BACK TO
TOP
Farming

Σε επιφυλακή οι αγρότες στην Χαλκιδική για προσβολές από κορύνεο σε βερικοκιές

Μόνο σε οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές τα δύο προηγούμενα έτη, να γίνει επέμβαση λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών, λένε οι γεωπόνοι από το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η σύσταση αυτή προέρχεται μέσω της έκδοσης τεχνικού δελτίου γεωργικής προειδοποίησης.

βερικοκια_κλαδεμενη-3

188
1

Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται κατά πολύ από τον κατάλληλο χρόνο επέμβασης. Συνιστάται επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών.

Στη βερικοκιά ο μύκητας προσβάλει σημαντικά τα φύλλα και τους καρπούς και λιγότερο τους οφθαλμούς, ενώ σπάνια προσβάλλονται οι βλαστοί.

Ο μύκητας προκαλεί αρχικά κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο. Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές, «τρύπες από σκάγια». Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια. Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος.

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ., σε όλες τις περιοχές τις επόμενες ημέρες προβλέπεται αίθριος καιρός με υψηλή σχετική υγρασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής αναμένονται την Δευτέρα κατά τόπους ασθενείς βροχοπτώσεις, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): bordeaux mixture (2), captan (4), copper hydroxide (3), copper oxide (2), copper oxychloride (4), trichoderma atroviride strain sc1 (4).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές