BACK TO
TOP
Farming

Από τέλη Απριλίου αρχίζει η έξοδος του σκολύτη στις κερασιές

Εν αναµονή της εµφάνισης του σκολύτη βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί στη Μακεδονία, καθώς παραδοσιακά τέλη Απριλίου αρχίζει η έξοδος των ενηλίκων από τα κλαδιά των δέντρων.

ezgif-5-ce89527ec6

Γιάννης Ρούπας

561
3

Οι σκολύτες είναι µικρά ξυλοφάγα κολεόπτερα της οικογένειας Curculionidae, τα οποία οι παραγωγοί τα αναφέρουν συχνά ως «νεκροθάφτες». Το έντοµο εισέρχεται συνήθως από τη βάση του οφθαλµού, τρέφεται εντατικά και ο οφθαλµός ξεραίνεται µαζί µε τα φύλλα, τα οποία πολλές φορές ξεραίνονται πράσινα χωρίς να κιτρινίσουν και να πέσουν. Η καταπολέµηση του εντόµου γίνεται κυρίως µε προληπτικά καλλιεργητικά µέτρα. Η χηµική αντιµετώπιση είναι αναποτελεσµατική και χρησιµοποιείται κυρίως εναντίων των ενήλικων ατόµων, καθώς δεν έχει καµία επίδραση στις προνύµφες που τρέφονται εντός του ξύλου των δέντρων.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης ζητούν από τους παραγωγούς να επιθεωρούν τακτικά τους οπωρώνες µέχρι τα µέσα Μαΐου, για διαπίστωση δραστηριότητας των εντόµων επισηµαίνοντας πως συνήθως εκρέει κόµµι από τις οπές εισόδου. Παράλληλα, σε κερασεώνες µε προσβολές συνιστάται άµεσα το κάψιµο των ξερών προσβεβληµένων κλαδιών (υπόλοιπα του κλαδέµατος ή εντοµοπαγίδες).

Πέρα από τα μέτρα καταπολέμησης, η πρόληψη αποτελεί πάντοτε την πιο αποτελεσματική  τακτική που σέβεται τόσο τη τσέπη του παραγωγού όσο και το φυτικό του κεφάλαιο. Εμπειρικά δεδομένα από γεωπόνους αναφέρουν πως δέντρα καλά λιπασμένα και ζωηρά με επάρκεια βορίου έχουν δυνατούς οφθαλμούς που δύσκολα προτιμώνται και προσβάλλονται από το έντομο.  Σε γενικές γραμμές οποιοδήποτε καλλιεργητικό μέτρο κρατά τα κερασόδέντρα  σε  καλή και υγιεινή κατάσταση, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην προσβολή από σκολύτες. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

01-05-2022 15:09Γιάννης Ρούπας

Όποιο και να χρησιμοποιήσετε, μην ρισκάρετε με το Phosmet ακόμη και αν η περίοδος προσαρμογής με την απαγορευτική νομοθεσία λήγει τον Νοέμβριο. Ειδικά στη δυτική Ευρώπη τα σούπερ μάρκετ στα πλαίσια του μάρκετινγκ στους καταναλωτές τους απαιτούν να μην υπάρχουν υπολείμματα από την ουσία. Προτιμήστε οποιοδήποτε άλλο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-05-2022 09:23Άγγελος Δηγκας

ΧΡΙΣΤΌΣ ΑΝΈΣΤΗ,εάν η συγκομιδή ξεκινά από 10 μαϊου ποιό σκεύασμα θα χρησιμοποιήσω;το φοσμετ είναι για 14 και θα το έχουμε για λίγο ακόμη, κάποιο άλλο;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές