Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Το Surround® στη δακοπροστασία της Ελιάς από την Χελλαφάρμ

Το Surround®, είναι εγκεκριμένο από το ΥΠΑΑΤ για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

bactrocera_dorsalis

720
1

Λόγω του πρωτοποριακού τρόπου δράσης του, της υψηλής αποτελεσματικότητάς του και της ασφάλειάς του για το περιβάλλον και τον χρήστη αποτελεί πλέον προϊόν αναφοράς για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς πανελλαδικά.

Το άσπρο φιλμ που σχηματίζει στην επιφάνεια της ελιάς λειτουργεί απωθητικά εναντίον του δάκου. Ειδικότερα, η δημιουργία του φιλμ καθιστά δύσκολη την ανεύρεση και αναγνώριση του ξενιστή καθώς μεταβάλλει το μήκος κύματος του φωτός που αντανακλά η φυτική επιφάνεια και επιπρόσθετα οι κόκκοι του Surround® καθιστούν τους ψεκασμένους καρπούς μη προτιμητέους από τα θηλυκά για την εναπόθεση των αυγών τους.

Η διαρκής και συνεχόμενη δακοπροστασία που προσφέρει το Surround® για μεγάλο διάστημα, ελαχιστοποιεί και τα άγονα τσιμπήματα του δάκου, αποτρέποντας εστίες εισόδου και μολύνσεις από τους μύκητες καμαροσπόριο (σαπιοβούλα ) και γλοιοσπόριο.

Η προστασία από τον δάκο όμως δεν είναι το μόνο όφελος από την χρήση του Surround®.

Το λευκό φιλμ που δημιουργείται πάνω στην καλλιέργεια ανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία επιτυγχάνοντας τον περιορισμό της θερμικής καταπόνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιτρέποντας στο φυτό να διατηρεί ένα υψηλό φωτοσυνθετικό ρυθμό με μειωμένες υδατικές απαιτήσεις. Επίσημα πειράματα αποτελεσματικότητας που πραγματοποιήθηκαν την τριετία 2017-2019 έδειξαν με τη συνεχή χρήση SURROUND κατά μέσο όρο αύξηση 30% στην παραγωγή . Συγκεκριμένα, η παραγωγή ελαιολάδου (kg ελαιολάδου/δέντρο) αυξήθηκε κατά 31,4% στα δέντρα που ψεκάστηκαν με Surround® (στατιστικώς σημαντική διαφορά από τον αψέκαστο μάρτυρα).

Το Surround® λειτουργώντας ως «ασπίδα» κατά της θερμικής καταπόνησης επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των φυσιολογικών λειτουργιών των ελαιόδεντρων, κάτω από συνθήκες καύσωνα, όπως π.χ. άνοιγμα στοματίων και αύξηση φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, γεγονός το οποίο αντανακλάται σε διάφορες παραμέτρους της παραγωγής (αύξηση συνολικής παραγωγής και μέσου βάρους καρπού ). Καταγράφηκε επίσης  μείωση της παρενιαυτοφορίας από χρονιά σε χρονιά στα ψεκασμένα με Surround δέντρα. Οι διαφορές στην αύξηση της παραγωγής  από έτος σε έτος κυμάνθηκαν από 27- 42%.

(Η τριετής εργασία με τίτλο «Surround  3ετής πειραματική εργασία» είναι αναρτημένη στο site agro.hellafarm.gr.)

 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφοροποιούν του Surround στη φυτοπροστασία.

Το Surround® αποτελεί τη νέα τεχνολογία για την προστασία των καλλιεργειών. Η δραστική ουσία του είναι ο άνυδρος καολίνης AL4Si4O14 και είναι ο μοναδικός εγκεκριμένος καολίνης στην Ε.Ε. για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Η καθοριστική διαφορά του Surround® από τους υπόλοιπους καολίνες, η οποία τον διαφοροποιεί και του δίνει όλες τις εντομοαπωθητικές και ανακλαστικές του ιδιότητες, είναι ότι έχει μετατραπεί με τη διαδικασία της πύρωσης σε άνυδρη μορφή και δεν βρίσκεται πλέον στην αρχική ένυδρη μορφή όπως οι κοινοί καολίνες. Με τη διαδικασία της πύρωσης, αλλάζει η στερεομετρία του κόκκου του καολίνη και μετατρέπεται από επίπεδη μορφή σε τρισδιάστατη μορφή  Η αλλαγή αυτή στο σχήμα του κόκκου προσδίδει στο Surround® τις μοναδικές εντομοαπωθητικές ιδιότητές του καθώς με το άσπρο φιλμ που δημιουργεί πάνω στην καλλιέργεια προσκολλάται στο σώμα των εντόμων και προκαλεί την όχλησή τους.

Παράλληλα το χαρακτηριστικό αυτό σχήμα των κόκκων διασφαλίζει το απρόσκοπτο άνοιγμα των στοματίων και τη συνέχιση των φυσιολογικών λειτουργιών του φυτού  ενώ δεν επηρεάζεται η απορρόφηση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Το χαρακτηριστικά έντονο άσπρο χρώμα που προσδίδει το Surround® στους φυτικούς ιστούς ανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία προστατεύοντας την καλλιέργεια από τα ηλιακά εγκαύματα και το θερμικό στρες.

Τέλος, η διαδικασία καθαρισμού και διαχωρισμού του Surround® εξασφαλίζει ότι δεν περιέχει κρυσταλλικό πυρίτιο (crystalline silica) σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη του ανώτερου επιτρεπόμενου ορίου (<0.1% β/β). Σε αντίθεση οι κοινοί καολίνες περιέχουν όλοι κρυσταλλικό πυρίτιο σε ποσοστά που τους καθιστούν καρκινογόνους εξ αναπνοής. Όλες οι παραπάνω ιδιότητες του Surround®, η αποτελεσματικότητά του και η ασφάλειά του για τον χρήστη έχουν ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της διαδικασίας έγκρισής του ως φυτοπροστατευτικό προϊόν.

*Τεχνικό Τμήμα Χελλαφάρμ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2021 12:03Nikos Λ.

Ένας γεωπόνος μου είπε ότι αν ρίξω το surround στις φιστικιές δεν αφήνει τα άλλα μυκητοκτόνα να δράσουν και δεν με άφησε να το αγοράσω. Ισχύει;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία