Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Farming

Με καπέλο έως 12 ευρώ στους ΤΟΕΒ ακριβαίνει κι άλλο το αρδευτικό νερό

Με «καπέλο» από 1 έως 12 ευρώ το στρέµµα, θα κληθούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους φέτος το καλοκαίρι πολλοί αγρότες, καθώς οι κατά τόπους ΤΟΕΒ, ένας µετά τον άλλον και µε ελάχιστες εξαιρέσεις, µπήκαν στη λογική των αναπροσαρµογών στα τέλη άρδευσης, µε επίκληση της επιβάρυνσης στη λειτουργία τους, από τις αυξήσεις στο ρεύµα.

44_pin_13

Λεωνίδας Λιάμης

3475
8

Στον κάµπο της δυτικής Θεσσαλονίκης, για παράδειγµα, ο ΤΟΕΒ Αγίου Αθανασίου, που αρδεύει περίπου 55.000 στρέµµατα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισµού, Θανάσης Βαδαρλής, η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του τέλους στα 20 ευρώ το στρέµµα, από τα 17 ευρώ που ήταν έως και την περσινή σεζόν. «Η αύξηση δεν έγινε ελαφρά την καρδία. ∆εν γινόταν διαφορετικά, γιατί ο προϋπολογισµός δεν µας έβγαινε», µας εξήγησε, επισηµαίνοντας πως επειδή στην περιοχή, λόγω ορυζοκαλλιέργειας, απαιτείται πολύ νερό, ο ΤΟΕΒ το ανακυκλώνει και αυτό προϋποθέτει τη χρήση ενεργοβόρου εξοπλισµού. 

∆εν βγαινουν οι προϋπολογισµοί

Με 3 ευρώ το στρέµµα επιπλέον, θα τιµολογεί φέτος την άρδευση και ο ΤΟΕΒ Χαλάστρας, που εξυπηρετεί περί τα 50.000 στρέµµατα µε ρύζι και άλλα 20.000 στρέµµατα µε βαµβάκι, τριφύλλι και καλαµπόκι. «Κάναµε την ελάχιστη δυνατή αύξηση και θα το παλέψουµε, γιατί πέρυσι µας τα λειτουργικά µας έξοδα ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 20%» τονίζει ο πρόεδρος του φορέα, Γιώργος Κανάκας, διευκρινίζοντας πως για το ρύζι πλέον το αρδευτικό τέλος θα ανέρχεται στα 23 ευρώ το στρέµµα, από 20 ευρώ πέρσι και για στις υπόλοιπες καλλιέργειες στα 18 ευρώ, από τα 15 ευρώ το στρέµµα, αντίστοιχα.

Προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς σε µια πολύ δύσκολη χρονιά, όπως προοιωνίζεται το 2023, επιχειρεί φέτος ο ΤΟΕΒ Νέας Χαλκηδόνας και κράτησε σταθερά τα τιµολόγια, τονίζει ο πρόεδρος του οργανισµού, Παναγιώτης Στράτος. Στα γειτονικά Γιαννιτσά, όπως είπε ο πρόεδρός του τοπικού ΤΟΕΒ, Νίκος Κουµαρτζούδης, αποφασίστηκε αύξηση του τέλους άρδευσης από τα 26 στα 32 ευρώ το στρέµµα φέτος, ενώ στη Φλώρινα, ο ΤΟΕΒ της περιοχής, που αρδεύει περί τα 13.500 στρέµµατα µε φασόλια, σύµφωνα µε τον πρόεδρο, Μιχάλη Ναλµπαντίδη, υπήρξε αύξηση από τα 30 ευρώ στα 42 ευρώ το στρέµµα. 

Μείωση υπό προϋποθέσεις

Στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, ο οµώνυµος ΤΟΕΒ προχώρησε σε µείωση των τιµολογίων φέτος στα 18 ευρώ το στρέµµα για τα σιτηρά και στα 24 ευρώ το στρέµµα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (σ. σ. βαµβάκι, καλαµπόκι, τριφύλλι, ηλίανθος κλπ) εάν πληρώσουν έως τέλος Ιουλίου και 28 ευρώ το στρέµµα αν εξοφλήσουν στο τέλος του έτους. Όπως µας είπε ο πρόεδρος του φορέα, Λάζαρος Φέκας, πέρσι λόγω των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύµατος είχαν γίνει σηµαντικές αυξήσεις στο τέλος άρδευσης, οπότε κρίθηκε φέτος σκόπιµο να µειωθούν. Τοπικά ο ΤΟΕΒ προ ηµερών υπέγραψε µια σύµβαση έργου 9 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισµό του δικτύου άρδευσης, µε χρόνο αποπεράτωσης τους 20 µήνες και προσδοκία για σηµαντική µείωση των απωλειών, που θα επιτρέψει µεταξύ άλλων και τη δικαιότερη κατανοµή εισφορών. 

Μοτίβο αυξήσεων και στον Έβρο

Αυξήσεις φέρεται να έχει αποφασίσει και ο ΤΟΕΒ Νεοχωρίου στον Έβρο. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπη Κουµπρίδη, το τέλος ανέβηκε στα 27 ευρώ το στρέµµα, από τα 17 ευρώ πέρυσι, για την άρδευση καλαµποκιού και βαµβακιού και στα 17 ευρώ από 13 ευρώ, για τον ηλίανθο. Στις Φέρρες, λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Βασίλης Πορτοκαλίδης, αποφασίστηκε αύξηση 1 ευρώ το στρέµµα ανά ποτιστικό χωράφι, πάνω στο υπάρχον πάγιο
των 8 ευρώ.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2023 22:59Jordan

Ας πληρωσουν πρωτα αυτοι που χρωσταν στο τοεβ αγιου αθανασιου κ μετα καντε αυξησεις,,βρωμολαμογια,,,

Απάντηση

21-04-2023 22:57Jordan

Ας πληρωσουν πρωτα αυτοι που χρωσταν στο τοεβ αγιου αθανασιου κ μετα να κανετε αυξησεις,,,βρωμολαμογια,,

Απάντηση

21-04-2023 22:55Nikos

γραψτε κατι για τρακτερ που θα βγουν σε ολη την ελλαδα

Απάντηση

21-04-2023 14:29ΘΑΝΑΣΗΣ Πλατανουλια Τυρναβου

ΓΙΑ ΚΕΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ. ΠΕΡΣΙ 85 Ε ΦΕΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ

Απάντηση

21-04-2023 11:22Αγρότης

Στο τοεβ Σερβίων η τιμή θα είναι πάνω από 80€ για τα ποτιστικά, υπάρχει κάποιος πιο ακριβός;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-04-2023 08:56Ενας

Ότι αγοράζει ο αγρότης ανεβαίνει συνέχεια ότι πουλάει κατεβαίνει που θα πάει αυτό πια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία