BACK TO
TOP
Farming

Υποθαλάσσιες φάρμες μπορούν να ταΐσουν όλο τον πληθυσμό της γης

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, αρκεί να «καλλιεργηθεί» το 2% του ωκεανού για να τραφεί ολόκληρη η γη.

8-min-1080x720

280
0

Η υποθαλάσσια γεωργία έχει τη δυνατότητα να εκμηδενίσει την χρήση ζιζανιοκτόνων, να μειώσει την χρήση νερού και να σταματήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Θα μπορούσαν οι φράουλες και βότανα υποθαλάσσιας καλλιέργειας να προσφέρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στη χερσαία γεωργία;

Η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και δεκαετίες εντατικής καλλιέργειας, με την  υπερβολική εξάρτηση από φυτοφάρμακα, η καταστροφή της άγριας πανίδας, η σπατάλη νερού και η παραγωγή επιβλαβών εκπομπών έχουν ολοένα και αυξανόμενο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Έτσι, οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι η υποβρύχια γεωργία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μεγαλώνοντας καλλιεργούμενα είδη κάτω από τον ωκεανό, εξαλείφοντας την ανάγκη για φυτοφάρμακα, και μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση νερού και τις εκπομπές άνθρακα.

Ενίσχυση της βιωσιμότητας με υποβρύχιες καλλιέργειες

Η καλλιέργεια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν είναι κάτι καινούριο αφού έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην παραγωγή βρώσιμων φυκιών, οστρακοειδών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών για ανθρώπινη κατανάλωση. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη και για άλλες παραδοσιακές χερσαίες καλλιέργειες όπως η φράουλες.

Το Nemo's Garden είναι ένα έργο υποβρύχιας φάρμας που αποτελείται από έξι πλαστικούς λοβούς, ή βιόσφαιρες, αγκυροβολημένους στον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Noli της Ιταλίας.

Οι πλαστικοί λοβοί αναρτώνται σε διαφορετικά βάθη - από 4,5 έως 11 μέτρα - κάτω από την επιφάνεια του νερού και το καθένα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες για τη μέτρηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα  του οξυγόνου, της υγρασίας, της θερμοκρασία αέρα και  του φωτισμού.

Η συγκεκριμένη φάρμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία καταδύσεων Ocean Reef Group το 2012, το έργο έχει ήδη αποδώσει τα πάντα, από ντομάτες, κολοκυθάκια, φασόλια, μανιτάρια, μαρούλια, ορχιδέες και φυτά αλόης όλα καλλιεργούμενα με υδροπονικές τεχνικές.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά καλλιεργούνται, χωρίς χώμα, σε ένα διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μεταφέρουν νερό και μέταλλα στις ρίζες τους, σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η υποβρύχια καλλιέργεια σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα

Κάθε θόλος είναι εφοδιασμένος με φυτώρια και σπιράλ 10 μέτρων. Το νερό άρδευσης και το λίπασμα διατηρούνται σε δεξαμενή στο χαμηλότερο μέρος της σπείρας και τροφοδοτούν τα φυτά μέσω αντλίας.

Όλες αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ελεγχθούν από έναν πύργο ελέγχου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο οποίος είναι επίσης εφοδιασμένος με ηλιακούς συλλέκτες που ελέγχουν έναν ανεμιστήρα σε κάθε βιόσφαιρα για να μειώσουν την υγρασία στο περιβάλλον των φυτών.

Η υποβρύχια καλλιέργεια είναι μια τεχνική με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον αφού εξαλείφει την χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς κανένα παθογόνο ή έντομο δεν μπορεί να εισέλθει στους λοβούς, εκτός εάν εισαχθούν.

Επιπλέον, οι βιόσφαιρες εξοικονομούν νερό. Το θαλασσινό νερό στους λοβούς εξατμίζεται και στη συνέχεια συμπυκνώνεται προς τα κάτω για να παρέχει στα φυτά φρέσκο ​​νερό.

 

Απαιτείται εξωτερική πηγή νερού μόνο κατά την αρχική καλλιέργεια των φυτών.

Κάθετη υποβρύχια εκτροφή φυκιών και οστρακοειδών.

Με στοιχεία από το weforum.org

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές