BACK TO
TOP
Farming

Μικρή ανησυχία για σκασμένα κεράσια και πεσμένα άνθη σε ακτινιδιές, ευεργετική η βροχή

Οι ισχυροί όμβροι και οι πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις που παρουσιάστηκαν κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στο νομό Αρκαδίας, προβληματίζουν κάποιους παραγωγούς, με τους περισσότερους ωστόσο να δηλώνουν…στεναχωρημένοι που δεν έριξε λίγο νερό στις εκτάσεις τους.

HD-wallpaper-cherries-in-the-rain-red-spring-branch-leaf-fruit-water-drops-rain-gren-cherry

908
0

Σχετικός προβληματισμός επικρατεί μεταξύ παραγωγών πρώιμων κερασιών στις χαμηλότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας στη Στερεά Ελλάδα αλλά και βορειότερα, καθώς οι βροχοπτώσεις από το απόγευμα της 18ης Μαΐου ήταν εξίσου ισχυρές όσο και μεγάλες σε διάρκεια στις περισσότερες περιοχές, με τους καλλιεργητές να ανησυχούν για σκάσιμο των καρπών τις επόμενες μέρες που θα σήμαινε στην πράξη τόσο ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής όσο και σήμα για προσβολές από εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς της καλλιέργειας.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί και σε παραγωγούς με κτήματα ακτινίδιων σε Ημαθία και Πέλλα, καθώς τα δέντρα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανθοφορίας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τόσο σε βροχοπτώσεις όσο και στους επακόλουθους καλλιεργητικούς εχθρούς που θα εμφανιστούν.

Έντονες αλλά πρόσκαιρες οι σποραδικές χαλαζοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που έπληξαν κυρίως την αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, με εκπρόσωπο του ΕΑΣ Αρκαδίας να σημειώνει πως κάποιες καλλιέργειες κηπευτικών χτυπήθηκαν από τα έντονα φαινόμενα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι παραγωγοί με τους οποίους συνομίλησε το Agronews αξιολογούν θετικά αυτές τις βροχοπτώσεις ενόψει και του καλοκαιριού, με τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας Κώστα Πάππα να δηλώνει… στεναχωρημένος που όλη η ποσότητα νερού έπεσε στον Κορινθιακό Κόλπο και όχι στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Νομό.

Ισχυροί άνεμοι στην Άρτα με ζημιές στις ακτινιδιές

Κατά τις πρωινές ώρες της 19ης Μαΐου 2022 ισχυροί άνεμοι έπληξαν μεγάλη περιοχή του κάμπου της Άρτας με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα μέρος της φετινής σοδειάς των ακτινιδίων, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΑΣ Πύρρος, Ευάγγελος Χρηστάκης. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή τα δένδρα βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο στάδιο της ανάπτυξης τους που είναι το στάδιο της άνθησης.

Παρατηρείται καταστροφή φύλλων και ανθών,  ανθόπτωση, καρπόπτωση στα δένδρα που έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση και σπάσιμο κλαδιών. Λόγω του έντονου στρες που προκλήθηκε στο στάδιο που το φυτό απαιτεί τη κατανάλωση ενέργειας για τη καρπόδεση και τους νέους βλαστούς θα έχουμε αποτυχία ακόμη και στο σχηματισμό σωστών καρπών για του καρπούς που θα μείνουν στο δένδρο.

Επίσης οι βέργες που καταστράφηκαν θα ήταν οι αντικαταστάτες (καρποφόρες βέργες) για τη παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Άρα το πλήγμα στο φυτικό κεφάλαιο θα είναι μεγάλο και θα οδηγήσει σε ακαρπία την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Ολόκληρη η σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΑΣ Πύρρος διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές