BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα στο σκληρό σιτάρι

Η εξαγωγή σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά κυμαίνεται στο 450-460 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας και για την ώρα επικρατεί στασιμότητα, δεδομένου ότι αυτά τα επίπεδα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά.

papadogianis_M_3_4

Γιάννης Παπαδογιάννης

46
0

Παρά την απότομη πτώση στις διεθνής τιμές, οι αγορές των τοπικών μεγάλων μύλων υποστηρίζουν κάπως τις τιμές στο εσωτερικό. Βέβαια όταν καλύψουν κι αυτοί τις ανάγκες τους, μπορεί η πίεση του εξωτερικού να γίνει πιο αισθητή και στην εσωτερική μας αγορά.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιμές στη Φότζια παρέμειναν αμετάβλητες για Τρίτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα για τα τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 485-490 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 475-480 ευρώ ο τόνος.

Στη Γαλλία οι τιμές στάθηκαν για αρκετές μέρες στα επίπεδα των 400 ευρώ ο τόνος και τις τελευταίες μέρες φάνηκε μια ανοδική αντίδραση έστω με 5 ευρώ αύξηση. Όπως και να έχει, σημειώνεται ότι τα σκληρά σιτάρια φέτος δεν είναι πολλά και οι τιμές θα υποστηριχτούν από τη ζήτηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως θα ισορροπήσουν σε υψηλές μεν τιμές, αλλά όχι σαν τις υπερβολικές των προ- ηγούμενων εβδομάδων.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, κατόπιν της γενικευμένης πτώσης στα δημητριακά τις τελευταίες μέρες, λόγω των φόβων κατάρρευσης του κολοσσού Evergrande στην Κίνα, η αγορά αντέδρασε ανοδικά για όλα τα δημητριακά. Στη Γαλλία τέλος, αφού πιάσαμε τα σημεία στήριξης και επέστρεψε η ζήτηση στη φυσική αγορά, οι τιμές αντέδρασαν ανοδικά πλησιάζοντας ξανά τα 250 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία