BACK TO
TOP
Farming

Νέα υβρίδια σίτου και βιώσιμες εισροές η συμβολή Basf στην Πράσινη Συμφωνία

Ένα βήμα μπροστά από τις πολιτικές εξελίξεις τοποθετεί την στρατηγική της και την εφαρμογή αυτής η Basf, η οποία δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τους Ευρωπαίους αγρότες στην περαίωση των δύσκολων στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτογενούς παραγωγής.

gettyimages-475074268-2048x2048f

36
0

Με πρακτικές, χειροπιαστές λύσεις, ο γερμανικός κολοσσός των αγροτικών εισροών ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά νέα πιο αποδοτικά υβρίδια σιταριού, να προχωρήσει σε εξαγορές επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες ποικιλίες σπόρων κηπευτικών αλλά και να επεκταθεί σε προϊόντα βιολογικής αντιμετώπισης ασθενειών των φυτών. Μαζί με αυτά, αναπτύσσει σε συνεργασία με την επίσης γερμανική πολυεθνική Bosch, τεχνολογίες έξυπνου ψεκασμού στο χωράφι και άλλα μηχανικά συστήματα διαχείρισης των καλλιεργειών, προκειμένου να επιτύχει μια μείωση κατά 30% ανά τόνο προϊόντος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι στόχοι της Basf και ο τρόπος υλοποίησής τους μέσα στην δεκαετία που διανύεται δεν περιορίζονται εδώ. Η εταιρεία θέλει να αυξήσει τα μερίδια των πωλήσεών της σε προϊόντα βιώσιμων λύσεων κατά 7% ετησίως όσο παράλληλα σκοπεύει να ψηφιοποιήσει περισσότερα από 400 εκατ. εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων φέρνοντας τους διαχειριστές τους σε επαφή με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Πλέον η διάθεση των καινοτόμων προϊόντων της Basf, θα συνοδεύεται με τις απαραίτητες κατευθύνσεις προς τους αγρότες, με την πολυεθνική να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.  

Τα παραπάνω αποτυπώνουν την ανάλυση της στρατηγικής της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, ο Vincent Gros, πρόεδρος του Τομέα Αγροτικών Λύσεων της BASF παγκοσμίως και ο Livio Tedeschi, αντιπρόεδρος του Τομέα Αγροτικών Λύσεων της BASF για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και χώρες CIS).

 «Τις επόμενες δεκαετίες, η αγροτική παραγωγή θα υποστεί ταχεία μεταμόρφωση ώστε να εξασφαλίζει αρκετά, υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα για έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μετριάσουμε τον αντίκτυπό της παραγωγής στον πλανήτη μας. Αυτός ο μετασχηματισμός οδηγείται από την έκκληση για καλύτερες αποδόσεις και τρόπο φιλικό προς τον πλανήτη, ώστε να βοηθούν τους αγρότες να κερδίζουν τα προς το ζην», δήλωσε ο Vincent Gros. «Με τις πολυεπίπεδες προτάσεις μας, στηρίζουμε τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να κάνουν αυτό που οι συνθήκες και οι απαιτήσεις τους υπαγορεύουν».

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιες δεσμεύσεις της BASF μεταφράζονται στο ευρωπαϊκό αγροτικό τοπίο, ο Livio Tedeschi, δήλωσε: «Ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ενώ ο χάρτης πορείας και οι στόχοι για τις στρατηγικές Farm to Fork και Βιοποικιλότητας βρίσκονται στα αρχικά στάδια, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής: οι αγρότες της Ευρώπης καλούνται να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω τις εισροές, να βοηθήσουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή - με έμφαση στη μεγαλύτερη ψηφιοποίηση και βιολογική γεωργία.»



Με πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας στην υπηρεσία των αγροτών η BASF αγκαλιάζει την πρόκληση της διαμόρφωσης ενός πιο βιώσιμου συστήματος αγροτικής παραγωγής.

 Οι δεσμεύσεις της για τη βιωσιμότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού στόχου. Ο Tedeschi εξήγησε: «Ενώ εξακολουθούμε να βλέπουμε την ανάγκη για περισσότερο διάλογο σε βασικά στοιχεία της στρατηγικής Farm to Fork, βλέπουμε επίσης μια σημαντική ευκαιρία για θετική αλλαγή. Η διαμόρφωση του μέλλοντος της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη είναι ένας σύνθετος μετασχηματισμός που απαιτεί καινοτομία και συνεργασία. Και ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν για να βρουν τη σωστή ισορροπία επιτυχίας - για τους αγρότες, τη γεωργία και τις μελλοντικές γενιές.» 

Έξυπνη γεωργία για το κλίμα

Μεταξύ των προϊόντων και των λύσεων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη 30% μείωσης των εκπομπών CO2 ανά τόνο παραγόμενης καλλιέργειας είναι η ανάπτυξη ποικιλιών καλλιεργειών υψηλής απόδοσης, ανθεκτικών στο κλίμα και αντοχής στο στρες που μπορούν να μειώσουν τις οικολογικές επιπτώσεις και να αυξήσουν την κερδοφορία στο αγρόκτημα. Οι υβριδικές ποικιλίες σίτου, για παράδειγμα, θα επιφέρουν σημαντική αύξηση της απόδοσης και βελτιωμένη ποιότητα σιτηρών.

Βιώσιμες λύσεις

Στόχος της BASF είναι να αυξήσει τον αριθμό των βιώσιμων λύσεων που φέρνει στους αγρότες κάθε χρόνο. Επιπλέον, η BASF αξιολογεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της έναντι σαφώς καθορισμένων και επικυρωμένων τρίτων κριτηρίων αειφορίας με τη μέθοδο Sustainable Solution Steering. Το τμήμα Γεωργικών Λύσεων της BASF θα συμβάλει σημαντικά στον στόχο του Ομίλου BASF για πωλήσεις 22 δισ. ευρώ έως το 2025 με προϊόντα Accelerator που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα στην αλυσίδα αξίας.

Ψηφιακή γεωργία

Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών επιτρέπει στους αγρότες να παράγουν περισσότερα με λιγότερα και να κάνουν τις γεωργικές διαδικασίες πιο αποτελεσματικές από την επιτόπια παρακολούθηση έως την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι ψηφιακές λύσεις καλλιέργειας xarvio ™ της BASF επιτρέπουν την ακριβέστερη εφαρμογή προϊόντων προστασίας καλλιεργειών, διαχείρισης θρεπτικών ουσιών, αυτοματοποιημένων ζωνών ασφαλείας και παρακολούθησης της βιοποικιλότητας. Τα ψηφιακά εργαλεία έχουν επίσης την ικανότητα να προσεγγίσουν τεράστιους αριθμούς αγροτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, αυξάνοντας έτσι τη γνώση και ευαισθητοποιώντας για τη βιωσιμότητα των αγροκτημάτων. Η BASF στοχεύει να φέρει αθροιστικά τις ψηφιακές τεχνολογίες σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης έως το 2030.

Έξυπνη διαχείριση

Η εταιρεία παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία και υπηρεσίες διαχείρισης που είναι προσαρμοσμένα στην καθημερινή εργασία κάθε αγρότη. Αυτά περιλαμβάνουν προστατευτικό εξοπλισμό, προσαρμοσμένη εκπαίδευση, ψηφιακές λύσεις και νέες και τεχνολογικές εφαρμογές προσανατολισμένες στο μέλλον. Το κλειστό σύστημα μεταφοράς easyconnect, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε με συνεργάτες και υποστηρίζεται από βασικούς παράγοντες της αγροτικής βιομηχανίας με αναμενόμενη είσοδο στην αγορά μέσα στο 2021/22.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές