Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Σε κίνδυνο το πρόγραμμα δακοκτονίας, χρειάζονται νέες δραστικές ουσίες

Απαγορευτικά μικρή για την διασφάλιση αποτελεσματικότητας των δολωματικών ψεκασμών ενάντια στους δακοπληθυσμούς είναι πλέον η δεξαμενή των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών ενάντια στο έντομο, όπως εξηγεί σε επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και την Περιφέρεια Κρήτης, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης.

608671-750x430

357
549

Η απόσυρση της άδειας χρήσης των περισσότερων παλαιών χρησιμοποιούμενων δραστικών ουσιών όπως πυρεθρινοειδή και οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, καθώς και η διαφαινόμενη ανάπτυξη ανθεκτικότητας των δάκων στα εναπομείναντα εγκεκριμένα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα, έχει οδηγήσει στην διενέργεια δολωματικών ψεκασμών με εναλλαγή μόλις 2 ή 3 σκευασμάτων. Η πρακτική αυτή, έχει ως συνέπεια τη μη ορθή διαχείριση ανθεκτικότητας του δακοπλυθυσμού και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης απευθύνει έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στην διαδικασία αξιολόγησης και αδειοδότησης νέων εντομοκτόνων με διαφορετικές δραστικές ουσίες, που προορίζονται για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς, τα οποία είναι αναγκαία για την ορθότερη και πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας τόσο φέτος όσο και το 2023.

Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης έχει ως εξής:

«Αξιότιμες/οι κύριες/οι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, είναι γεγονός πως η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της απόσυρσης άδειας χρήσης των περισσότερων παλαιών χρησιμοποιούμενων δραστικών ουσιών (πυρεθρινοειδή και οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα), αλλά και λόγω της ανθεκτικότητας του δακοπληθυσμού κυρίως σε πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης η ανθεκτικότητα παρουσιάζεται αρκετά αυξημένη.

Εξαιτίας των παραπάνω, η εφαρμογή του Εθνικού προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς (δακοκτονία) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του 2022 πραγματοποιούνται δολωματικοί ψεκασμοί εντομοκτόνων ουσιαστικά μόνο 2 ή 3 διαφορετικών δραστικών ουσιών, που έχει ως συνέπεια τη μη ορθή διαχείριση ανθεκτικότητας του δακοπλυθυσμού και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του Εθνικού προγράμματος δακοκτονίας.

Συνεπώς είναι προφανές και αναγκαίο, για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, να ενισχυθεί άμεσα ο αριθμός των διαθέσιμων εντομοκτόνων με άδεια χρήσης στην καταπολέμηση του δάκου με δολωματικούς ψεκασμούς, με νέα εντομοκτόνα διαφορετικών δραστικών ουσιών από τις ήδη χρησιμοποιούμενες δραστικές ουσίες στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Είμαστε βέβαιοι πως και οι Υπηρεσίες σας, ως Αρμόδιες Αρχές για την αδειοδότηση και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό ζήτημα φυτοπροστασίας που επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια τόσο στην Περιφέρεια της Κρήτης όσο και σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε τις Υπηρεσίες σας να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην διαδικασία αξιολόγησης και αδειοδότησης νέων εντομοκτόνων (διαφορετικών δραστικών ουσιών) που προορίζονται για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς, τα οποία είναι ήδη αναγκαία για την ορθότερη και πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως ο δολωματικός ψεκασμός θεωρείται μέθοδος φυτοπροστασίας χαμηλότερου κινδύνου (σε σύγκριση με τους ψεκασμούς καλύψεως) αφού εφαρμόζεται ελεγχόμενη και σημαντικά μικρότερη ποσότητα δραστικής ουσίας ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα την αυξημένη ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, τη μειωμένη συσσώρευση υπολειμμάτων σε ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο και τον περιορισμένο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Συνεπώς η μέθοδος καταπολέμησης τους δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς, συνάδει με τις αρχές της «Πράσινης Συμφωνίας» και τους στόχους της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (Farm to Fork) της Ε.Ε. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να δοθεί προτεραιότητα στην αδειοδότηση νέων εντομοκτόνων για χρήση με δολωματικούς ψεκασμούς. Η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης για τη μείωση του δακοπλυθησμού, θεωρείται και αυτή χαμηλού κινδύνου αλλά συστήνεται μόνο σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό δάκου ή σε συνδυαστικά με τον δολωματικό ψεκασμό. Άρα ο δολωματικός ψεκασμός αποτελούσε και αποτελεί την κύρια και την πιο βασική μέθοδο καταπολέμησης του δάκου της ελιάς που εφαρμόζουν τα προγράμματα δακοκτονίας στις Περιφέρειες της χώρας μας.

Εν κατακλείδι και με βάση όλα τα δεδομένα παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα από τις Υπηρεσίες σας στην αξιολόγηση και αδειοδότηση εντομοκτόνων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς. Συγκεκριμένα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο του 2023, είναι αναγκαίο να χορηγηθούν άδειες χρήσεις σε νέα -υπό έγκριση- σκευάσματα όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στις αρχές του 2023, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2023 με νέα εντομοκτόνα.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του Παρ/τος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κρήτης

Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης»

Σχόλια (549)
Προσθήκη σχολίου

22-09-2023 23:18dompr_tix

дом пенсионеров <a href=https://dom-prestarelyh-astrahan2.ru/>https://dom-prestarelyh-astrahan2.ru/</a>

Απάντηση

19-09-2023 23:42strifor_MAB

<a href=https://medium.com/@reputation1x/reviews-about-strifor-is-the-scam-broker-or-a-real-company-6277552c64d9/>strifor</a>

Απάντηση

15-09-2023 15:08uplotnitel_jex

уплотнитель для душевой кабины <a href=https://mosuplotnitel.ru/>https://mosuplotnitel.ru/</a>

Απάντηση

14-09-2023 17:02service_hiday

Я остался очень доволен обращением на <a href=https://serviceelectrolux.ru/>https://serviceelectrolux.ru/</a>! Специалисты проявили высокий уровень профессионализма и оперативности при ремонте моей стиральной машины.

Απάντηση

14-09-2023 15:28tvprog_Dyes

<a href=https://www.tv-programm-20-15.de/>fernsehprogramm ndr heute</a>

Απάντηση

13-09-2023 19:18tvheute_Dyes

<a href=https://www.tv-heute-abend.de/>von heute abend</a>

Απάντηση

13-09-2023 17:01reklama_appab

Привет! Хочешь увеличить свои продажи и привлечь больше клиентов? Посети наш сайт <a href=https://xn----7sbbavc9aikd9ain1exg.xn--p1ai/kontekstnay-reklama/>https://честная-реклама.рф/kontekstnay-reklama/</a> и узнай о самых эффективных стратегиях маркетинга, которые помогут тебе достичь успеха!

Απάντηση

12-09-2023 16:26Clarita

Эро фото

Απάντηση

10-09-2023 16:18koltsa_Vor

Для идеального предложения на <a href=https://koltsa-s-brilliantom.ru/>https://koltsa-s-brilliantom.ru/</a> купите помолвочное кольцо с бриллиантом из золота от 0,5 карат.

Απάντηση

08-09-2023 23:48Jacques

Статейное и ссылочное продвижение. В наши дни, фактически каждый человек пользуется интернетом. С его помощью возможно отыскать любую данные из разных интернет-поисковых систем и источников. Для кого-то личный сайт — это хобби. Но, большая часть применяют созданные проекты для дохода и привлечение прибыли. У вас есть личный сайт и вы желаете привлечь на него максимум визитёров, но не понимаете с чего начать? Обратитесь к нам! Мы поможем! траст

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία