BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Παίζει η Διεπαγγελματική Βάμβακος με διεθνή τιμή και προπωλήσεις

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φετινή χρονιά στο βαµβάκι, όπου, µετά την µεγάλη κατρακύλα που πήραν οι χρηµατιστηριακές τιµές το Μάρτιο, προφανώς λόγω της πανδηµίας, το τελευταίο διάστηµα καταγράφηκε ένα µίνι ράλι µε τις τιµές στο Σικάγο να επαναπροσεγγίζουν τα 65 σεντς η λίµπρα.

vamvaki_graf_site

Γιάννης Πανάγος

54
2

Να σηµειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου το βαµβάκι είχε πιάσει κορυφή  στα 80 σεντς και τον Μάρτιο είχε κατρακυλήσει στα 50 σεντς. Τα 65 σεντς των αρχών της εβδομάδας έδωσαν αφορμή στους εκκοκκιστές να ανοίξουν για πρώτη φορά συζητήσεις µε τους παραγωγούς για  προπωλήσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν µεγάλη εκκοκκιστική επιχείρηση µε επίκεντρο τη Θεσσαλία να προσφέρει σε µεγάλους καλλιεργητές τιµή 40 λεπτά το κιλό (σύσπρορο στο χωράφι), διαβεβαιώνοτνας µάλιστα ότι τα 65 σεντς η λίµπρα στο αµερικανικό χρηµατιστήριο είναι µια τιµή η οποία δύσκολα θα εµφανισθεί ξανά στο χρηµατιστηριακό ταµπλό µέχρι το Φθινόπωρο. Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι βραχυπρόθεσµα η πρόβλεψη αυτή δείχνει να δικαιώνεται.

Την Πέµπτη (9 Ιουλίου 2020) η τιµή του βαµβακιού είχε υποχωρήσει στα 61,70 σεντς  η λίµπρα.  ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η διακυµάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια είναι µεγάλεες. Αυτό  βέβαια δεν αποτελεί λόγο να κλείσει ένας παραγωγός ποσότητες (προπώληση) µε τιµή στα 40 λεπτά το κιλό για το σύσπορο.

Τελευταίες ώρες πάντως η εν λόγω προσφορά δείχνει να παίρνει και πιο επίσημο χαρακτήρα µε την ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάμβακος να αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:

Η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος διαπιστώνει ότι οι χρηµατιστηριακές τιµές του προϊόντος είναι στα ίδια επίπεδα της περσινής σεζόν συγκοµιδής. Με το παρόν ενηµερώνει τους παραγωγούς – µέλη της ότι έχουν τη δυνατότητα σε συνεργασία µε εκκοκκιστήρια της επιλογής τους να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάµβακος προκειµένου να οριστικοποιήσουν µέρος της τιµής της παραγωγής του.

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ∆ΟΒ.

 

Η παραπάνω ανακοίνωση, μάλλον δείχνει να κινείται έξω από τα όρια και το ρόλο της Διεπαγγελματικής απηχεί προφανέστατα τη βούληση των εκκοκκιστών και βρίσκει ήδη σοβαρές αντιδράσεις στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι βλέπουν πίσω από τέτοιου είδους ανακοινώσεις, έναν πόλεμο νεύρων και συντονισμένες προσπάθειες κερδοσκοπίας σε βάρος τους.  

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-07-2020 15:21Παραγωγός

Θέλουμε στήριξη από το κράτος.μεσα μπαίνουμε

Απάντηση

09-07-2020 20:32Νίκος

Έπιασε ο πόνος τους εκκοκκιστές και είπαν φέτος να βοηθήσουν τους παραγωγούς.... Ωραίο το κολπάκι. Μόλις κλείσουν με συμβάσεις τις επιθυμητές ποσότητες θα πουν ότι το βαμβάκι δεν έχει ζήτηση άσχετα με την πραγματική χρηματιστηριακή τιμή και θα το παίζουν βαριά πεπόνια και θα πάρουν τις υπόλοιπες ποσότητες σε εξευτελιστικές τιμές.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία