BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μικρότερη τελικά η σοδειά Καναδά, ανοδικό γύρισμα στο σκληρό

Φρένο στην πτώση έφεραν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά σκληρού σίτου, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες που αφήνει σημαντικά περιθώρια για διατήρηση των τιμών στα υψηλά του ιστορικού εύρους τιμών τους επόμενους μήνες.

24_pin_6

Πέτρος Γκόγκος

6809
7

Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά αλλά και το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, αναθεώρησαν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την επερχόμενη σοδειά, κόβοντας τουλάχιστον 400.000 τόνους από την συνολική παραγωγή της χώρας. Λίγες εβδομάδες πριν, οι ίδιες αρχές μιλούσαν για μια παραγωγή μεταξύ των 6,3 έως 6,6 εκατ. τόνων, που πλέον υποχωρούν στους 5,8 έως 6,1 εκατ. τόνους. Με εξαίρεση την περσινή καταστροφική σοδειά τους, ο Καναδά πετυχαίνει συνήθως μέσες αποδόσεις κοντά στα 250 κιλά το στρέμμα, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις, τοποθετούν τη μέση απόδοση στα 200 κιλά το στρέμμα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, ιδίως στην Ιταλία, αναφέρουν ότι η τελική παραγωγή στον Καναδά, ίσως βρεθεί και λίγο πάνω από τους 5,5 εκατ. τόνους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για έναν διπλασιασμό έναντι των περσινών επιδόσεων της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, τα FOB του Καναδά επιστρέφουν στα 411 ευρώ ο τόνος, έναντι των 360 ευρώ που είχαν υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 100 ευρώ συγκριτικά με τα επίπεδα που διαμορφώνοντας κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά στη Γαλλία, που ανέκτησε 20 ευρώ ο τόνος επιστρέφοντας στα 450 ευρώ, επίπεδα που διατήρησε καθ΄ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Στην Φότζια, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες, στα 487,5 ευρώ ο τόνος, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που ήθελε την αγορά να βρίσκει τα χαμηλά της.

Συγκεκριμένα, τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται πλέον στα 487,5-482,5 ευρώ ο τόνος.

Στην ελληνική αγορά, όπου η τελευταία μεγάλη πράξη αφορά στα 44 λεπτά το κιλό από τον συνεταιρισμό Νίκαιας για τα ελεύθερα σιτάρια των μελών του, τα οποία απορρόφησε η Μέλισσα, παρατηρείται προς το παρόν μια στασιμότητα. Το ελεύθερο εμπόριο επιμένει στα 40 λεπτά το κιλό, επίπεδα που διαμόρφωσε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μικρότεροι μεσίτες πιέζουν ακόμα και για 38 λεπτά το κιλό. Μάλιστα και τα ελληνικά FOB ακούγεται ότι υποχώρησαν στην περιοχή των 420 ευρώ ο τόνος, σε μια μάλλον ετεροχρονισμένη αντίδραση, αφού πλέον η υπόλοιπη αγορά δείχνει να όχι απλά πως σταθεροποιείται, αλλά δοκιμάζει την ανάκτηση κάποιων από των χαμένων επιπέδων.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2022 22:40Takis

Μην αγχώνεστε, θα στειλει ο καναδας κι Ουκρανία. Αν δεν στειλουν φατε λιγα φωτοβολταϊκά

Απάντηση

23-09-2022 20:46THEODOR

Η πτωση της τιμης του σιταριού επιτευχθηκε με την αγαστή συνεργασία Μαρκου και προεδρείου ενωσης Ορεστιάδας....ταυτόχρονα τα πληρωμένα σαιτς μας εχουν πρήξει με τα παραμύθια του Καναδά και της Ουκρανίας , οπότε το παιχνίδι οπως εχω αναφερει και σε προηγούμενα αχόλια μου προχωράει οπως εχει σχεδιαστεί....οταν σε λίγο καιρό θα αρχίσει το ραλι ανόδου της τιμής του σκληρού σίτου οι παραγωγοί θα κλένε και οι εμποροι θα τριβουν τα χερια τους....

Απάντηση

23-09-2022 16:42ΑΓΡΟΤΗΣ

Το ίδιο πάνε να κάνουν με το καλάμποκι είπαμε από 0.35 κσι κάτω ούτε σπυρί για δοκιμή 0.35+

Απάντηση

23-09-2022 15:42Tolis

Εμείς σας τα λέγαμε εσείς εκεί θα βγάλει πολύ πράμα ο Καναδάς μουλαρωσατε...τουλάχιστον φωρτοσαν οι έμποροι μας κ μεσίτες 10 λεπτά φθηνότερα συμβάλετε σε αυτό μπραβο

Απάντηση

23-09-2022 14:00ather

πουστηδες εμποροι και μεσιτεσ

Απάντηση

23-09-2022 12:18Παρατηρητης

Πάνω στο σιτάρι του Καναδά στηρίχθηκε όλο το σενάριο περί χαμηλής τιμής. Μέχρι και για 0, 57 στην πόρτα των μυλων γράψατε. Να δούμε τώρα από Αλμπέρτα μέχρι έναν Χ μύλο κάπου στην Ελλάδα πόσο θα πάει;;;; Το νου σας όμως και στην ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ. Ελπίζω το Ελληνικό κράτος εάν συμβεί κάτι εκεί να προλάβει μέσων ελέγχων...........!!!!!!!

Απάντηση

23-09-2022 10:21ΒΑΣΙΛΗΣ

μπορει το σκληρο σιταρι να μην διαπραγματευεται στο χρηματηστηριο τα παιχνιδια ομως παραμενουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία