Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Από 14 Ιουνίου δηλώσεις ζημιάς λόγω κακοκαιρίας, πολλά τα σκισμένα κεράσια

Δικαίωμα να δηλώσουν τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, έχουν από την Τρίτη 14 Ιουνίου οι αγρότες στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς, όπως ενημέρωσαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Βέροια, ανοίγουν οι αναγγελίες, ώστε να εκτιμηθούν οι ποσότητες που καταστράφηκαν από τα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα έως τις 20 Ιουνίου θα γίνονται αιτήσεις αποζημίωσης από τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Αμυνταίου, μετά και τους ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

FB_IMG_1655190807933

Λεωνίδας Λιάμης

1211
2

Στη δίνη της κακοκαιρίας Genesis βρέθηκαν κυρίως οι καλλιέργειες του κερασιού, οι οποίες βρίσκονται στη φάση συγκομιδής, με τις βροχές και τις ισχυρές ριπές ανέμων να προκαλούν ζημίες και σκίσιμο του καρπού, καθιστώντας την παραγωγή μη εμπορεύσιμη. Προβλήματα, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή, όπως εκείνες των επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων κλπ οι οποίες, επίσης, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει να συγκομίζονται.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου και πιο συγκεκριμένα στο Μανιάκι, Άγιο Παντελεήμονα, την Βεγόρα , το Αντίγονο, που είδαν τους κόπους τους να χάνονται αφού η πρόσφατη χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα σε κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα ,αμπέλια και κηπευτικά. Ενώ σημαντικό είναι ότι οι καλλιέργειες των κερασιών και των πρώιμων ροδάκινων βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ,δηλαδή στη διαδικασία της συγκομιδής.

Μέχρι και τις 20 Ιουνίου θα γίνονται οι αιτήσεις αποζημίωσης από τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Αμυνταίου, μετά και τους ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση καλλιέργειας, ενώ παράλληλα, σε κάθε αίτηση θα υπάρχει και οικονομική συμμετοχή (όπως κάθε φορά) για την οποία θα ενημερώνονται μόλις κάνουν την αίτηση.

Επίσης από την έντονη κακοκαιρία, όπως αναφέρεται, δοκιμάστηκαν χωριά όπως ο Άγρας, το Μεσημέρι, η Καρυδιά, η Όρμα, το Λουτράκι, ο Μεγαπλάτανος, η Φιλώτεια και οι Γαλατάδες, φέρνοντας σε απόγνωση του παραγωγούς, οι οποίοι είδαν ένα μεγάλο μέρος των κόπων τους να χάνονται λίγο πριν συγκομίσουν την παραγωγή και ενώ έχουν τελειώσει το σύνολο των καλλιεργητικών εργασιών, έχοντας καταβάλει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.

Κάποια δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Καρυδιά, ο Μεγαπλάτανος, η Όρμα και άλλα, προ ημερών είχαν πληγεί και από καταστροφικό χαλάζι. Στις περιοχές αυτές είναι ήδη ανοικτές αναγγελίες, στο πλαίσιο των οποίων οι παραγωγοί μπορούν να δηλώνουν τις ζημιές τους και από τα δύο αίτια (χαλάζι & βροχόπτωση). Όσοι παραγωγοί έκαναν δήλωση για ζημιά από χαλάζι, δεν χρειάζεται να ξανακάνουν δήλωση για ζημία από βροχή, εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν γίνει ήδη εκτιμήσεις από γεωπόνους –εκτιμητές.

Οι ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας GENESIS είναι μεγάλης έκτασης και τοπικοί βουλευτές που επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, έχουν ζητήσει από το κατάστημα ΕΛΓΑ Βεροίας να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες των προεπισκοπήσεων και της αποστολής γεωπόνων- εκτιμητών, ώστε οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν αμέσως και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν και οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβληθούν άμεσα -και όχι όπως εκείνες για τα όψιμα κεράσια, που καθυστερούν από πέρυσι- στους παραγωγούς προς αντικατάσταση του εισοδήματός τους από την πώληση της παραγωγής τους.

Καταστροφή σε πάνω από 15.000 στρέμματα στον Έβρο

Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες έκτασης πάνω από 15.000 στρέμματα, προκάλεσε η κακοκαιρία «Genesis» και στον Βόρειο Έβρο. Σιτηρά και κεράσια που έσκισαν λίγο πριν από τη συγκομιδή, αλλά και εκτάσεις με βαμβάκι και ηλίανθο, που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα της έντονης κακοκαιρίας, δοκίμασαν το μένος της και έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες. «Σε ένα δίωρο, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στην περιοχή έπεσαν περίπου 110 χιλιοστά βροχής, με συνέπεια να προκληθούν πλημμύρες και πολλά προβλήματα σε καλλιέργειες, αλλά και κατοικίες σε πολλά χωριά από όπου πέρασε το ρεύμα», ανέφερε στο Agronews ο Βασίλης Δελησταμάτης, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο ίδιος μας επισήμανε πως τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε χωριά του Βορείου Έβρου, όπως Κυπρίνος, Βάλτος, Νεοχώρι, Λεπτή, Πύργος και Σαγήνη. «Από όπου πέρασε το ρεύμα, η ζημιά είναι μεγάλη. Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, ωστόσο, θα το δούμε στις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς πλέον σταμάτησε η βροχόπτωση και τα νερά άρχισαν να αποτραβιούνται από τα πλημμυρισμένα σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δελησταμάτης και μας πληροφόρησε πως «από την Τρίτη 14 Ιουνίου, κλιμάκιο του τοπικού ΕΛΓΑ επισκέπτεται την πληγείσα περιοχή και κάνει αυτοψία στις καλλιέργειες».

Στην Ορεστιάδα, εν των μεταξύ, μετέβη τη Δευτέρα 13 Ιουνίου κλιμάκιο από την Αθήνα με επικεφαλής τον γ.γ. του ΥΠΕΝ, Γ. Τριαντόπουλο και τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής. «Κάναμε μια αυτοψία στις περιοχές και μετά σύσκεψη, ώστε να ενεργοποιηθούν γρήγορα όλες αυτές οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών, καταγραφή των ζημιών, κατά κύριο λόγο των κατοικιών και των καλλιεργειών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και τα πρώτα μέτρα βοήθειας προς τους πληγέντες», σημείωσε ο κ. Δελησταμάτης και υπογράμμισε ότι εκτός από τις καλλιέργειες, έχουν υποστεί ζημίες και περίπου 30-40 κατοικίες σε χωριά της περιοχής, παρότι οι τοπικές αρχές προχώρησαν ακόμη και σε θραύση αναχωμάτων για να εκτονώσουν τις πιέσεις από τις πλημμύρες.

«Σεληνιακό τοπίο» άφησε πίσω της η πρωτοφανής χαλαζόπτωση στη Μαγνησία

Τις πληγείσες, από τη σφοδρή χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών, περιοχές επισκέφθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί από τους παραγωγούς και τα ΔΣ των Τοπικών Κοινοτήτων για την έκταση των καταστροφών και τα είδη των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου,  η πρωτοφανής χαλαζόπτωση άφησε πίσω της «σεληνιακό τοπίο» για αμυγδαλιές, φιστικιές, αμπέλια, σιτηρά, κριθάρια, κεράσια, ελαιοκράμβες και ελιές. Οι αγρότες των περιοχών είναι σε απόγνωση βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται μέσα σε λίγη ώρα.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας, σε αυτή την τεράστια ζημιά για το φυτικό κεφάλαιο των περιοχών έρχονται να προστεθούν και οι προβλέψεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ που δίνουν αποζημιώσεις με τιμές μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας εξαιρουμένης της τελευταίας χρονιάς.

Αποτέλεσμα αυτού του αναχρονισμού είναι να δοθούν αποζημιώσεις 0,17 και 0,20 λεπτά σε κριθάρι και σιτάρι, όταν για φέτος οι τιμές για κριθάρι και σιτάρι διαμορφώνονται στα  0,34 και 0,48 λεπτά/κιλό αντίστοιχα. Συνεπώς, ένας παραγωγός με 100% καταστροφή στην καλλιέργεια, θα λάβει αποζημίωση κάτω από το μισό. Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι σε πολλά είδη καλλιεργειών η διαχείριση των ζημιών δεν αφορά μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά επεκτείνεται και στην επόμενη χρονιά. Τα ίδια ισχύουν και για βαμβάκι και ελαιοκράμβη που οι τιμές αποζημίωσης  σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές έχουν απόκλιση 40% τουλάχιστον.

Η σχετική ενημέρωση του βουλευτή Μαγνησίας διαθέσιμη εδώΣτη μάχη των εκτιμήσεων ρίχνονται 130 νέοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ

Προσλαμβάνονται από σήμερα 130 Γεωπόνοι συμβασιούχοι, οκτάμηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, για την ενίσχυση των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε με ταχύτητα να εξελιχθεί το εκτιμητικό έργο του Οργανισμού, μετά από τις ζημίες τις οποίες προκάλεσε στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου η πρόσφατη κακοκαιρία «Genesis».

ιδικότερα προσλαμβάνονται για την εκτίμηση των ζημιών στη Δυτική Μακεδονία, 35 Γεωπόνοι στο Υποκατάστημα Κοζάνης και αντιστοίχως για τις ζημιές στις καλλιέργειες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων στα Υποκαταστήματα:

Βεροίας: 25

Λάρισας: 20

Αλεξανδρούπολης: 15

Θεσσαλονίκης: 12

Πάτρας: 8

Ηρακλείου: 5

Καβάλας: 5

και Τρίπολης: 5

Ήδη έχουν γίνει οι αναγγελίες των ζημιών και οι αγρότες μας  καταθέτουν δηλώσεις,για την απώλεια της παραγωγής τους.

Κατόπιν συνεργασίας του Προέδρου του ΕΛΓΑ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Γεώργιο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Οικονομικών ,κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο Οργανισμός δηλώνει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να προκηρυχθούν και νέες θέσεις εκτάκτων Γεωπόνων εάν αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη του εκτιμητικού έργου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη:

«Δυστυχώς ένα ακόμα ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε την Πέλλα με άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Η παρατεταμένη και δυνατή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή. Κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα κ.α. επηρεάστηκαν στο ευαίσθητο στάδιο της ωρίμανσης.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας θέλοντας να έχει πάντα ίδια άποψη για τέτοια περιστατικά ξεκίνησε ήδη να επισκέπτεται αγροκτήματα και Τοπικές Κοινότητες για να μάθει από τους παραγωγούς την πραγματική κατάσταση.

Παρότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει φανεί το πλήρες μέγεθος της ζημιάς, ο Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε με την επικεφαλής του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μ. Παππά αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο για να ζητήσει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς καθυστέρηση.

Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, από την Τρίτη κιόλας θα ξεκινήσουν κλιμάκια τους ελέγχους και τις επισημάνσεις, ώστε να γίνουν σύντομα οι αναγγελίες. Ο Λάκης Βασιλειάδης παρακολουθεί στενά την πορεία των διαδικασιών, ώστε να γίνουν άμεσα οι αναγγελίες και να δοθούν οι αποζημιώσεις έγκαιρα και δίκαια».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

15-06-2022 11:16Asta

Και πότε θα πληρωθούμε το φετινό χαλάζι αφού δε μας πλήρωσαν ακόμη το περσινό παγετό ;;;; Λογικά σε τρία χρόνια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία