BACK TO
TOP
Farming

Καλλιεργητικά μέτρα και προληπτικοί ψεκασμοί ενάντια σε φουζικλάδιο και βακτηριακό κάψιμο μηλοειδών

Για την μείωση του κινδύνου μόλυνσης από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες καθώς και την ελάττωση του διαχειμάζοντα πληθυσμού επιβλαβών εντόμων σε μηλιές και αχλαδιές προειδοποιεί η ΔΑΟΚ Ναυπλίου.

mistikakipou-vaktiriako-kapsimo-antimetopisi

185
1

Φουζικλάδιο

Το φουζικλάδιο είναι η σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια του εναέριου τμήματος στη μηλιά και την αχλαδιά.  Το παθογόνο προσβάλει κυρίως του καρπούς, ποδίσκους, πράσινους βλαστούς, μίσχους και την κάτω επιφάνεια των φύλλων, σπανιότερα τα άνθη. Τα μέτρα που συνιστώνται στοχεύουν στην μείωση και αποτροπή της μόλυνσης από ασκοσπόρια, τα οποία αποτελούν πρωτογενείς μολύνσεις της ερχόμενης άνοιξης και μεταφέρονται από τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν την σημαντικότητα της εφαρμογής των μέτρων από όλα τα δενδροκομεία της περιοχής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα προτείνεται αφαίρεση, μέσω κλαδέματος, και κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών του προηγούμενου έτους και η εφαρμογή ψεκασμού λίγο πριν την έναρξη της φυλλόπτωσης, με κατάλληλο σκεύασμα που εμποδίζει το σχηματισμό περιθηκίων και την παραγωγή ασκοσπορίων.

Διαφορετικά, συνιστάται συγκέντρωση και κάψιμο ή παράχωμα των φύλλων των δέντρων, μετά την ολοκλήρωση της πτώσης τους και εφαρμογή ψεκασμού στα πεσμένα φύλλα με διάλυμα ουρίας. Μια εναλλακτική είναι ο ψεκασμός των δέντρων με σκευάσματα ουρίας λίγο πριν την έναρξη της πτώση των φύλλων, βοηθώντας στη μετέπειτα διάσπασή τους στο έδαφος. Κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου, είναι ζωτικής σημασίας να επιλεγεί προσεκτικά το σκεύασμα για να αποφευχθεί η δημιουργία τοξικότητας.

Βακτηριακό κάψιμο

Το βακτηριακό κάψιμο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τα μηλοειδή. Οι ζημιές που προκαλούνται δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση ή και την συνολική απώλεια της παραγωγής, αλλά κυρίως στην γρήγορη καταστροφή των δέντρων. Το βακτήριο προσβάλλει όλα τα μέρη του δέντρου. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών δίνοντάς τους την όψη καψίματος.

Για την μείωση της διασποράς του βακτηρίου συνιστάται αυστηρό κλάδεμα και κάψιμο των προσβεβλημένων δέντρων και αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος με περίπου 20-25 εκατοστά υγιούς ιστού. Επιπλέον, αφαίρεση και καύση των δένδρων που έχουν έντονη προσβολή στον κορμό ή τους βραχίονες, εάν είναι σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατοστών από τον κορμό. Όπου υπάρχουν έλκη θα πρέπει να καθαρίζονται μέχρι να φανεί υγιές ξύλο και στη συνέχεια να αλείφονται και να καλύπτονται με εγκεκριμένο προϊόν (πάστα). Η σήμανση των δένδρων που έχουν συμπτώματα και το κλάδεμα του προς το τέλος του χειμώνα καθώς και η απολύμανση των εργαλείων ενώ γίνεται το κλάδεμα αποτελούν αποτελεσματικές πρακτικές. Τέλος συνιστάται η άμεση εφαρμογή χαλκούχου προϊόντος σε όλους τους οπωρώνες, ακόμα και αν δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Ψύλλα αχλαδιάς

Είναι σημαντική η εφαρμογή ψεκασμού κατά την έναρξη της πτώσης των φύλλων. Ο ψεκασμός πρέπει να λάβει χώρα μια ημέρα με ηλιοφάνεια και να γίνει καλή διαβροχή των δέντρων.

Σέζια

Η προσβολή συναντάται κυρίως στο κορμό και στη βάση των κλαδιών των δένδρων. Όπου είναι δυνατό, οι προνύμφες αφαιρούνται μηχανικά (με χρήση σύρματος). Τέλος προτείνεται η επέμβαση με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος στα μέρη που έχουν προσβληθεί, με στόχο την εξάλειψη των προνυμφών του εντόμου.

Ζεύζερα

Η προσβολή επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη περιττωμάτων των προνυμφών του εντόμου. Η επέμβαση εναντίον της ψύλλας μπορεί να μειώσει τις προνύμφες. Προτείνεται αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και βραχιόνων και η θανάτωση των προνυμφών μηχανικά με τη χρήση σύρματος.

Καρπόκαψα

Η καρπόκαψα είναι το διαδεδομένο έντομο που τρέφεται με τους καρπούς των μηλοειδών. Οι προνύμφες της επιβιώνουν το χειμώνα, είτε σε ρωγμές στο φλοιό των δένδρων είτε σε προστατευμένες θέσεις στο έδαφος. Η απομάκρυνση και το κάψιμο των καρπών που παρέμειναν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή είναι απαραίτητα μέτρα. Συνιστάται η τοποθέτηση κομματιών κυματοειδούς χαρτιού γύρω από τους κορμούς πολλών δένδρων στον οπωρώνα και στη συνέχεια η καταστροφή τους, με στόχο την εξάλειψη των προνυμφών πριν νυμφωθούν.

Ανθονόμος

Η καταπολέμηση του ανθονόμου γίνεται συνδυασμένη με τα υπόλοιπα έντομα.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές