BACK TO
TOP
Farming

Έργο για την Αγρο – οικολογική διαχείριση αμπελώνων μελετάει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανίων

Στις 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εξ’ αποστάσεως συνάντηση για το έργο ECOVINEGOALS ECOlogical VINEyards GOvernance Activities for Landscape Strategies που έγινε αποδεκτό για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG VB Adriatic-Ionian ADRION Program 2014-2020, Second Call for Proposal – Priority Axis 2, και στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

doc_20160524_1629825_amouliani1_3

13
0

Μολονότι οι κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας του COVID-19 δεν επέτρεψαν τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εναρκτήριας συνάντησης στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, η εξ αποστάσεως συνάντηση με τη συμμετοχή 28 εκπροσώπων των 10 εταίρων του έργου αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Επιπλέον, η συμμετοχή τριών εκπροσώπων της Κοινής Γραμματείας (Joint Secretariat) ήταν πολύ σημαντική για την παροχή βασικών πληροφοριών και οδηγιών προς τους εταίρους όσον αφορά σε όλα τα θέματα υλοποίησής του και συγκεκριμένα στη διαχείριση, επιλεξιμότητα δαπανών και τις δράσεις επικοινωνίας και διάχυσης του στόχου και των αποτελεσμάτων του έργου.

Το έργο ECOVINEGOLS, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και θα διαρκέσει για 30 μήνες, ενώνει 10 εταίρους από 6 διαφορετικές χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου. Το έργο συντονίζεται από την Ομάδα Τοπικής Δράσης της Ανατολικής Βενετίας (LAG EASTERN VENICE), ενώ συμμετέχουν ως εταίροι, από την Ιταλία επίσης, η αυτόνομη Επαρχία του Τρέντο, από τη Σλοβενία το Επιμελητήριο Γεωργίας και Δασοκομίας και το Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, από την Κροατία ο Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης της Istria Ltd. Pazin και η Ένωση για την Απασχόληση, από τη Σερβία το Επιχειρηματικό Κέντρο Ανάπτυξης Kragujevac, από το Μαυροβούνιο το Ίδρυμα Νεοφυών Επιχειρήσεων Bar και ο Δήμος Bar και από την Ελλάδα το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Επιπλέον, τη σύμπραξη πλαισιώνουν 9 οργανισμοί από την Ιταλία, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και το Βέλγιο που δραστηριοποιούνται σε θέματα αγρο-οικολογίας και αμπελουργίας και κατέχουν το ρόλο συνεργάτη (associate) στο έργο.

Η εναρκτήρια συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους εταίρους να γνωριστούν, να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες των οργανισμών τους αλλά και τα πακέτα εργασίας/δράσεις του έργου τα οποία συντονίζουν και να εκφράσουν το κοινό ενδιαφέρον τους  για τη μετάβαση των περιοχών καλλιέργειας αμπέλου προς την αγρο-οικολογία με άξονα την προστασία της βιοποικιλότητας και του τοπίου τους αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πόρων.

Με την ανάπτυξη στρατηγικών, τοπικών σχεδίων δράσης και την ενίσχυση των ικανοτήτων όλων των εμπλεκόμενων μερών, το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη μετάβαση των εντατικών αμπελουργικών συστημάτων στην αγρο-οικολογική διαχείριση τους, να προωθήσει δεξιότητες, όπως η συμμετοχική τοπική διακυβέρνηση και να αναπτύξει διακρατική συνεργασία για την προώθηση, υποστήριξη και διαχείριση της αγρο-οικολογικής μετάβασης ως μέσου προστασίας του περιβάλλοντος και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, προώθησης υπηρεσιών οικοσυστήματος και πρόληψης κοινωνικών συγκρούσεων σε αναφορά με τη χρήση γης.

hania.news

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές