BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Άλμα τιμής στο κίτρινο ρύζι που κλέβει στρέμματα από βαμβάκι και καλαμπόκι

∆ιατήρηση της «ηγεµονίας» των µεσόσπερµων ποικιλιών, µε ενίσχυση, ωστόσο, τόσο των µακρύσπερµων, όσο και της Καρολίνας, αναµένεται να καταγράψει φέτος η καλλιέργεια ρυζιού στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, η οποία όλα δείχνουν ότι θα «κλέψει» στρέµµατα από το βαµβάκι και το καλαµπόκι, παρά το εµπορικό «αγκοµάχηµα» του Ronaldo στην αγορά.

pinakas-sitira-22-5

Λεωνίδας Λιάμης

676
1

Τα τρακτέρ, µε τις σπαρτικές µηχανές, µπήκαν στον κάµπο της περιοχής και άρχισαν να σπέρνουν τα χωράφια από τις 8 - 9 Μαΐου, αλλά λίγο οι τελευταίες ασύγχρονες βροχοπτώσεις, λίγο οι σηµαντικές αυξήσεις στις τιµές ορισµένων εισροών και λίγο τα υψηλά, για την εποχή, αποθέµατα από ρύζι της περσινής χρονιάς, έφεραν στο ξεκίνηµα ένα «µούδιασµα».

Ζητούµενο τώρα να κρατήσει ο καιρός

«Η φετινή σπορά, όπως έχει ξεκινήσει, είναι για να γράψεις βιβλίο. Οι βροχές που περιµέναµε πώς και πώς, µετά από εβδοµάδες ξηρασίας, ήρθαν στο χειρότερο timing. Το νερό που έπεσε, για δύο ηµέρες, ήταν τόσο πολύ, ώστε τα χωράφια που είχαν αρχίσει οι κατακλύσεις σχεδόν γέµισαν, ενώ τα υπόλοιπα γάνωσαν και είναι αµφίβολο εάν οι σπόροι θα εγκατασταθούν οµοιόµορφα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν να γίνουν κάποιες κατεργασίες ακόµη και να πέσει και λίπασµα, αλλά οι βροχές δεν το επέτρεψαν», εξηγεί ο Γιώργος Μπότας, παραγωγός και γενικός γραµµατέας του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «εάν ο καιρός κρατήσει, σε µεγάλο ποσοστό η κατάσταση θα διορθωθεί από τους παραγωγούς».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda

Για χρονιά µε «πολλά ερωτηµατικά, που προκαλούν ανησυχία», κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γκούτας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίου Αθανασίου. Όπως επισηµαίνει «τα τέλη του ΤΟΕΒ της περιοχής αυξήθηκαν φέτος κατά 5 ευρώ το στρέµµα, φτάνοντας στα 28 ευρώ, έναντι 23 ευρώ πέρυσι, παρότι το δίκτυο συνεχίζει να είναι ασυντήρητο και τα κανάλια ακαθάριστα. Ο πιστοποιηµένος σπόρος δε, πωλείται από 2,90 έως 3,20 ευρώ το κιλό -έναντι 1,5 ευρώ το κιλό στο εξωτερικό- που σηµαίνει ότι µόνο για το πολλαπλασιαστικό υλικό, µε δεδοµένο ότι απαιτούνται στη σπορά 25 κιλά το στρέµµα, το κόστος για όσα χωράφια χρησιµοποιηθεί, εκτοξεύεται στα περίπου 75-80 ευρώ το στρέµµα, ενώ τουλάχιστον 10% αυξηµένες είναι οι τιµές φέτος και στα σκευάσµατα για τη φυτροπροστασία της καλλιέργειας. Όλο αυτό όπως είναι φυσικό, σε συνδυασµό µε το ό,τι η εµπορική διάθεση του Ronaldo έχει φρενάρει τις τελευταίες εβδοµάδες, µε την τιµή να παραµένει στα 45 λεπτά το κιλό και να υπάρχουν ακόµη σηµαντικά αποθέµατα, έχει προκαλέσει προβληµατισµό στους παραγωγούς».

∆υστοκία πώλησης στα Ronaldo

«Τα 75 λεπτά το κιλό που απόλαυσε πέρυσι η Καρολίνα αποτελεί ένα καλό δέλεαρ και αναµένεται να πάρει παραπάνω στρέµµατα από ό,τι πέρυσι, ενώ το ίδιο ισχύει και µε τα κίτρινα µακρύσπερµα ρύζια, για τα οποία οι τελευταίες πράξεις έγιναν µε 48 λεπτά το κιλό, αν και η σεζόν είχε ανοίξει µε 35 λεπτά το κιλό», µας είπε ο κ. Μπότας, διευκρινίζοντας πως το «άλµα» τιµής που έχουν κάνει τα κίτρινα ρύζια οφείλεται στην εµπλοκή που υπάρχει στο Σουέζ, µε τη δράση των Χούθι και καθιστά δύσκολη την εισαγωγή τέτοιων ρυζιών από χώρες της Άπω Ανατολής. Όσο για το Ronaldo, που παρουσιάζει δυστοκία πώλησης, ο ίδιος µας ανέφερε ότι τα αποθέµατα δεν είναι πάρα πολλά, κυµαίνονται στους 15.000-17.000 τόνους και πως υπάρχει ακόµη χρόνος να διατεθούν, τουλάχιστον µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου που θα έρθει η νέα παραγωγή.

Περισσότερα στρέµµατα

Τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν φέτος θα είναι περισσότερα. «Οι χαµηλές τιµές, πέρυσι, στο καλαµπόκι και στο βαµβάκι, αναµένεται να φέρουν επιπλέον εκτάσεις στο ρύζι, οι οποίες, στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, µπορεί να είναι 20% περισσότερες φέτος», εκτιµά ο κ. Γκούτας.

Ως προς τις ποικιλιακές επιλογές των παραγωγών, τη µερίδα του λέοντος, µε ένα ποσοστό 70% περίπου θα πάρουν και φέτος οι µεσόσπερµες, µε βασική την ποικιλία Ronaldo, ενώ αυξηµένο ενδιαφέρον καταγράφεται για τις µακρύσπερµες κίτρινες και για την Καρολίνα.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία