BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αγροτικά κοιτούν ξανά οι επενδυτές, δίνουν ορμή στο βαμβάκι για 66 σεντς

Ένα κλασσικό αστείο μεταξύ των οικονομολόγων λέει πως η αγορά έχει προβλέψει εννιά από  τις τελευταίες πέντε κρίσεις. Κάπως έτσι έσπευσαν και οι εκκοκκιστές πριν καλά καλά πρασινίσουν τα καρύδια στα χωράφια το καλοκαίρι να μιλήσουν για κλεισίματα τιμών, μόλις έπιασε τα βαμβάκι τα 60 με 63 σεντς ανά λίμπρα, αφού όπως έλεγαν η χρονιά είναι δύσκολη και το προϊόν δεν θα μπορέσει να ανακάμψει εγκαίρως.

36_pin__2_

Πέτρος Γκόγκος

43
0

Και εκεί που όλοι ανέμεναν μια διόρθωση από τα 63 σεντς που πάλευε το βαμβάκι, λόγω των χαμηλότερων ρυθμών στη φυσική αγορά, το προϊόν έσπασε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τις πρόσφατες αντιστάσεις προς τα πάνω, πιάνοντας τα 65,5 σεντς ανά λίμπρα. Με το άνοιγμα των συνεδριάσεων της εβδομάδας που ξεκίνησε την Δευτέρα 31 Αυγούστου, το προϊόν σημείωσε άνοδο 1,04% στα 65,76 σεντς, προσπαθώντας να υπερβεί τις αντιστάσεις των 66 σεντς, κάτι που έχει συμβεί με τις τιμές Μαρτίου 2021, οι οποίες ξεκινούν από τα 66,62 σεντς η λίμπρα. Την ίδια στιγμή, τα μελλοντικά συμβόλαια του Μαΐου και του Ιουλίου βρίσκονται πάνω από τα 67 σεντς, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάκαμψη της φυσικής αγοράς.

Η ανοδική τάση στην αγορά βάμβακος, σύμφωνα με τους αναλυτές, ξεκινά να ξεδιπλώνεται στρώνοντας το έδαφος για ελαφρώς υψηλότερες τιμές τις προσεχείς ημέρες. Οι λόγοι της ανόδου είναι τρεις:

-Αρχικά τα funds έχουν πολύ μεγάλη ρευστότητα και με τα νέα πακέτα στήριξης λόγω κορωνοϊού, το νέο χρήμα στην αγορά επενδύεται σε χρηματιστήρια αξιών και εμπορευμάτων.

-Δεύτερον, ειδικά για το βαμβάκι, οι δύο υποψήφιοι τυφώνες Marco και Laura στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την καλλιέργεια σε βασικές πολιτείες.

-Τρίτον, βοηθούν στην άνοδο και οι συνεχιζόμενες αγορές της Κίνας από τις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι τα βαμβάκια αυτά προορίζονται για τα κινεζικά κρατικά αποθέματα και είναι αγορές κλωστηρίων.

Σε αυτή τη συγκυρία υπάρχουν και αναλυτές, σύμφωνα με τον  Dr. O.A. Κλήβελαντ, επίτιμο καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, που βλέπουν πιθανά ακόμα και τα 75 σεντς τους επόμενους μήνες, ως μια αντίδραση αφενός στην καταβαράθρωση του προϊόντος λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην αντίσταση της ευρύτερης οικονομίας σε μια επικείμενη έξοδο από την υφεσιακή προοπτική.

Ο ίδιος, γνωστός αναλυτής στην αγορά βάμβακος, διατηρεί μια περισσότερο σκεπτικιστική και απαισιόδοξη προσέγγιση, ευελπιστώντας, να διαψευστεί. Πάντως  η επανεκκίνηση της βιομηχανίας υφασμάτων και η διαπίστωση ζημιών στις καλλιέργειες μεγάλων παραγωγικών κέντρων συνιστούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση τιμών άνω των 66 σεντς στο χρηματιστήριο βάμβακος.

Στα αγροτικά προϊόντα στρέφονται οι επενδυτές

Η ρευστότητα και το φθηνό χρήμα που βρέθηκαν στα χέρια διάφορων funds και επενδυτών ως απόρροια των χειρισμών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, έχουν το τελευταίο διάστημα διαμορφώσει ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων. Μαζί με τις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών και τα κρατικά ομόλογα, εμπορεύματα όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο, το βαμβάκι και η σόγια κινούνται ανοδικά, δίνοντας την εντύπωση πως η αγορά ανυπομονεί να αφήσει πίσω της τα αρνητικά αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών, παίρνοντας ώθηση από τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς των κεντρικών τραπεζών. Το κόστος δανεισμού είναι αμελητέο. Ή πιο απλά, το χρήμα είναι δωρεάν. Έτσι, καμιά τιμή ενεργητικού δεν μπορεί να είναι υψηλή. Στην τελική, οι επενδυτές μπορούν να δανειστούν περισσότερα «δωρεάν χρήματα» και να πληρώσουν υψηλότερη τιμή. Επιπρόσθετα, οι αγορές έχουν συμπεράνει ότι τα πραγματικά επιτόκια θα είναι χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά για πάρα πολύ καιρό.

Βέβαια αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι όσο η φυσική αγορά και η κατανάλωση δείχνουν ακόμα ζαλισμένες από την πανδημία, είναι επισφαλείς τέτοιες κινήσεις. Αυτό καθιστά κατά τι πιο ελκυστικά τα αγροτικά εμπορεύματα, αφού βαμβάκι, καλαμπόκι και σόγια, βρίσκουν στήριγμα στις παραγγελίες της Κίνας, με την διασπορά των επενδύσεων να αξιοποιεί ως οπισθοφυλακή και άμυνα τις αγορές αγροτικών προϊόντων.

Παραμένει ωστόσο ζητούμενο το να ευθυγραμμιστεί το αισιόδοξο αίσθημα στα χρηματιστήρια, με αυτό της φυσικής αγοράς, ή έστω οι θετικές προοπτικές που ακούγονται σε βάθος μερικών ετών, να επισπευστούν στο προσεχές μέλλον.

Σε κακή φυσική κατάσταση η πραγματική οικονομία

Έως ότου η πραγματική οικονομία βρει τον βηματισμό της, τα «ράλι» που γίνονται στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και αξιών, δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρήσουν θετικό μομέντουμ, εξηγεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ακόμα τα δεδομένα της  πραγματικής οικονομίας βρίσκονται δίνουν χειρότερη εντύπωση από εκείνα της κρίσης του 2008. Βέβαια και τότε οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, έπειτα από το σοκ, διαμόρφωσαν ανοδική καμπή φτάνοντας ιστορικά υψηλά τις επόμενες χρονιές μετά από την κρίση. Όπως και τότε, έτσι και τώρα πολλοί θεωρούν ότι οι επενδυτές θα στραφούν στα αγροτικά προϊόντα, δεδομένης της ανελαστικής φύσης που χαρακτηρίζει τη ζήτησή τους, ως ένα πιο ασφαλές χαρτοφυλάκιο. Εντωμεταξύ οι καιρικές προβλέψεις σε μεγάλες αγροτικές ζώνες των ΗΠΑ, οι αναμονή τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικό, δίνουν και μια πιο άμεση αφορμή για στήριξη των τιμών.

Επίπεδα προ πανδημίας κυνηγά το Σικάγο

Προσεγγίζουν την εικόνα που είχαν πριν την εξάπλωση της πανδημίας τον Φεβρουάριο, τα μελλοντικά συμβόλαια αγροτικών προϊόντων, τότε που την αγορά κινούσε κυρίως η θετική εξέλιξη της σύναψης μιας πρώτης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Κάπως έτσι, τα πιο ενεργά συμβόλαια καλαμποκιού σημείωσαν άνοδο 0,4% ανακτώντας το χαμένο έδαφος από την πρώτη ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Ιούλιο, στο άκουσμα της μικρής παραγωγής που αναμένεται. Παρόμοια και το σιτάρι όπου στο χρηματιστήριο του Σικάγο, δημητριακά στο σύνολο τους κατέγραψαν άνοδο λόγω των καιρικών ανησυχιών στις ΗΠΑ. Οι τυφώνες ενδέχεται να επηρεάσουν την καλλιέργεια δημητριακών αλλά και την ομαλή πορεία εξαγωγών στα λιμάνια φόρτωσης.

Η σόγια σημείωσε την πιο εντυπωσιακή άνοδο, πετυχαίνοντας την υψηλότερη τιμή από τις 21 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή και το βαμβάκι δείχνει να βρίσκει τον δρόμο του για εύρος τιμών άνω των 65 σεντς ανά λίμπρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία