Προς το παρόν πρόκειται για δύο κόκκινα σιτάρια για άλευρα που αποτελούν κύριο μέρος της σιτοκαλλιέργειας στις ΗΠΑ. Με το ξεκλείδωμα του γονιδιώματος του σιταριού τη χρονιά που πέρασε, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για παραγωγή υβριδίων με υψηλότερη και σταθερότερη απόδοση από τις διαθέσιμες μέχρι τώρα ποικιλίες. Αναμένονται εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς η εύρεση ποικιλιών με υψηλότερη απόδοση μπορεί να φέρει το επόμενο άλμα στην αγροτική παραγωγή μετά την υιοθέτηση των λιπασμάτων.
Διαβάστε επίσης: Νομοσχέδιο Πολωνίας για τιμή σκληρού ενοχλεί την Coceral
Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του σιταριού βοήθησε στην παραγωγή υβριδικού σιταριού, σύμφωνα με στελέχη της BASF. Το σιτάρι ήταν ο ασθενής των μεγάλων καλλιεργειών τα τελευταία χρόνια. Η BASF στοχεύει να το αλλάξει αυτό, όμως, με υβριδικό σιτάρι. Τα πρώτα υβρίδια της BASF είναι δρομολογημένα για τα μέσα της δεκαετίας του 2020, σύμφωνα με τον Rick Turner, ανώτερο αντιπρόεδρο της BASF για σπόρους και χαρακτηριστικά. Τα στελέχη της BASF ενημέρωσαν τα μέλη των γεωργικών μέσων ενημέρωσης αυτήν την εβδομάδα σχετικά με αυτό και με άλλες εξελίξεις της BASF στο ερευνητικό τρίγωνο της Βόρειας Καρολίνας.
Ο υβριδικός σίτος είναι από καιρό στόχος των κτηνοτρόφων και των εταιρειών σιταριού. Εμφανίζεται όταν δύο διαφορετικές ποικιλίες σίτου διασυνδέονται διασταυρωμένα για να σχηματίσουν ένα υβρίδιο.
Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του σιταριού βοήθησε σημαντικά τις προσπάθειες της BASF, λέει ο R. Turner. Τα πρώτα υβρίδια της BASF θα είναι σε κόκκινα χειμερινά και κόκκινα ανοιξιάτικα σιτάρια που σπέρνονται κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ και προορίζονται για αρτοσκευάσματα.
«Ο σπόρος θα κοστίζει λίγο περισσότερο», λέει ο Edward Souza, επικεφαλής της BASF για την παγκόσμια αναπαραγωγή σιταριού. «Έτσι, πρέπει να καταγράψουμε το κέρδος που θα έχουν οι αγρότες με τα υβρίδια».
Διαβάστε ακόμη: Επανέρχεται δριμύτερη η χρήση πιστοποιημένου σπόρου
Τα υβρίδια παράγουν συνήθως περισσότερο από τις κανονικές ποικιλίες σίτου και προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη σταθερότητα απόδοσης. «Βάλτε τα δύο μαζί, και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή πρόταση», δήλωσε ο E. Souza.
«Οι καλλιεργητές θα πρέπει να διαχειριστούν τις προσδοκίες τους για το τι θα είναι τα πρώτα προϊόντα», προειδοποιεί ο Turner. «Θα πετύχουμε κέρδος με τα πρώτα προϊόντα και, με την πάροδο του χρόνου, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.»