BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πράξεις με 43 λεπτά στο σκληρό, μεγαλύτερη τιμή αναμένει η Χάλκη

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στο σκληρό σιτάρι που μετά τα 45 λεπτά το κιλό που έπιασε η Φότζια, η εγχώρια αγορά ακολουθεί την ανοδική τάση με την τιμή παραγωγού να παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης να ξεκινά διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό.

sroki-pravila-i-sposoby-hraneniya-pshenitsy-v-promyshlennyh-masshtabah-i-domashnih-usloviyah4

386
2

Ήδη στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών έχει δώσει τιμή στα 44 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι που έχουν συλλέξει τα μέλη του συνεταιρισμού της Χάλκης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Δημητριακή ΑΕ φορτώνει από επιλεγμένους συνεργάτες της παραγωγούς ποσότητες πρώτης ποιότητας με 43 λεπτά το κιλό, σε μια εξέλιξη των τιμών που ήρθε σαν αντίδραση στο ανοδικό φθινοπωρινό άνοιγμα της Φότζια την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τώρα στις προοπτικές από εδώ και μπρος της αγοράς δημητριακών και δη σκληρού σιταριού, όλα δείχνουν πως οι ποσότητες που χρειάζονται οι μύλοι προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό απόθεμα είναι μάλλον δυσέρευτες, καθώς αρκετοί παραγωγοί είναι πεπεισμένοι για μια περαιτέρω άνοδο των τιμών. Βέβαια πλέον, αρκετοί είναι αυτοί που θα αναζητήσουν να κλείσουν πλέον τις ποσότητες που έχουν αποθηκεύσει, ενόψει και των συγκομιδών καλαμποκιού και άλλων προϊόντων, κάτι που όμως δεν θα μπορούσε να επιτρέψει ένα πισωγύρισμα στην αγορά, όπως εξηγούν συντελεστές του χώρου στην Agrenda. 
Μένει πλέον να φανεί και σε τι τιμές θα κλείσει η Φότζια την τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να επικυρωθεί η άνοδος αυτή. 

Επιστρέφοντας στη Χάλκη, η ανακοινωθήσα τιμή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης αποτελεί μέχρι στιγμή την υψηλότερη που έχει επιτευχθεί πανελλαδικά, για την φετινή χρονιά.

Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού απευθύνει πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, με τιμή πώλησης τα 43 λεπτά (42 λεπτά τιμή παραγωγού). Μπορεί η τιμή αυτή να είναι το απόγειο μέχρι στιγμής για τον Συνεταιρισμό, όμως η φετινή χρονιά είχε ήδη μπει σε μια καλή πορεία και από πιο νωρίς καθώς στις αρχές του Αυγούστου είχε «κλεισθεί» συμφωνία για 500 τόνους με 30 λεπτά, ενώ προ ημερών πούλησε και άλλους 200 τόνους με 38 λεπτά. Οι όλο και αυξανόμενες τιμές φαίνεται ότι συνεχίζουν και βρίσκουν ανταπόκριση από τους αγοραστές ωθώντας τους παραγωγού να κρατάνε ακόμα στις αποθήκες τους το προϊόν και να αρνούνται να το διαθέσουν ακόμα και έναντι 38 λεπτών το κιλό, αναμένοντας περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Χάρη στις καλές φετινές μέσες στρεμματικές αποδόσεις που πέτυχε η καλλιέργεια  στην ευρύτερη περιοχή της Χάλκης και έφτασαν τα 550 κιλά ο Συνεταιρισμός είχε συγκεντρώσει 2.300 τόνους στις αποθήκες του.

 

Η καλή πορεία των τιμών και το ράλι ανόδου αποτυπώθηκε την προηγούμενη περίοδο και από τις συμφωνίες που είχαν κλείσει και άλλη Συνεταιρισμ΄στην Ελλάδα με πρώτο τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου που πούλησε με 28,5 λεπτά το κιλό, την ΕΑΣ Βόλου με 34 λεπτά, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου ο Συνεταιρισμός Νίκαιας θα βγάλει νέα πρόσκληση, τόσο για τα συμβολαιακά, όσο και για τα ελεύθερα σιτηρά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρόσφατα χρονικά δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο ράλι στην τιμή του σκληρού, με τους συντελεστές της αγοράς να τοποθετούνται με αμηχανία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία. Στο μυαλό ορισμένων παίζει ένα απότομο γύρισμα της αγοράς, ωστόσο τα θεμελιώδη δείχνουν ότι το ράλι γίνεται πάνω σε γερά ερείσματα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

31-08-2021 15:30Βασίλης

Βέβαια, δεν υπάρχει ράλι μόνο στις τιμές του σκληρού σίτου, αλλά, σε όλα τα αγροτικά εφόδια καθώς βαδίζουμε σε μονοπάτια υπερπληθωρισμού. Ο αγρότης θα κληθεί να αγοράσει τα εφόδια της επόμενης χρονιάς σε πολύ υψηλές τιμές οπότε θα πρέπει να κάνει καλή διαχείριση των κερδών του. Ελπίζω, πάντως, με 40+ λεπτά το κιλό να σταματήσουν και λίγο τα παράπονα και τη γκρίνια οι αγρότες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία