BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Οικολογικό καύσιμο από κουκούτσια ροδάκινου στην κονσερβοποιία

Χαιρετίζοντας του στόχους που έχει θέσει το Grean Deal, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών PROFEL και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος εφαρμόζουν στην πράξη μια νέα καινοτόμα τεχνική παραγωγής ατμού για την κονσερβοποιία χρησιμοποιώντας βιομάζας από τα κουκούτσια των ροδάκινων.

peach-pits-poisoning

1180
0

«Κλειδώνοντας» την ποιότητα των φρούτων και λαχανικών οι μεταποιητικές μονάδες τροφίμων συμβάλλουν ενεργά στην μείωση το αποβλήτων και την συνεχή τροφοδότηση της αγοράς ενισχύοντας την επισιτιστική ασφάλεια. Στην γενικευμένη προσπάθεια του αγροδιατροφικού τομέα για διαχείριση της κλιματικής αλλαγής με υιοθέτηση νέων πράσινων και βιωσιμότερων τεχνικών, που ορίζει το Green Deal, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών PROFEL, της οποίας μέλος είναι και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, , προχώρησε στην έκδοση ενός ψηφιακού ενημερωτικού φυλλαδίου με τίτλο: «Προς μια πιο Πράσινη Ευρώπη: Πως τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά ενισχύουν τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων». Μεταξύ των διάφορων καινοτόμων τεχνικών που εντάσσονται σιγά σιγά στην αλυσίδα μεταποίησης του ροδάκινου και αναδεικνύεται στο φυλλάδιο αυτό, είναι η χρήση των κουκουτσιών για την παραγωγή ατμού.

Η κονσερβοποίηση ροδάκινων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ατμού για τις επιμέρους διαδικασίες της. Η PROFEL, στην προσπάθειά της να μειώσει τα στερεά απόβλητα από αυτή την διαδικασία καθώς και να μειώσει το λειτουργικό κόστος επέλεξε να εκμεταλλευτεί την βιομάζα από τα κουκούτσια των καρπών. Καινοτομώντας στον χώρο η PROFEL εγκατέστησε πρώτη ένα σύστημα καύσης βιομάζας από τα κουκούτσια για την παραγωγή ατμού.

Η δημιουργία βιομάζας από τα υπολείμματα του ροδάκινου γίνεται με ειδική επεξεργασία καθαρισμού του κουκουτσιού από τη σάρκα του φρούτου, προκειμένου να ληφθεί η πιο καθαρή μορφή βιομάζας με τη μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη.

Η εγκατάσταση είναι φιλική προς το περιβάλλον, με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με άλλα συμβατικά καύσιμα (όπως το μαζούτ), δεν καπνίζει, δεν απελευθερώνει οσμές, αλλά ούτε και περιέχει τοξικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί την ελάχιστη ποσότητα τέφρας, η οποία συλλέγεται και απορρίπτεται σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής.

 

Αναλυτικά το φυλλάδιο βρίσκεται διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία