BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Γερμανικός παράγοντας ανεβάζει την ελληνική αγορά ελαιολάδου

Τον ρόλο του Ιταλού εμπόρου στην ελληνική αγορά ελαιολάδου έρχονται να διεκδικήσουν γερμανικών συμφερόντων τυποποιητικές εταιρείες, οι οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν τις ανάγκες τους στην Ιβηρική και την Ιταλία.

decantado__1_

114
5

Ήδη την περασμένη άνοιξη, η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου που είχε βουλιάξει σε εύρος τιμών κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό, συνέπεσε με τις αγορές γερμανικής αλυσίδας που υποχρεώθηκε σε αναζήτηση νέων προμηθευτών λόγω του αποκλεισμού της Ιταλίας. Όπως εξηγούν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε οι γνωριμίες για να διατηρηθούν τα κεκτημένα του 2020, ωστόσο φαίνεται ότι ο «Γερμανός ποτέ δεν λέει όχι σε υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, με χαμηλές υπολειμματικότητες και είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω». Άλλωστε είναι γνωστό ότι είναι η Γερμανία που επέβαλε με τον καιρό όλες τις νέες ποιοτικές τάσεις και διακρίσεις στην αγορά ελαιολάδου, δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες που υπερβαίνουν το μέτρο της οξύτητας.

Φαίνεται ότι η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης καταβάλει προσπάθειες για να εδραιωθεί στον χώρο του τροφίμου και κατ’ επέκταση στο ελαιόλαδο. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο στο κοντινό μέλλον, έπειτα και από την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, οι Γερμανοί που διαθέτουν τυποποιητήρια και στην Ιταλία, να επιχειρήσουν μια παράκαμψη του Ιταλού μεσάζοντα στο ελαιόλαδο, προσεγγίζοντας απευθείας ελληνικούς συνεταιρισμούς.

Στο κομμάτι της αγοράς των ημερών τώρα, η παραγωγή έχει ξεπεράσει τα μισά της διαδρομής, με τις αποδόσεις να είναι μικρές αφού η αναλογία καρπού προς λάδι είναι υψηλή. Οι εμπορική ροή δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ευκινησία, με την αγορά να έχει κάτσει πέριξ των 2,80 ευρώ το κιλό. Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, «το χρηματιστήριο» ελαιολάδου έχει συντονιστεί με την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού του Covid19, αναμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής του 2021, γύρω μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Έτσι, σε περίπτωση που πράγματι τα μέτρα χαλαρώσουν και η αγορά ανοίξει, οι εταιρείες του χώρου θα πάρουν το σήμα που αναμένουν και θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για το άνοιγμα της εστίασης και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο ενδεχόμενο αυτό, δεδομένου του μικρού όγκου παραγωγής σε Ελλάδα και Ιταλία, οι τιμές δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν, διαμορφώνοντας νέο εύρος άνω των 3 ευρώ το κιλό στη χώρα μας. Σε μια αντίθετη περίπτωση, το εμπόριο ενδέχεται να καθηλώσει για λίγο ακόμα τις τιμές του προϊόντος στο υφιστάμενο μοτίβο. Ακούγεται άλλωστε ότι η γραμμή που ήδη έχουν δώσει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπαγορεύει ζήτηση για πιο φθηνό προϊόν, κάτι που κατευθύνει το εμπόριο στην Ισπανία.  

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες η εγχώρια αγορά αναμένει εξελίξεις αναφορικά με την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αφού τότε θα ενεργοποιηθεί και η ζήτηση από την Ιταλία. Μέχρι στιγμής οι Ιταλοί δεν έχουν προβεί στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων, εν πολλοίς για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, ενώ παράλληλα έχουν μοιράσει τις ποσότητες μεταξύ Λακωνίας και Κρήτης, με την τελευταία να διεκδικεί επιθετικά τα μερίδια που έχασε το περασμένο έτος λόγω χαμηλής και προβληματικής παραγωγής.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-01-2021 12:00Σταύρος Μπακαντακης

Το εθνικό μας προϊόν έχει πέσει στα χέρια των μεγάλο εμπόρων! Οι Γερμανοί τώρα μπήκαν στο παιγνίδι και-μας κάνουν και χαρη-εκμεταλευονται την υπεραξία του! Από τον παραγωγό έως τον πρωθυπουργό υπάρχει μια ΑΠΡΑΞΙΑ που πραγματικά είναι εξοργιστικη. Οι ενδιάμεσοι κρίκοι της αλυσίδας πώλησης του ελαιολάδου μάλλον βολεύονται (καλό βολεύονται) με την χύμα πώληση γιατί υπάρχουν ΜΕΓΑΛΑ συμφέροντα (τα γνωστά). Αυτοί που δεν καταλαβαίνω την στάση τους είναι οι ελαιοπαραγωγοί που κάνουν τόσο αγώνα για να παραξουν το εθνικό μας προϊόν και μετά περιμένουν ικετευοντας και μιρολατρωντας να πουλήσουν! ΞΥΠΝΗΣΤΕ παιδιά πριν είναι πολύ αργά! ΚΑΛΗ ΧΡΌΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Απάντηση

31-12-2020 18:55Σωτηρακος

Η τιμη ελαιολαδου κατω απο 3,00 ουσιστικσ ειναι κατω απο το κοστος για παραγωγους που χηισιμοποιουν στο μεγαλυτερο ποσοστο εργατες και τους βγαζει εκτος παραγωγης Αυτοι προσπαθουν να διατηρηθουν μειονοντας τα αλλα κοστολογια (λιπασματα,ψεκασματα,καλιεργητικεςφροντιδες ) Οι μονοι που μπορουν να συνεχισουν ειναι οι οικογενειες που βλεπουν οτι παρουν σαν εισοδημα μιας και απασχολουν μελη της οικογενειας και ελαχιστους εως κανενα εργατη παρατινοντας την διαρκεια του μαζεματος Φετος με το Λοκνταουν ειναι δυσκολο και για αυτους αφου δεν μπορουν να μετακινηθουν οι φιλοι και συγγενεις που βοηθουσαν,ο καρπος ειναι λιγοτερος και οι αποδοσεις μικροτερες ,μονο η ποιοτητα ειναι καλυτερη Σε συνδιασμο με τις παρα πολυ χαμηλες τιμες στις ελιες καλαμων (βρωσιμες) που δεν μπορουν να πληρωθουν ουτε τα μεροκαματα μαζεματος, εχει μεταφερθει μεγαλος ογκος απο αυτες για ελαιοποιηση και μονο για αυτο υπαρχει σχετικα λαδι Δεν μπορει οι Γερμανοι και τα σουπερ μαρκετ να ζητουν συνεχεια ποιοτητα και προδιαγραφες και να πληρωνουν με τιμες για βιομηχανικο λαδι (μηχανολαδο) Ουτε οι νεοι μπορουν να κανουν επαγγελμα κατι που τους αποδιδει 15 ευρω μεροκαματο κατα μεσο ορο τον χρονο αλλα ουτε και οι ξενοι εργατες απο χωρες της ΕΕ (Βουλγαροι, Ρουμανοι) αφου μειωνονται αυτοι που τους απασχολουν και φευγουν συνεχως για Ισπανια (60ε την μερα) και Γερμανια (1800 ε τον μηνα καθαρα) μιας και μετρανε με τα χρηματα αγοραστικης αξιας στις χωρες τους Το μονο ανακουφιστικο ειναι το επιδομα που εδωσε η κυβερηση για τους κορονοπληκτους ελαιοπαραγωγους και μπορουμε να κραταμε το κεφαλι εξω απο το νερο, και αυτο για τους κατεπαγγελμα αγροτες για τους αλλους που κανουν και κατι αλλο δεν υπαρχει και αστα να πανε αφου ειναι και οι περισσοτεροι

Απάντηση

31-12-2020 15:34Άγγελος Τσούπας

Η αδυναμία μας να εξάγουμε το βασικό και ανώτερο αγροτικό προιόν μας εξαιτίας της διάλυση ς των συναιτερισμών αλλά και οποιουδήποτε αισθήματος συνεργασίας μεταξύ μας, οδήγησε στον κατακερματισμό και στην απομόνωση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η κυβερνητική ανάσχεση οποιασδήποτε καινοτομίας στον χώρο, έρχεται να προστεθεί στα αντίμετρα για την καταβαράθρωση της θέσης της χώρας μας διεθνώς, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα . Όλα αυτά σε συνδυασμό με την μαζικοποίηση της λιανικής και την συγκέντρωση της στα χέρια τριών τεσσάρων αλυσίδων μια εκ των οποίων Γερμανικών συμφερόντων, πιέζουν διαρκώς πτωτικά τις τιμές, δημιουργώντας συνθήκης τεχνητής ασφυξίας καθοδηγούμενες απο το Βερολίνο, φαίνεται να οδηγούν στο μέλλον σε μια νέα μορφή φεουδοποίησης των όσων εναπομείναντων ακόμα σε ελληνικά χέρια παραγωγικά αποδοτικών κτημάτων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-12-2020 20:43Στριμπάκος

Τώρα μάλιστα θα τους χρωστάμε και λάδι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία