BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Πρώτη πράξη για ελαιόλαδο στη Λακωνία με τιμή 9,25 ευρώ το κιλό

Γεγονός θεωρείται η πρώτη πράξη για ελαιόλαδο νέας εσοδείας με τιμή 9,25 ευρώ το κιλό, έπειτα από τον επιτυχή διαγωνισμό που έγινε την περασμένη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στη Λακωνία, όπου ιταλική εταιρεία πλειοδότησε για την αγορά ενός βυτίου 28 τόνων από τον συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων.

img29

Πέτρος Γκόγκος

866
0

Πρώτη πράξη για ελαιόλαδο νέας εσοδείας με τιμή 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία

Πέντε εταιρείες κατέθεσαν προσφορές, με την τοσκανέζικη ALTA MAREMMA να ανεβαίνει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων που έγινε το περασμένο Σάββατο στο επίπεδο των 9,25 ευρώ, σε μια εξέλιξη που αφενός έρχεται να αναδείξει το υψηλό ενδιαφέρον και ζήτηση που αναπτύσσονται στην αγορά, αφετέρου να τοποθετήσει τις τιμές για το ελληνικό ελαιόλαδο υψηλότερα από αυτές της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι το Μπάρι την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε στα 8,90 ευρώ το κιλό, ενώ τα φρέσκα ελαιόλαδα στη Σικελία διαμόρφωσαν τιμή στα 9 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις πέντε εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, οι τρεις ήταν ελληνικές και οι δύο ιταλικές. 

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή, η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε πίεση, αφού οι μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου καταβάλουν προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών σε ένα εμπορικό περιβάλλον που καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια συνθήκη εξαιρετικά μειωμένης προσφοράς αλλά και στις αγωνίες γύρω από τις αντοχές της κατανάλωσης μέσα σε ένα ευρύτερα πληθωριστικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν την ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024 να μην ξεπερνά τους 1,5 εκατ. τόνους, μια ποσότητα αρκετά κοντινή στην περσινή εξαιρετικά μικρή παραγωγή, με τη μεγάλη διαφορά ότι φέτος τα αποθέματα είναι σχεδόν εντελώς εξαντλημένα.

Υπό αυτήν την αποκλείεται η αγορά να προσεγγίσει στη συνέχεια τα 10 ευρώ το κιλό, τιμή στόχο από αρκετούς παραγωγούς στην Ελλάδα, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να καμφθούν οι αντιστάσεις του εμπορίου, το οποίο δεν αποκλείεται στην πορεία να επικαλεστεί στην πίεση της παραγωγής, φρενάροντας την ανοδική πορεία της αγοράς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία