BACK TO
TOP
Farming

Προστασία και θρέψη για αποδόσεις στα υπαίθρια κηπευτικά

Με ορθολογική θρέψη και έγκαιρη φυτοπροστασία αξιολογώντας της ανάγκες του φυτού και την έκταση του προβλήματος ο παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών μπορεί να δρέψει στο μέγιστο τους καρπούς των κόπων του.

thumbnail_image005

188
0
Τα τερτίπια του καιρού, µε την εναλλαγή βροχοπτώσεων και καύσωνα, ευνοούν  την ανάπτυξη εντοµολογικών εχθρών και των φυτοπαθογόνων, καθιστώντας επιτακτική την ολοκληρωµένη και έγκαιρη φυτοπροστασία των υπαίθριων κηπευτικών. Περονόσπορος και βοτρύτης προβληµατίζουν ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο τους παραγωγούς, ενώ η tuta «θεριεύει», απειλώντας µε έως και 100% ζηµιά τις ντοµάτες. Σωστό timing στη διαχείριση των εχθρών διασφαλίζει απόδοση και καλή µετασυλλεκτική συµπεριφορά στα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

Προϊοντα µε τεχνολογικό πλεονέκτηµα 

> Τα υδατοδιαλυτά λιπάσµατα της σειράς BEST από τη Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ, ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισµό «Όλα σε Ένα»

Η τοµάτα (Lycopersicon esculentum L.) θεωρείται µία από τις πιο σηµαντικές κηπευτικές καλλιέργειες παγκοσµίως, ενώ στην Ελλάδα η επιτραπέζια τοµάτα βρίσκεται στη δεύτερη σε έκταση θέση, µετά την πατάτα. Έχει υπολογιστεί, πως σε υπαίθρια καλλιέργεια φθάνει σε αποδόσεις µέχρι και 6 τόνους ανά στρέµµα, ενώ σε θερµοκηπιακή – υδροπονική καλλιέργεια µπορεί να φθάσει σε αποδόσεις πάνω από 10 τόνους ανά στρέµµα.

Η τοµάτα, είναι καλλιέργεια υψηλών θρεπτικών απαιτήσεων, η ισόρροπη ικανοποίηση των οποίων, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας της παραγωγής, σε συνδυασµό µε µακρά περίοδο καρποφορίας. Είναι ιδιαίτερα Καλιόφιλο είδος, µε ευεργετική επίδραση του Καλίου (Κ) στην ποιότητα των καρπών. Γενικώς, απαιτείται σταθερή θρεπτική τροφοδοσία, η αξιοποίηση της οποίας βασίζεται σε κανονική άρδευση και σε επάρκεια εδαφικής υγρασίας.

Στα κρίσιµα στάδια ανάπτυξης (άνθηση, επικονίαση, γονιµοποίηση, καρπόδεση), εκτός από τα κύρια µακροθρεπτικά στοιχεία, συνιστάται η εφαρµογή τόσο Ιχνοστοιχείων (Βόριο, Μαγγάνιο, Ψευδάργυρος, Χαλκός, Μολυβδαίνιο, Σίδηρος), όσο και βιοδιεγερτικών σκευασµάτων (προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών – αµινοξέα, εκχυλίσµατα φυκών, κ.α.). Οι εφαρµογές που γίνονται στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης, µε την κατάλληλη σύνθεση και ποσότητα, δίνουν άριστα αποτελέσµατα.

Η χρήση Βιοδιεγερτών – Ρυθµιστών Ανάπτυξης στη γεωργική πράξη, επηρεάζει µια σειρά από φυτικές φυσιολογικές διεργασίες, όπως η αποτελεσµατικότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η βελτίωση της απόκρισης των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, η ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος αλλά και η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των παραγόµενων προϊόντων.

Η τρέχουσα ακαδηµαϊκή αντίληψη για τον τρόπο µε τον οποίο τα εκχυλίσµατα φυκών, τα φουλβικά οξέα και τα αµινοξέα επιδρούν στην µείωση αβιοτικού και βιοτικού stress, βασίζεται στην ανάλυση ενός περίπλοκου δικτύου µοριακών σηµάτων, ενεργοποίησης βιοχηµικών και φυσιολογικών διεργασιών.  Σε κυτταρικό επίπεδο, επαγόµενες ενώσεις όπως η προλίνη, η γλυκίνη και η βεταίνη, σταθεροποιούν τις πρωτεΐνες και τις δοµές των κυττάρων, διατηρώντας σταθερό το κυτταρικό υδατικό δυναµικό και απορροφώντας τις ελεύθερες µορφές οξυγόνου (ROs).

Σύµφωνα µε διάφορες έρευνες, φυτά στα οποία εφαρµόστηκαν βιοδιεγέρτες – ρυθµιστές ανάπτυξης παρουσίασαν επιπλέον:

  1. Αυξηµένη φωτοσυνθετική δραστηριότητα (έκφραση γονιδίων σχετιζόµενων µε την διαδικασία της Rubisco).
  2. Αυξηµένη περιεκτικότητα σε µακροθρεπτικά και µικροθρεπτικά συστατικά.
  3. Επαγωγή βιοσύνθεσης ορµονών ανάπτυξης Κυτοκινινών (CKs) και Αυξινών (ΙΑΑ), δρώντας ανταγωνιστικά σε ορµόνες stress.

Παράλληλα, το pH του εδάφους, αποτελεί ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών, καθώς και την διαθεσιµότητα και αφοµοίωση των θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, η διατήρηση του pH στις επιθυµητές τιµές, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους κάθε ορθολογικού προγράµµατος λίπανσης.

Η διαθεσιµότητα των µικροθρεπτικών συστατικών, στο ριζικό σύστηµα των φυτών, επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων. Ορισµένα µικροθρεπτικά συστατικά αφοµοιώνονται µε µεγαλύτερη δυσκολία, κάτω από µη ευνοϊκές συνθήκες. Ο Σίδηρος αποτελεί το πιο συνηθισµένο παράδειγµα. Η χρήση του καινοτόµου χηλικού παράγοντα EDDHMA, καθιστά τον Σίδηρο διαθέσιµο σε ένα µεγάλο εύρος pH  (5-10), προλαµβάνοντας έτσι τις ανεπιθύµητες συνέπειες της τροφοπενίας Σιδήρου.

Για τη Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ, η καινοτοµία είναι θεµελιώδες χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της, αναπτύσσοντας προϊόντα µε τεχνολογικό πλεονέκτηµα.

Τα λιπάσµατα της σειράς BEST, τεχνολογίας PGH, είναι αποτέλεσµα της προσπάθειας της ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗΣ να αναπτύξει ένα υδατοδιαλυτό λίπασµα, το οποίο να ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισµό «Όλα σε Ένα».

Υψηλή διαλυτότητα, αυξηµένη διαθεσιµότητα θρεπτικών στοιχείων, χαµηλό pH , παρουσία Βιοδιεγερτών – Ρυθµιστών Ανάπτυξης & Σιδήρου σε µορφή EDDHMA, αποτελούν µερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σειρά BEST.

 

Τα υδατοδιαλυτά λιπάσµατα της σειράς BEST τεχνολογίας PGH, είναι διαθέσιµα σε ποικιλία τύπων που καλύπτουν τις λιπαντικές απαιτήσεις όλων των καλλιεργειών, σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Εφαρµόζονται τόσο µε τη µέθοδο της υδρολίπανσης, όσο και µε τη µέθοδο των διαφυλλικών λιπάνσεων. Παράλληλα, η εξειδικευµένη επιλογή πρώτων υλών, έχει σαν αποτέλεσµα τα λιπάσµατα BEST να είναι χαµηλής αλατότητας, γεγονός που τα καθιστά ιδανική λύση για εδάφη υψηλής ηλεκτρικής αγωγιµότητας.

Του Βασίλη Κουτσούγερα, MSc Γεωπόνος



Φυτοπροστασία µε άµεσο αποτέλεσµα 

> Η Corteva Agriscience Ελλάς παρέχει ένα ολοκληρωµένο χαρτοφυλάκιο λύσεων για τα κηπευτικά, θερµοκηπίου και υπαίθρια

 

Equation™ Core

Συνδυαστική δράση µέχρι τον πυρήνα

Tο Equation™ Core αποτελεί προϊόν της Corteva Agriscience µε προληπτική και θεραπευτική δράση. Περιέχει τις δραστικές ουσίες famoxadone και cymoxanil, για την καταπολέµηση του περονοσπόρου και της αλτερνάριας σε ένα µεγάλο εύρος καλλιεργειών.

Χρόνος και τρόπος εφαρµογής

Εφαρµόζεται µε ψεκασµό καλύψεως από το 5ο φύλλο έως τη συγκοµιδή ανάλογα µε την καλλιέργεια. (βλ. ετικέτα του προϊόντος).

Fontelis® 20 SC

Γνώρισε την ευελιξία  

Το Fontelis® 20 SC αποτελεί προστατευτικό και θεραπευτικό µυκητοκτόνο της Corteva Agriscience για την καταπολέµηση φουζικλαδίου, ωιδίου, αλτερνάριας και στεµφυλίου σε µήλο και αχλάδι, βοτρύτη και σκληρωτήνιας σε λαχανικά. Η δραστική ουσία του προϊόντος, penthiopyrad, ανήκει στην χηµική οµάδα των καρβοξαµιδικών µυκητοκτόνων. Το Fontelis® επιδρά στην αντιµετώπιση του βοτρύτη στην καλλιέργεια της  πιπεριάς (θερµοκηπίου), επεµβαίνοντας στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του µύκητα, µε το να σταµατά τη βλάστηση των σπορίων και να αναστέλλει την ανάπτυξη του µυκηλίου.

Χρόνος και τρόπος εφαρµογής

Εφαρµόζεται µε ψεκασµό φυλλώµατος στην καλλιέργεια της πιπεριάς (θερµοκηπίου) από την εµφάνιση των ανθέων στον κύριο βλαστό έως την πλήρη ωρίµανση των καρπών. Τελευταία επέµβαση πριν την συγκοµιδή στην καλλιέργεια της πιπεριάς (θερµοκηπίου) είναι 1 ηµέρα.

AA∆Α: 60510/24.02.2016

Exalt™ 25 SC

Για tuta... και για εκείνα!

Το Exalt™ 25 SC περιέχει 25 g / L spinetoram σε συµπυκνωµένο εναιώρηµα. Το spinetoram είναι ένα εντοµοκτόνο ευρέως φάσµατος που ανήκει στην οικογένεια των σπινοσινών τα προϊόντα της οποίας παράγονται από την διαδικασία ζύµωσης του ακτινοµύκητα Saccharopolyspora spinosa. Στην περίπτωση του spinetoram ακολουθείτε µια χηµική τροποποίηση µε στόχο την ενίσχυση των τεχνικών του ιδιοτήτων. Το spinetoram έχει ισχυρή διελασµατική δράση που επιτρέπει τη γρήγορη µετακίνησή του στους ιστούς των φυτών. ∆ιεισδύει στο έντοµο κυρίως µέσω του πεπτικού του συστήµατος (δράση µέσω κατάποσης) και δευτερευόντως µέσω του εξωσκελετού (δράση µέσω επαφής).

 

Χρόνος και τρόπος εφαρµογής

Το Exalt™ 25 SC εφαρµόζεται στην καλλιέργεια της τοµάτας (υπαίθρια και θερµοκηπίου) από το στάδιο του 4ου φύλλου και έως την ωρίµανση των καρπών για την αντιµετώπιση της Τούτα (Tuta Absoluta), του πράσινου σκουληκιού (Heliothis armigera), Spodoptera sp και του Θρίπα (Frankliniella occidentalis). Στην καλλιέργεια της πιπεριάς και πιπεριάς Chilli εφαρµόζεται από το στάδιο του 4ου φύλλου έως την ωρίµανση των καρπών για την αντιµετώπιση του θρίπα (Frankliniella occidentalis). Τρόπος εφαρµογής µε ψεκασµό καλύψεως φυλλώµατος.

Τελευταία επέµβαση πριν την συγκοµιδή για την τοµάτα (υπαίθρια και θερµοκηπίου) και για την πιπεριά (υπαίθρια και θερµοκηπίου) και πιπεριά chilli  είναι 3 ηµέρες.

AA∆Α: 14742/01.04.2020

Flash™ 120SC

Ταχεία δράση µε άµεσο αποτέλεσµα

Το Flash™ 120SC είναι εντοµοκτόνο της Corteva Agriscience µε δραστική ουσία το Sulfoxaflor (Isoclast™ active) 12% β/ο. Είναι διασυστηµατικό εντοµοκτόνο µε κίνηση µέσω των ξυλωδών αγγείων και µε διελασµατική κίνηση εντός των φυτικών ιστών. Καταπολεµά αποτελεσµατικά πολλούς σοβαρούς εχθρούς σε πολλές καλλιέργειες, όπως είναι: Αφίδες, αλευρώδεις, ψευδόκοκκοι, κοκκοειδή και άλλα  µυζητικά έντοµα. To Isoclast™ active επιδρά στο νευρικό σύστηµα των εντόµων και είναι ανταγωνιστής του νικοτινικού υποδοχέα ακετυλοχολίνης (nAChR). Το Isoclast™ που έχει διαφορετικό τρόπο δράσης και δεν έχει αναπτύξει διασταυρωτή ανθεκτικότητα µε άλλα εντοµοκτόνα, µπορεί να εφαρµόζεται σε προγράµµατα µε άλλα εντοµοκτόνα διαφορετικού τρόπου δράσης.

 

Χρόνος και τρόπος εφαρµογής

Το Flash™ 120SC για την καταπολέµηση της αφίδας στην καλλιέργεια της τοµάτας και της πιπεριάς εφαρµόζεται µε την εµφάνιση των πρώτων εντόµων και µε επανάληψη εάν χρειάζεται 7 ηµέρες µετά. Για την καταπολέµηση των αλευρωδών εφαρµόζεται µε την εµφάνιση των πρώτων κινητών µορφών και επανάληψη αν χρειαστεί µετά από 7 ηµέρες. Εφαρµόζεται µε ψεκασµό καλύψεως φυλλώµατος. Η τελευταία επέµβαση πριν τη συγκοµιδή είναι 1 ηµέρα.

AA∆Α: 14730/ 20.12.2019

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ Ο∆ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα.

TM ® Trademarks of Corteva Agriscience and its affiliated companies. © 2021 Corteva.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές