BACK TO
TOP
Farming

Ηλεκτροπληξία αγροτών προκαλούν οι τελευταίοι λογαριασμοί στο ρεύμα, ασύμφορες πολλές καλλιέργειες

Λογαριασµοί ηλεκτρικού ρεύµατος σε δυσθεώρητα ύψη και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς σαφή αιτιολογία φτάνουν µε µεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστηµα στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις έχοντας γίνει πλέον η βασική αιτία αντίδρασης και αναστάτωσης των αγροτών.

images__19__2

Πέτρος Γκόγκος

487
10

Λόγος γίνεται για τη ρήτρα αναπροσαρµογής, η οποία αν και αφορά στο Αγροτικό Τιµολόγιο Χαµηλής Τάσης και συνοδεύει κάποιους από τους λογαριασµούς για γεωτρήσεις αγροτών, παρά το γεγονός ότι το ρεύµα εδώ είναι µέσης τάσης. Μάλιστα, για ανεξήγητο λόγο, η ∆ΕΗ στους µισούς παραγωγούς στέλνει λογαριασµό µε ρήτρα αναπροσαρµογής και στους υπόλοιπους χωρίς. Να σηµειωθεί ότι αυξήσεις υπάρχουν και στις δυο περιπτώσεις, ωστόσο ενώ το κόστος της κιλοβατώρας σε λογαριασµούς χωρίς την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρµογής ανέρχεται σε 11,5 λεπτά, ήτοι αύξηση 20% συγκριτικά µε πέρυσι, ενώ σε όσους επιβαρύνονται µε ρήτρα, το κόστος ανέρχεται στα 15 µε 16 λεπτά.

Αρκετοί αναλογίζονται πλέον να αφήσουν χωράφια ακαλλιέργητα, αφού το κόστος άρδευσης είναι τέτοιο που σβήνει κάθε περιθώριο κέρδους ακόµα και σε µια περίοδο υψηλών τιµών για τα αγροτικά προϊόντα σαν και αυτήν που διανύεται. Φυσικά ακόµα πιο δύσκολη είναι η συγκυρία για αγροτικές εκµεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται σε τοµείς που δεν γνώρισαν αντίστοιχη ώθηση, όπως τα κηπευτικά και η ελαιοπαραγωγή.

Το βασικό πρόβληµα των ανατιµήσεων στο ηλεκτρικό ρεύµα µε τις οποίες έρχονται αντιµέτωποι οι αγρότες, έχει να κάνει µε τη ρήτρα αναπροσαρµογής, η οποία έρχεται να διπλασιάσει τον λογαριασµό.

Η ∆ΕΗ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ρήτρα αναπροσαρµογής εφαρµόζεται:

Στα Οικιακά τιµολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελµατικά τιµολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιµολόγιο Φωτισµού Οδών & Πλατειών ( ΦΟΠ) καθώς και στο Αγροτικό Τιµολόγιο Χαµηλής Τάσης.

Τα χαµηλής τάσης αγροτικά τιµολόγια αφορούν σε αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις όµως και όχι στις γεωτρήσεις, οι οποίες όπως σηµειώθηκε, µε 380 volt, συγκαταλέγονται στις συνδέσεις µέσης τάσης.

Παραγωγός από την περιοχή των Φαρσάλων, καλείται να πληρώσει λογαριασµό 9.000 ευρώ για γεώτρηση µε την οποία πότισε φέτος 85 στρέµµατα βαµβάκι. Το κόστος άρδευσης δηλαδή ανά στρέµµα ανέρχεται στα 105 ευρώ από 55 που στοίχιζε πέρυσι για την ίδια κατανάλωση. Όπως εξηγεί, µαζί µε τις υπόλοιπες ανατιµήσεις, το κόστος καλλιέργειας διαµορφώνεται φέτος στα 300 ευρώ το στρέµµα.

Το αίσθηµα εκνευρισµού, ειδικά σε επικεφαλής µεγάλων εκµεταλλεύσεων µε σοβαρή προσέγγιση της παραγωγής τους εντείνεται, αφού αποκλείονται και από την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών, που θα τους επέτρεπε να µειώσουν δραστικά τις επιβαρύνσεις οι οποίες σχετίζονται µε το ενεργειακό κόστος. Μια εκ των δυνατοτήτων δηλαδή για την αντιµετώπιση των επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύµα, θα µπορούσε να είναι η εξασφάλιση για αγρότες θέσης στο δίκτυο, ένα ωστόσο χλωµό σενάριο, αφού µε συνοπτικές διαδικασίες οι διαγωνισµοί καταλήγουν στα µονοπώλια των ΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέµα µε το αγροτικό ρεύµα και τη ρήτρα αναπροσαρµογής καθίσταται τελευταία κυρίαρχο και χρήζει λεπτής διαχείρισης από τους ιθύνοντες στα αρµόδια υπουργεία, αφού πλέον τίθεται ξεκάθαρο ζήτηµα εγκατάλειψης καλλιεργειών όσο οι λογαριασµοί ρεύµατος όχι µόνο σβήνουν την κερδοφορίας αλλά εκτροχιάζουν τα οικονοµικά των αγροτικών εκµεταλλεύσεων δηµιουργώντας νέους οφειλέτες προς τη ∆ΕΗ. 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2021 15:51Βασίλης ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα αφού η ρήτρα αναπροσαρμογης αφορά μόνο τον Αύγουστο που τελειώνει και η αδρευτικη περίοδο, το κόστος ηλεκτροδοτισης της επόμενης καλλιεργητικης περιόδου θα είναι πενταπλασιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε ποτηστικη καλλιέργεια

Απάντηση

04-12-2021 18:08Γιώργος Λαρισα

Και πολύ καλά έγινε και πουλήθηκε.Αλλα δυστυχώς δεν πουλήθηκε 100%. Όσο για σας που γκρινιάζετε είστε κάτι μόνιμοι που εκτός από τους παχουλους μισθούς των ΔΕΚΟ είχατε τεράστια προνόμια που ένας ιδιωτικός υπάλληλος δε θα τα δει ποτέ στη ζωή του! (200000 εφάπαξ 4 μήνες αναρωτικες ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ τσάμπα ρεύμα συντάξεις τρελες) Και όταν δε σας έβγαιναν τα κουκιά κάνατε αυξήσεις ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ.Οσο για τις ρήτρες θα τις παίρνατε μια χαρά. Κάποτε ας τελειώσουμε με αυτά τα πάρτυ.

Απάντηση

04-12-2021 11:27Ζεικος Γιωργος

Μπράβο σας .ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΊΞΕΤΕ ΠΑΛΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΉΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΌΣ ΛΟΓΩ ΚΟΝΒΙΤ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΥΤΕ ΣΕΝΤΣ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑ Προεδρος ΑΓΣ ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΕΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Απάντηση

04-12-2021 09:45Ταπατζας Βασίλειος

Όλοι λέγαμε να πουληθεί η ΔΕΗ ,Τώρα καλα να πάθουμε.Μας πείραζε που η κρατική ΔΕΗ έκανε Κοι νωνικη πολιτική.ΠΣΙΔΙΑ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΊΜΕ.ΟΥΤΕ Κ Α ΑΝΤΊΔΡΑΣΗ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΏΣΕΙΣ.ΚΣΛΑ ΜΑΣ ΚΆΝΟΥΝ

Απάντηση

03-12-2021 18:38Μιχαηλ

Από τα γραφεία όλα είναι ρόδινα Πρωθυπουργός Υπουργός Υφυπουργός Γραμματέας Διευθυντής Και οι παρατρεχαμενοι Ο μισθός σταθερός δεν πάνε να γαμηθουν οι άλλοι Που πληρώνουν

Απάντηση

03-12-2021 18:00Αριστείδης Ντέλης

Όσο δεν υπάρχει αντίδραση αυτά και χειρότερα θα ζήσουμε στην πορεία

Απάντηση

03-12-2021 17:58Ντελης Αριστείδης

Όσο δεν υπάρχει αντίδραση αυτά και χειρότερα θα δούμε στην πορεία

Απάντηση

03-12-2021 15:56Γιώργος Παράσχο

Ο λογαριασμός είναι 900€ και τα ρήτρα προσαρμογής είναι 1450€... Θα πληρώσω το λογαριασμό που έχω καταναλώσει 900€ και τα ρήτρα δε θα τα πληρώσω γιατί είναι κλέφτες..

Απάντηση

03-12-2021 14:15Παρασκευή Σακελλαρίου

Γιατί χρεώθηκε ρήτρα αναπροσαρμογής σε 11.000 KW μου, αφού η κατανάλωση τους έγινε τον Μάιο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για καλλιέργεια καλαμποκιού ενώ ο Νόμος λέει ότι η ρήτρα αφορά καταναλώσεις μετά τις 05/08/2021;

Απάντηση

03-12-2021 09:42Χατζαρας στεφανος

20 στρεματα κρεμυδι 2450ευρω: ΤΡΕΛΑ!!!! ΦΥΛΑΚΗ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές