Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Πιστοποιημένα δενδρύλλια των 10 πιο εμπορικών ποικιλιών ελιάς διαθέτουν πλέον τα φυτώρια

Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης προβασικής φυτείας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για οχτώ ελληνικές και 2 ισπανικές ποικιλίες ελιάς, των δέκα δηλαδή πλέον εμπορικών ποικιλιών στις οποίες επενδύουν οι παραγωγοί.

Elia-fyto

1201
3

Χαρακτηρίστηκαν ως «προβασικά» μητρικά τα δέντρα από 8 (οκτώ) Ελληνικές εμπορικές ποικιλίες ελιάς: Αμφίσσης, Χονδρολιά Χαλκιδικής, Κορωνεϊκη, Κουτσουρελιά, Λιανολιά Κέρκυρας, Μεγαρείτικη, Στρογγυλολιά και Τσουνάτη,  καθώς και 2 (δύο)  Ισπανικές: Arbequine και Picual.

Η ύπαρξη χαρακτηρισμένης «προβασικής» μητρικής φυτείας ποικιλιών ελιάς, αποτελούσε ζητούμενο πολλών ετών της Ελληνικής γεωργίας, λαμβάνοντας υπόψη την σημαντικότητα της καλλιέργειας και την οικονομία που συνδέεται με την αλυσίδα αξίας της ελιάς.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι Έλληνες φυτωριούχοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, δύναται πλέον να εγκαταστήσουν «βασικές» μητρικές φυτείες και να παράξουν πιστοποιημένα δενδρύλλια ελιάς, με εξασφαλισμένη την «ποικιλιακή ταυτότητα», την «καθαρότητα», την καλή και ομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών και την καλή κατάσταση φυτοϋγείας.

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΟ ΔΜΗΤΡΑ χαρακτηρίζει «σημαντικό σταθμό στην Ελληνική γεωργία και ειδικότερα στον κλάδο της ελαιοκομίας, αποτελεί ο χαρακτηρισμός 10 (δέκα) εμπορικών ποικιλιών ελιάς ως «προβασικών» μητρικών, ο οποίος επιτεύχθηκε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) στα Χανιά».

Μετά από μια επίπονη διαδικασία ετών, μέσω εποικοδομητικής συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με τον επίσημο διατηρητή των ποικιλιών ελιάς (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ ΙΕΛΥΑ) και την καθοριστική συμβολή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ολοκληρώθηκαν οι επίσημοι έλεγχοι και χαρακτηρίστηκε η μητρική φυτεία ως «προβασική».  Ο χαρακτηρισμός έγινε στο ΙΕΛΥΑ, υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του ερευνητή ελαιοκομίας Δρ  Γ. Κουμπούρη καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΥπΑΑΤ και της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2020 10:47Βυζαντινόπουλος Σπύρος

Συγχαρητήρια στο συνάδελφο ερευνητή Δρ. Γ. Κουμπούρη. Εύχομαι το παράδειγμα του να ακολουθήσουν και άλλοι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ποιοτική γεωργία στον τομέα της φυτικής παραγωγής σημαίνει και πιστοποιημένο προβασικό υλικό ! Είναι καιρός στην αξιολόγηση των ερευνητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια όργανα τέτοιες δραστηριότητας που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον έλληνα αγρότη και στην Εθνική μας Οικονομία

Απάντηση

01-10-2020 20:43Marieta Fyrou

Κατα ποσο αυτη η ενεργεια μπορει να προστατεψει τα δεντριλια απο την ασθενια xylela fastidiosa;

Απάντηση

01-10-2020 18:17Ηλίας Εμμανουηλίδης

Επί τέλους έχουμε προβασική φυτεία Ελιάς! Συγχαρητήρια στον δρ Γ. Κουμπούρη ερευνητή του Ινστιτούτου Χανίων του ΕΛΓΟ που μετά από οκτώ χρόνια οδύσσειας εργασιών, επιμονής και υπομονής κατόρθωσε να του αναγνωρισθούν ως προβασικά τα φυτά Ελιάς στο δίκτυο-κήπιο των Χανίων. Απομένουν τουλάχιστον 6 έως 8 χρόνια ακόμη διαδικασιών και εργασιών ώστε τα πρώτα ελληνικά δενδρύλλια Ελιάς, με μπλε καρτελάκι πιστοποίησης, να φθάσουν στον Έλληνα ελαιοκαλλιεργητή: Η αρμόδια Υπηρεσία Χανίων να εκδώσει και να παραδώσει τις ατομικές επίσημες ετικέτες (λευκού χρώματος με ιώδη διαγώνια γραμμή) προβασικών φυτών και το σχετικό πιστοποιητικό προβασικής φυτείας· να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και να επιλεγούν οι φυτωριακές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν με προβασικό υλικό (από τις παραπάνω προβασικές φυτείες) τις βασικές φυτείες από τις οποίες στη συνέχεια θα παραχθούν τα πιστοποιημένα δενδρύλλια Ελιάς.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία