BACK TO
TOP
Farming

Προλαμβάνει ασθένειες και θωρακίζει την καλλιέργεια η χρήση των χαλκούχων

Ο χαλκός είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Η έλλειψη του χαλκού στα φυτά αν και δύσκολο να εντοπιστεί οπτικά, προκαλεί προβληµατική ανάπτυξη, καθυστερηµένη ανθοφορία, µειωµένη και υποβαθµισµένη παραγωγή, καθώς και µικρότερη αντοχή των φυτών σε ασθένειες.

16_30

1075
0

Τα πλεονεκτήµατα της εφαρµογής µε χαλκούχα σκευάσµατα στον τοµέα της φυτοπροστασίας είναι η µεγάλη προσκολλητικότητα του στα φύλλα, η µεγάλη περίοδος δράσης του (εκτός και αν ακολουθήσει βροχόπτωση) και το µικρό του κόστος.

Αρχικά προτείνεται η χρήση βορδιγάλειου πολτού ή υδροξειδίου του χαλκού νωρίς τον χειµώνα µετά την πτώση των φύλλων και µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αργότερα µπορεί να γίνει εφαρµογή του οξυχλωριούχου χαλκού ή πάλι υδροξειδίου του χαλκού που είναι λιγότερο φυτοτοξικοί για να µην κινδυνεύει η νέα βλαστήση την άνοιξη.

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι πιο αποτελεσµατικός για την αντιµετώπιση µυκήτων και σήψεων των ριζών, ενώ πολύ διαδεδοµένη είναι και η εφαρµογή µε βάψιµο (επάλειψη) του κορµού των δέντρων και των τοµών από τα κλαδέµατα, µε πολτό µεγάλης συγκέντρωσης και µε µια βούρτσα, για την προστασία των κορµών από µολύνσεις του εδάφους. 

Οι γεωπόνοι αναφέρουν ότι τα χαλκούχα σκευάσµατα εκτός από µυκητοκτόνο δράση έχουν και σηµαντική βακτηριοκτόνο δράση. Χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση και προστασία από βακτήρια όπως το βακτηριακό κάψιµο της αχλαδιάς και το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων.

Στα πυρηνόκαρπα συστήνονται προληπτικές εφαρµογές για εξώασκο, κορύνεο, βακτηριακό έλκος και φώµοψη, στα εσπεριδοειδή κατά τις κοµµίωσης και στην ελιά κατά της καρκίνωσης.

Eν τω μεταξύ, ο χαλκός χρησιμοποιείται ως λίπασμα όταν παρατηρείται έλλειψή του στην καλλιέργεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις, μεταχρωματισμούς, καθυστέρηση ωρίμανσης και τελικά μειωμένη παραγωγή. Ο χαλκός εφαρμόζεται είτε στο έδαφος, είτε διαφυλλικά. Στο έδαφος, εφαρμόζεται με την χρήση αλάτων χαλκού (θειικός χαλκός), σε μορφή χηλικών, ώστε να μπορεί το φυτό να τον απορροφήσει και να μην αντιδράσει με άλλες ουσίες στο έδαφος. Στην περίπτωση του διαφυλλικού ψεκασμού, χρησιμοποιούνται σκευάσματα χηλικών αμινοξέων, τα οποία είναι μικρότερα και πιο οικεία μόρια για τις καλλιέργειες από τα άλατα που εφαρμόζονται στο έδαφος, οδηγώντας έτσι σε ταχύτερη απορρόφηση του χαλκού διαμέσου της φυλλικής επιφάνειας.

Η σειρά λιπασμάτων YaraVita εμπλουτίζεται με το COPTREL 500

Η Yara,  κορυφαίος πάροχος προϊόντων θρέψης, έρχεται να δώσει λύσεις µε το ανανεωµένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου αγρότη. Η σειρά διαφυλλικών προϊόντων YaraVita περιέχει θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και ειδικούς διαλύτες για απευθείας εφαρµογή στα φύλλα ή τον καρπό των φυτών, εξασφαλίζοντας ταχεία δράση, µεγάλη διάρκεια και υψηλή αποτελεσµατικότητα.

Τώρα, η σειρά YaraVita εµπλουτίζεται µε την προσθήκη του YaraVita COPTREL 500, ένα υγρό σκεύασµα χαλκού.

Σύνθεση προϊόντος:

Εναιωρηµατοποιήσιµο συµπύκνωµα 50% β/ο = 500 gr/l Cu.

Το YaraVita COPTREL 500 είναι υγρό λίπασµα χαλκού υψηλής συγκέντρωσης για διαφυλλικές εφαρµογές σε µεγάλο εύρος καλλιεργειών.

Ασφαλές για την καλλιέργεια και τον χρήστη

Η ειδική φόρµουλα του YaraVita COPTREL περιορίζει τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας στα φυτά ακόµα και σε πολύ µεγαλύτερες δόσεις εφαρµογής

Υγρό σκεύασµα που επιτρέπει την ευκολότερη δοσοµέτρηση και διαχείρισή του από τον χρήστη

Καλή απορρόφηση και µεγάλο εύρος συνδυαστικότητας

Tο YaraVita COPTREL περιέχει διαφορετικού µεγέθους σωµατίδια χαλκού που επιτρέπουν την γρήγορη αλλά και µακράς διάρκειας τροφοδοσία των φυτών µε χαλκό.

Το YaraVita COPTREL 500 συνδυάζεται εύκολα µε πολλά προϊόντα αγροχηµικών, γεγονός που εξοικονοµεί χρόνο και χρήµατα στον παραγωγό.

Η ελεύθερη πρόσβαση στην εφαρµογή TankMix µέσω διαδικτύου ή µέσω smart phone, παρέχει πληροφόρηση για την καταλληλότητα κάθε συνδυασµού σκευασµάτων στη δεξαµενή ψεκαστικού διαλύµατος.

Φροντίζουµε τις καλλιέργειές µας µε YaraVita και είµαστε σίγουροι πως έχουµε δίπλα µας τον καλύτερο σύµµαχο για την επιτυχία των καλλιεργειών µας.

Με σήµα το καραβάκι… Και γνώση, που καλλιεργεί ένα καλύτερο αύριο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές