BACK TO
TOP
Farming

Υπεραξία από τη Yara για τους Leaders στη γεωργία

Πιστή στο ραντεβού της µε τους βραβευθέντες του θεσµού του Αγρότη της Χρονιάς η Yara τίµησε για µια ακόµη χρονιά τους τρεις ντόπιους παραγωγούς, που διακρίθηκαν, για το 2023.

Yara-leaders-sthn-georgia

762
1

Η παράδοση των λιπασµάτων έλαβε χώρα στο κατάστηµα αγροεφοδίων του Κωνσταντίνου Γαρούφα στην Ξάνθη και σε όλους παραδόθηκαν προϊόντα θρέψης, για την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν ο καθένας στον τοµέα του, ώστε να συνεχίσουν να δείχνουν το δρόµο της επιτυχίας στην πρωτογενή παραγωγή.

Με αναλύσεις και εξειδικευµένα προϊόντα φέρνει αποτέλεσµα η θρέψη

«Σε όλες ανεξαιρέτως τις καλλιέργειες έχει πάρα πολύ µεγάλη σηµασία η θρέψη, η οποία πρέπει να γίνεται βάσει καθοδήγησης από ειδικούς κι έπειτα από εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις, ώστε να παρακολουθούνται όλα τα δεδοµένα. Να διαπιστώνουµε τί χρειάζεται ακριβώς το κάθε χωράφι και να του προσφέρουµε το κατάλληλο προϊόν διότι υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες», επισήµανε η Αγγελική Γανίδου, βραβευθείσα, στον «Αγρότη της Χρονιάς», µε το βραβείο «Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας στην Αγροτική Παραγωγή».

Παραλαµβάνοντας τα διαφυλλικά προϊόντα και το βιοδιεγέρτη που της πρόσφερε η Yara, η παραγωγός, που καλλιεργεί στη Λεύκη Ξάνθης και σε γύρω χωριά περί τα 1.100 στρέµµατα µε βαµβάκι, σιτάρι, καλαµπόκι, ηλίανθο κι ακτινίδια, εστίασε κυρίως στην ηθική πτυχή της βράβευσης, χωρίς, όπως υπογράµµισε, να υποτιµά και την αξία των προϊόντων που παρέλαβε, καθώς θα καλύψουν µέρος των εξόδων της για θρέψη. «Τα προϊόντα που έλαβα θα τα χρησιµοποιήσω ως επί τω πλείστον στην καλλιέργεια του βάµβακος γιατί έχει το υψηλότερο κοστολόγιο, οπότε θα χρειαστούν εκεί», δήλωσε χαµογελώντας η κ. Γανίδου και εξέφρασε τις θερµές ευχαριστίες της στη Yara για τη στήριξή της, διότι της δίνει κουράγιο να συνεχίσει.


Ο Α. Παναγόπουλος (αριστερά), Αgronomy Operations and content specialist Yara Ελλάς µαζί µε τον κτηνοτρόφο Μ. Κυριακίδη.

Την αναγκαιότητα χρήσης, από τους παραγωγούς, εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης, ώστε να επιτυγχάνουν βελτιωµένες αποδόσεις στα χωράφια τους, ανέδειξε και ο Μιχάλης Κυριακίδης, «Κτηνοτρόφος της Χρονιάς» του 2023, από το Πετεινό Ξάνθης, ο οποίος εκτός από κοπάδι µε περίπου 1.000 πρόβατα, διατηρεί και δενδρώδεις καλλιέργειες.

«Είναι µεγάλη τιµή για εµένα αυτό το έπαθλο που µου προσφέρει η Yara. Νιώθω ότι µε στηρίζει στις καλλιέργειές µου και ευελπιστώ πως θα δω και τις ανάλογες αποδόσεις στο χωράφι», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως τα προϊόντα που παρέλαβε θα τα δοκιµάσει στον ελαιώνα που έχει στην περιοχή.

Ιδιαίτερα υπερήφανη για την έµπρακτη στήριξη που της παρείχε η Yara, δήλωσε και η Ζουµπούλ Ζουφλιέ, η οποία διακρίθηκε στον «Αγρότη της Χρονιάς» µε τον τιµητικό έπαινο για τη διαρκή ενασχόλησή της µε την πολύ απαιτητική καλλιέργεια του καπνού. «Είναι πολύ σηµαντικό που βραβεύοµαι και από µια µεγάλη εταιρεία όπως η Yara. Αισθάνοµαι χαρούµενη για τη διάκριση αυτή», ανέφερε η κ. Ζουφλιέ, η οποία καλλιεργεί περίπου 8,5 στρέµµατα γης µε καπνά στο ορεινό χωριό Άλµα, του ∆ήµου Μύκης στη Ξάνθη.


Η Μ. Ψαρρού Marketing Operation Manager Yara Ελλάς (αριστερά) µε την καπνοπαραγωγό Ζ. Ζουφλιέ.

∆οµικό στοιχείο η θρέψη για καλή παραγωγή

Στο θεµελιώδη ρόλο της θρέψης για την οµαλή φυσιολογία των φυτών, επικέντρωσε κι ο Κωνσταντίνος Γαρούφας, βασικός συνεργάτης της Yara στη Ξάνθη, γεωπόνος και ιδιοκτήτης του καταστήµατος αγροεφοδίων, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. «Πιστεύω πως πρώτα είναι η θρέψη κι έπονται όλα τα υπόλοιπα», επισήµανε, αλλά έσπευσε να υπογραµµίσει ότι «όσο καλός γεωπόνος και να είσαι και να γνωρίζεις το φυτό σου, αν δεν έχεις τα απαραίτητα εργαλεία, τότε δεν µπορείς να κάνεις τίποτα. Και αυτά τα εργαλεία µας τα προσφέρουν πολυεθνικές εταιρίες, όπως είναι η Yara, και για αυτό λέω ότι η προσφορά τους είναι τεράστια. Η Yara ειδικά για εµένα αποτελεί έναν ιδανικό συνεργάτη, καθώς διαθέτει τεχνογνωσία και πολύ ποιοτικά προϊόντα».


Η Α. Γανίδου, βραβευθείσα «Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας στην Αγροτική Παραγωγή»

«Φάρος» ο «Αγρότης της Χρονιάς»

Βασική προϋπόθεση για την άσκηση της επαγγελµατικής γεωργίας, χαρακτήρισε τη σωστή θρέψη και ο Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager στη Yara Ελλάς. «Αν δεν τραφεί µια καλλιέργεια δεν µπορεί να επιβιώσει και να µεγαλώσει. Επιπρόσθετα, µε δεδοµένο ότι υπάρχει πλέον από την αγορά µας απόσυρση πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η θρέψη αποκτά ακόµα µεγαλύτερη σηµασία. Γιατί µην ξεχνάµε ότι η σωστή φυτοπροστασία ξεκινάει από την πολλαπλή ενίσχυση του φυτού µε θρεπτικά στοιχεία και όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες που στην ουσία δυναµώνουν πολύ το αποτέλεσµα που περιµένουµε στο χωράφι», υποστήριξε το στέλεχος της εταιρείας.

Αναφερόµενος στην κίνηση στήριξης των τριών παραγωγών της  Ξάνθης, ο κ. Μυτιλέκας τόνισε πως η Yara είναι περήφανος χορηγός κι υποστηρικτής του «Αγρότη της Χρονιάς» και θα είναι και στο µέλλον, διότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σηµαντικό θεσµό για την ελληνική γεωργία, που αναδεικνύει και επιβραβεύει προσπάθειες οι οποίες είτε σε ατοµικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, µας δίνουν τα φώτα για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η επαγγελµατική γεωργία στο µέλλον.

«Είναι φάροι οι οποίοι δείχνουν το δρόµο για να µπορέσουµε να προχωρήσουµε σε ένα επίπεδο γεωργίας και κτηνοτροφίας, το οποίο γίνεται πιο σκληρό από άποψη ανταγωνισµού και µε ιδιαίτερες απαιτήσεις στον τρόπο µε τον οποίο θα πορευτούµε στο µέλλον. Κι αυτά είναι παραδείγµατα που θέλουµε να υπάρχουν και να µας οδηγούν», ανέφερε. ∆ιευκρίνισε δε, πως «τους παρέχουµε κάποια προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει ο κάθε παραγωγός για τις καλλιέργειες του. Και επειδή µιλάµε για προηγµένα τεχνολογικά προϊόντα, όπως είναι τα διαφυλικά της σειράς YaraVita και οι βιοδιεγέρτες της Yara, επί της ουσίας προσπαθούµε να δώσουµε ένα στίγµα πρωτοπορίας, για το πώς πρέπει να εξελίσσεται µια καλλιέργεια και να δίνει το µέγιστο δυναµικό της».

YaraVita SAFE N, YaraVita BUD BOOST και YaraVita OPTITRAC: το πακέτο των προϊοντων της Yara

Περιγράφοντας τα προϊόντα που προσφέρθηκαν στους παραγωγούς, ο Αλέξανδρος Παναγόπουλος, Αgronomy Operations and content specialist, Yara Ελλάς, τόνισε πως πρόκειται για τα διαφυλλικά της σειράς YaraVita και βιοδιεγέρτες. «Είναι το YaraVita SAFE N, το YaraVita BUD BOOST και το YaraVita OPTITRAC» ανέφερε ο γεωπόνος και διευκρίνισε πως «το πολύ σηµαντικό είναι ότι τα προϊόντα αυτά διαφοροποιούνται σε σχέση µε τον ανταγωνισµό, διότι περιέχουν προσκολλητικές ουσίες και διαβρεκτικούς παράγοντες που κάνουν πολύ πιο αποτελεσµατική την εφαρµογή τους, καθώς καθιστούν δυνατή την παραµονή του προϊόντος πάνω στο φύλλο και παρέχουν µακράς διάρκειας θρέψη».

Όσο για τους βιοδιεγέρτες, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως αυτό που κάνουν είναι να αυξάνουν την απορροφησιµότητα και αποδοτικότητα των υπόλοιπων θρεπτικών στοιχείων. «Βοηθούν πάρα πολύ στο να ξεπεράσουν ή ακόµη και να προλάβουν κάποιο στρες από αβιοτικές καταπονήσεις που έχουν να κάνουν µε τον καιρό κυρίως -η κλιµατική αλλαγή είναι πολύ σηµαντικό πρόβληµα και το νιώθουµε καλά τα τελευταία χρόνια- και φυσικά να αποτοξινώσουν και να δώσουν έτοιµη τροφή στο φυτό να ξεπεράσει και να συνεχίσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες ακόµη και µετά από συνθήκες στρες», υποστήριξε χαρακτηριστικά.


Από αριστερά, Ν. Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager της Yara Ελλάς, Κ. Γαρούφας, Γεωπόνος & Ιδιοκτήτης καταστήµατος Γεωργικών Εφοδίων στην Ξάνθη.

∆ωρεάν εδαφολογικές και διαφυλλικές αναλύσεις στους διακριθέντες

Εκτός από τα διαφυλλικά και τους βιοδιεγέρτες, η Yara επιφύλαξε στους διακριθέντες παραγωγούς και ένα ακόµη δώρο. «Στους βραβευθέντες παρέχουµε και τη δυνατότητα να κάνουν αναλύσεις, είτε εδαφολογικές είτε φυτικών ιστών στο εργαστήριο που έχει η Yara στην Αγγλία», είπε η Μαρία Ψαρρού Marketing Operation Manager στη Yara Ελλάς. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε πρόκειται για ένα εργαστήριο που καλύπτει αναλύσεις σε παγκόσµιο επίπεδο και κάθε χρόνο αναλύονται σε αυτό πάνω από 2 εκατοµµύρια δείγµατα. «Είναι µια υπηρεσία που προωθούµε από πέρσι πολύ πιο έντονα στο δίκτυο των συνεργατών µας στην Ελλάδα. Έτσι, µε µια ολοκληρωµένη διαδικασία, χρονικά πιο άµεση, γιατί και η αµεσότητα παίζει πολύ µεγάλη σηµασία στο κοµµάτι της θρέψης, µπορούµε να έχουµε τα αποτελέσµατα που θα µας βοηθήσουν για να έχουµε ένα σωστό πρόγραµµα θρέψης στην καλλιέργειά µας», τόνισε η κ. Ψαρρού και υπογράµµισε πως «η διασύνδεση αυτή σηµατοδοτεί την έντονη σηµασία και την αξία που δίνει η Yara στην ανάπτυξη γενικότερα της γνώσης σε σχέση µε ανάπτυξη προγραµµάτων θρέψης εν γένει.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές