BACK TO
TOP
Farming

Χωρίς τέλος οι εφαρμογές φυτοπροστασίας στις πατατοκαλλιέργειες

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από περονόσπορο σε όλες τις περιοχές όπου καλλιεργούνται πατάτες, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Αχαΐας εξέδωσε τεχνικό δελτίο, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εφαρμογή των απαραίτητων ενεργειών φυτοπροστασίας για τις καλλιέργειες τους.

Late_blight_on_potato_leaf_2

Καλλιόπη Τσαρνά

129
1

Περονόσπορος

Η πλειονότητα των φθινοπωρινών καλλιεργειών οδεύει προς συγκομιδή και οι πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στην ασθένεια στάδιο. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την διάρκεια διύγρανσης των φύλλων και τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της διύγρανσης, δημιουργούν μολυσματικές συνθήκες στις καλλιέργειες. Γενικά, η ελάχιστη θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 οC ενώ η ατμοσφαιρική υγρασία διατηρείται πολύ ψηλά υποβοηθούμενη από τις βροχοπτώσεις. Συνιστάται η συνέχιση των εφαρμογών φυτοπροστασίας , στις πιο όψιμες καλλιέργειες.

Αλτερνάρια

Ο καιρός ευνοεί προσβολές από το παθογόνο. Ο παθογόνος μύκητας προσβάλει τα στελέχη, τα φύλλα και τους καρπούς της ντομάτας, της πατάτας, της μελιτζάνας, της πιπεριάς. Χαρακτηριστά συμπτώματα είναι η εμφάνιση κηλίδων σε ομόκεντρους κύκλους και η πτώση των χαμηλότερων φύλλων. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

 Φθοριμαία

Οι συλλήψεις των ακμαίων στο δίκτυο παγίδευσης παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία, ακολουθώντας την βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Σε όλες τις περιοχές υπάρχει κίνδυνος προσβολής. Το έντομο γεννά τα αυγά του πάνω στους κονδύλους, μέσα από ρωγμές του εδάφους. Όπου κρίνεται απαραίτητο, επεμβάσεις με εντομοκτόνα τις τελευταίες εβδομάδες πριν την συγκομιδή συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της προσβολής από το έντομο και στον περιορισμό του ποσοστού προσβολής των κονδύλων από τις προνύμφες. Εναλλακτικά, όπου απαιτείται, εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων, μετά τη συγκομιδή, κατά την αποθήκευση.

Δείτε εδώ την Γεωργική Προειδοποίηση

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές