BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Με αέρα ανόδου πάνω από 6 ευρώ το ελαιόλαδο, αισιόδοξες οι προβλέψεις

Ημερήσιες μεταβολές, κάθε φορά σε νέα υψηλά, δίνουν τον τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το κλίμα ανόδου να ξεκινά από την ιβηρική χερσόνησο όπου διαπιστώνεται στην πράξη αυτές τις ημέρες πόσο μικρή είναι η φετινή παραγωγή, μεταφέρεται στην Ιταλία και φτάνει ως την Ελλάδα.

22_16_2

Πέτρος Γκόγκος

2
13

Με αέρα ανόδου σπάει   το φράγμα των 6 ευρώ το ελαιόλαδο, έπιασε τα 5,70 ευρώ το ισπανικό, αισιόδοξες προβλέψεις

Εδώ και μερικές ημέρες, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, συμβατικής παραγωγής, έχουν σπάσει το φράγμα των 6 ευρώ το κιλό στην αγορά του Μπάρι, με περιοχές όπως η Σικελία να βρίσκονται πλέον πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό. Με την παραγωγή της χώρας να προσεγγίζει στο «καλό σενάριο» τους 208.000 τόνους, δεν χωρά αμφιβολία ότι για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο 2022-23, απλά δεν υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο να ικανοποιήσει την εσωτερική αγορά, πόσο μάλλον τα συμβόλαια εξαγωγής της χώρας.

Η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ στην Ισπανία, όπου τα ελαιόλαδα που βγαίνουν αυτές τις εβδομάδες στα ελαιοτριβεία, διαπραγματεύονται μεταξύ των 5,40 έως 5,70 ευρώ το κιλό, ενώ τα λιγοστά αποθέματα της περσινής χρονιάς, βρίσκονται πάνω από τα 5,20 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή των έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ισπανία, διαμορφώνεται μέχρι αργά το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου, στα 5,22 ευρώ το κιλό. Αν τα 5 ευρώ φάνταζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μια μοναδική ευκαιρία για τα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων, αξίζει να κοιτάξει κανείς τις μέσες τιμές των λαμπάντε στην ισπανική αγορά, τα οποία βρίσκονται στα 4,87 ευρώ το κιλό, ενώ ο ισπανικός Τύπος έχει καταγράψει ακόμα και τα 5 ευρώ για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα. Τα τελευταία στοιχεία, δείχνουν ότι οι πωλήσεις Νοεμβρίου θα βρεθούν κοντά στους 117.000 τόνους ελαιολάδου, σύμφωνα με το Olimerca, όσο δηλαδή ήταν και τον Σεπτέμβριο. Με αυτούς τους ρυθμούς, οι συντελεστές της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου διαπιστώνουν πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2023) δεν θα υπάρχει ίχνος ελαιολάδου στις δεξαμενές. Προκειμένου να «βγει» η χρονιά, δεδομένης της παραγωγής που δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 700.000 με 750.000 τόνους, θα χρειαστεί οι μέσες μηνιαίες πωλήσεις να περιοριστούς στους 75.000 τόνους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι θέμα χρόνου οι ανοδικές πιέσεις να επεκταθούν στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λακωνία, μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί κοντά στα 6 ευρώ το κιλό, με την αγορά σε γενικές γραμμές να βρίσκεται πάνω από τα 5,15 με 5,20 ευρώ το κιλό στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Λακωνίας. Στους Γαργαλιάνους υπάρχουν αναφορές για 5,20 ευρώ το κιλό, ενώ κοντά στο όριο των 5 ευρώ βρίσκεται και η Κρήτη, με τον ΑΣ Ζάκρου να έχει ήδη κλείσει ποσότητα 30 τόνων στα 5,01 ευρώ το κιλό.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

09-12-2022 18:43Δημήτρης

Οκ το εμπεδώσαμε για τις ελιές κ το ελαιόλαδο.. Για τα αμύγδαλα θα ανεβάσετε κανένα άρθρο που είναι σαν να μην υπάρχουν φέτος;!;!

Απάντηση

08-12-2022 19:13Αγροτης

Θα ήθελα να συμπληρώσω και για τις καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή μου έχουμε 3 χρόνια να δούμε λάδια λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας. Φέτος λόγω της ανομβρίαςπου συνεχίζετε μέχρι τώρα το λάδι βγαίνει βαρύ και υποβαθμισμενο. Για τι καλές τιμές μας λέτε λοιπον;

Απάντηση

07-12-2022 23:16ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΎΛΟΥ

Για τα λιπάσματα που έχουν φτάσει στην τιμή του χρυσού δεν μιλάει κανείς, για τα φάρμακα που πρέπει να ραντίζουμε και το πετρέλαιο, τα εργατικά που έχουν φτάσει 50 ευρώ η μέρα και αν βρεις εργάτες, για όλα αυτά τα έξοδα, επιτέλους πήρε το λαδι λίγο επάνω αλλά για πόσο καιρό???

Απάντηση

07-12-2022 21:15Μανώλης

Ασχολούμαι 40 χρόνια με την ελιά και το αμπέλι, και η τιμή που θα πρέπει να απολαμβάνει ο παραγωγός για κάθε προϊόν που παράγει καλλιεργώντας σύμφωνα με αυτά που λέει η γεωπονική τέχνη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον χ3 του κόστους παραγωγής,και όταν λέμε κόστος παραγωγής εννοούμε ακόμη και το νερό που αγοράζουμε για τους εργάτες!!

Απάντηση

07-12-2022 20:01Κ. Μιχαλης

Εγώ έχω 70 δέντρα, καλάμων μεγαριτικες κ Κορωνέϊκες, βγάζω για μένα, δίνω και σε 5 - 10 δικούς μου ανθρώπους, το κάνω από χαρά γιατί μαρεσει. Στη θρέψη ψεκαζω τα πιο βιολογικά που υπάρχουνε γεμίζω και 5 φορτηγά κοπριά κάθε 3 χρόνια και πέφτει και καολινη για το δακο και παίρνω 3ψηφιο σε λίτρα χωρίς να κάνω πολλά με 0.25 έως 0.35 οξύτητα.

Απάντηση

07-12-2022 18:47Πετρος

Δυστυχως κανενας δεν εκτιμαει τον κοπο και το μοχθο του αληθινου παραγωγου.Μην εμπιστευεστε κανενανε σπο αυτους ολους στα γραφεια.Μην πουλατε τζαμπα τον κοπο σας.Ας βρουνε καλυτερο στα μαρκετς που τα μισα ειναι ψευτονοθευμενα και τα αλλα μισα κσκης ποιοτητας.Μονο τα πολυ ακριβα εχουν εκει ποιοτητα.Αγοραζουν οι απατεωνες κιλα και πουλανε λιτρα!

Απάντηση

07-12-2022 17:53Γιωργος Ρουσομουστακακης

Το κόστος παραγωγής ειδικά για τους μικρομεσαίους παραγωγούς απλά καλύπτεται με αυτές τις τιμές . Τόσα χρόνια κάποιοι συνεχίζουμε να καλλιεργούμε απλά γιατί το έχουμε εντάξει στην κανονικότητα μας, χωρίς να πληρωνομαστε τον κόπο μας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-12-2022 16:00ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣκκ

Ελάτε να καλλιεργήσετε ελιές και να παράγεται ελαιόλαδο για να καταλάβετε πόσο πρέπει να το πληρωθούμε........

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-12-2022 13:06Σπύρος Μπακεας

Μήπως γνωρίζετε το κοστος παραγωγης ενός κιλού ελαιόλαδου,?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία