Πολωνοί αγρότες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να πουλήσουν τις καλλιέργειές τους σε ένα έτος παραγωγής, καθώς θα ήταν εκτός ανταγωνισμού από φθηνότερες πηγές.

Ο νόμος θα εξουδετερώσει επίσης τη ρευστότητα καθιστώντας δύσκολη τη σύναψη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης λόγω αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές ελάχιστες τιμές, λένε οι ίδιοι.

«Θα καθιστούσε επίσης δύσκολη την εξαγωγή προς τις ξένες αγορές και θα καθιστούσε την πολωνική αγορά ζωοτροφών μη ανταγωνιστική λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών».

«Οι εμπορικές εταιρείες και οι βιομηχανίες (αλευροποιίες / εταιρείες ζωοτροφών) θα αναγκαστούν να αγοράσουν ακριβότερα προϊόντα από ό, τι στην ελεύθερη αγορά, όπου η τιμή ισορροπίας θα ήταν χαμηλότερη», δήλωσε η IZBA στην επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να απορρίψει το νομοσχέδιο. Οι δικηγόροι της ΕΕ έχουν χρόνο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου ώστε να τοποθετηθούν σχετικά προσφέροντας ισχυρά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου αλλιώς το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος.

Σημειωτέον, η Πολωνία εξάγει περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως από παραγωγή περίπου 12 εκατομμυρίων τόνων, ενώ η χώρα εξάγει ελάχιστες ποσότητες ελαιοκράμβης και παράγει μόλις 3,5 εκατομμύρια τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία