Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Καινοτόμες Λύσεις

Φυσική προστασία των σιτηρών από την φουζαρίωση με εφαρμογή νικοτιναμίδης

Έρευνα με επικεφαλής το Εθνικό Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Kanazawa δείχνει ότι η εφαρμογή της νικοτιναμίδης στο σιτάρι ενεργοποίησε την ανοσία των φυτών και καταστέλλει αποτελεσματικά το Fusarium καθώς και τα συμπτώματα της νόσου και τη συσσώρευση μυκοτοξίνης στα φυτά.

Wheat_close-up

467
0
Οι μυκητολογικές ασθένειες στις καλλιέργειες δημητριακών προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες και απειλούν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, λόγω των ισχυρών τοξινών που παράγουν ορισμένα από τα υπεύθυνα παθογόνα. Οι αγρότες χρησιμοποιούν μυκητοκτόνα για να ελέγξουν τις ασθένειες των καλλιεργειών, όπως η κηλίδα του σίτου. Αν και τα αγροχημικά δοκιμάζονται αυστηρά ως προς την ασφάλεια, μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για χημικά υπολείμματα στα τρόφιμα.Τώρα, ερευνητές στο Εθνικό Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Kanazawa, σε συνεργασία με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Ehime και στο Πανεπιστήμιο Nagoya, έχουν δείξει ότι η φυσική ουσία νικοτιναμίδη ή νιασίνη (NIM που είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β3) μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του φυτικού ανοσοποιητικού συστήματος. Η προεπεξεργασία με NIM μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει την ανάπτυξη της μυκητολογικής ασθένειας σε φυτά σιταριού. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών των καλλιεργειών. Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα το έργο τους στο International Journal of Molecular Sciences .Όταν η ομάδα προ-επεξεργάστηκε με ΝΙΜ τις αιχμές των φυτών σίτου (που μεταφέρουν τους νέους κόκκους που αργότερα συλλέγονται για να φτιάξουν αλεύρι) και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν τα φυτά με κονίδια Fusarium graminearum (που προκαλεί ερυθρότητα στο κεφάλι), η προεπεξεργασία ΝΙΜ προκάλεσε έντονη υποχώρηση της ασθένειας. Τα προεπεξεργασμένα φυτά περιέχουν πολύ λιγότερη μυκητιακή βιομάζα και λιγότερη μυκοτοξίνη, σε σύγκριση με τα φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με νερό.Η ομάδα πραγματοποίησε και άλλες έρευνες που έδειξαν ότι η προεπεξεργασία NIM αύξησε σημαντικά τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ενώσεις."Βρήκαμε ότι η προεπεξεργασία φυτών σίτου με ΝΙΜ οδήγησε στην ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης των φυτών και πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα των ενώσεων που σχετίζονται με την άμυνα του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών ουσιών", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Yasir Sidiq. "Αυτή η εργασία βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα χρησιμοποιώντας άλλα φυσικά χημικά που σχετίζονται με το NIM και έχει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του να είναι σχετικά φθηνή, εύκολα διαθέσιμη και σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου.Αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων αντιμετώπισης σημαντικών ασθενειών στις καλλιέργειες. "Αναμένουμε ότι η μελέτη μας θα οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στη γεωργία", εξηγεί ο αντίστοιχος συγγραφέας Takumi Nishiuchi, "αντικαθιστώντας δυνητικά τοξικά μυκητοκτόνα σπρέι με νέους τρόπους διέγερσης του φυτού ενδογενείς ανοσολογικές αντιδράσεις - παρόμοια με το πώς ο εμβολιασμός ανθρώπων ή ζώων πυροδοτεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα αργότερα μόλυνση." Πηγή: eurekalert.org, cibum
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία