BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Τρία βήματα για την σωστή θρέψη της πατάτας από την σπορά έως των σχηματισμό των κονδύλων, σύμφωνα με την Yara

Ένα καλό ξεκίνηµα καθορίζει σηµαντικά την εξέλιξη µιας κατάστασης. Η συνθήκη αυτή εµφανίζεται σταθερά στη γεωργία, όπου για παράδειγµα ένα δυναµικό ξεκίνηµα των φυτών αποτελεί πρόδροµο για τη δυναµικότερη εξέλιξή της καλλιέργειας στα επόµενα στάδια.

12_20

562
0

Του Νίκου Μυτιλέκα, Senior Agronomist, Yara Ελλάς

Η πατάτα είναι µια απαιτητική καλλιέργεια σε εισροές και διαχείριση. Τα χαρακτηριστικά της παραγωγής της διαµορφώνονται από νωρίς, από τα πρώτα κιόλας στάδια της ανάπτυξης των φυτών. ∆ύο είναι οι συνθήκες εκείνες που θα πρέπει να εξασφαλίσουµε στο ξεκίνηµα της καλλιέργειας για να βάλουµε τις βάσεις για µια καλή εξέλιξη:

  1. Τα φυτά να έχουν αναπτύξει καλό ριζικό σύστηµα που θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν αποδοτικότερα το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος.
  2. Τα φυτά να έχουν αναπτύξει γρήγορα επαρκή και υγιή φυλλική επιφάνεια που θα µπορέσει να εκµεταλλευτεί ιδανικά το ηλιακό φως (φωτοσύνθεση).

Υπάρχουν πολλοί αγρονοµικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις παραπάνω συνθήκες, όπως είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές του παραγωγού, οι κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής, η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σπόρου, η φυτοπροστασία, η άρδευση και φυσικά η θρέψη της καλλιέργειας που αποτελεί αντικείµενο εξειδίκευσης της Yara. 

 

Πώς η σωστή θρέψη επηρεάζει τις δύο παραπάνω συνθήκες;

Το θρεπτικό στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σηµαντικό για το ξεκίνηµα της πατάτας είναι ο φώσφορος. Ο φώσφορος παίζει σηµαντικό ρόλο στη δηµιουργία ενός ισχυρού ριζικού συστήµατος και στην καλή εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι. Επηρεάζει θετικά τον αριθµό και το µέγεθος των σχηµατιζόµενων κονδύλων αλλά και την ανάπτυξη των νεαρών βλαστών. Ο φώσφορος είναι στοιχείο κλειδί για τη µεταφορά ενέργειας µέσα στα φυτά και για το µεταβολισµό τους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επαρκής και συνεχής παροχή του από τα πρώτα στάδια των φυτών είναι θεµελιώδους σηµασίας για την απόδοση της καλλιέργειας.

 

Το πρόβληµα µε το φώσφορο και  πώς το ξεπερνάµε

Το πρόβληµα µε τον φώσφορο είναι ότι αποτελεί στοιχείο δυσκίνητο στο έδαφος, ενώ σε αλκαλικά (pH>7), αλλά και πολύ όξινα εδάφη (pH<6), δεσµεύεται γρήγορα σχηµατίζοντας αδιάλυτες ενώσεις µε το ασβέστιο, το σίδηρο και το αργίλιο. Θα πρέπει εποµένως ο φώσφορος που ρίχνουµε µε τα λιπάσµατά µας να αποδίδεται στα φυτά χωρίς προβλήµατα, ακόµα και στις δυσκολότερες εδαφικές συνθήκες.

 

Βήµα 1ο: Ξεκινήστε τη βασική λίπανση της πατάτας µε YaraMila και επωφεληθείτε από την τεχνολογία φωσφόρου P-Extend

Τα λιπάσµατα της σειράς YaraMila που παράγονται στο εργοστάσιο της Yara στο Porsgrunn της Νορβηγίας, είναι πλούσια σε όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία και είναι κατάλληλα για να ικανοποιήσουν πλήρως και ισορροπηµένα τις βασικές θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας.

Η µοναδική τεχνολογία P-Extend των λιπασµάτων YaraMila βασίζεται στο συνδυασµό τριών µορφών φωσφόρου µέσα στον ίδιο κόκκο λιπάσµατος, σε αναλογίες που διασφαλίζουν την άµεση, αλλά και παρατεταµένη διαθεσιµότητά του στα φυτά για πολύ µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα συγκριτικά µε τα κλασικά φωσφορικά λιπάσµατα. Η τεχνολογία P-Extend διασφαλίζει την ανεµπόδιστη µετακίνηση του φωσφόρου στο έδαφος και τη µεγαλύτερη απορρόφησή του από τις ρίζες, ακόµα και σε δύσκολες τιµές εδαφικού pH.

Τα λιπάσµατα YaraMila είναι σύνθετα λιπάσµατα που µπορούν να χρησιµοποιηθούν και µετά το φύτρωµα της πατάτας. Η υψηλή διαλυτότητα των YaraMila είναι το πλεονέκτηµα για την αξιοποίησή τους σε σπαστές εφαρµογές ακόµα και µετά τη φύτευση, παρέχοντας συνεχώς στην καλλιέργεια όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία

 

Βήµα 2ο: Εφαρµόστε διαφυλλικά το YaraVita BIOTRAC στην εµφάνιση των πρώτων φύλλων της καλλιέργειας

Το YaraVita BIOTRAC (βιοδιεγέρτης) είναι ένα υγρό σκεύασµα µε επιλεγµένα βιοενεργά συστατικά από φύκια Ascophyllum nodosum (σακχαρο-αλκοόλες, αµινοξέα, οργανικά οξέα, πολυσακχαρίτες και βιταµίνες). Η εφαρµογή του:

  Ενεργοποιεί το µεταβολισµό των φυτών.

  Ευνοεί την οµαλή κυκλοφορία των συστατικών στο εσωτερικό των φυτών.

  Προωθεί την ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας.

  Προωθεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.

Το YaraVita BIOTRAC αποτελεί το ιδανικό προϊόν για την επαναφορά της οµαλής λειτουργίας των φυτών, ύστερα από δύσκολες αβιοτικές συνθήκες που τα στρεσάρουν, όπως είναι οι χαµηλές θερµοκρασίες µετά την σπορά, το υδατικό stress και η φυτοτοξικότητα ζιζανιοκτόνου.

 

Βήµα 3ο: Εφαρµόστε διαφυλλικά το YaraVita CROP BOOST στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης πριν την έναρξη σχηµατισµού των κονδύλων

Το YaraVita CROP BOOST είναι προϊόν της σειράς των διαφυλλικών λιπασµάτων YaraVita. Πρόκειται για συµπυκνωµένα υγρά σκευάσµατα σχεδιασµένα για να λειτουργούν σαν ταχείας δράσης «καύσιµα» για την ενέργεια των φυτών, ενισχύοντάς τα κατά την περίοδο της έντονης ανάπτυξής τους ή βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν σε δυσµενείς κλιµατικές συνθήκες. Το YaraVita CROP BOOST είναι ένας ισορροπηµένος συνδυασµός θρεπτικών στοιχείων που:

  ενισχύει τη δηµιουργία της φυλλικής επιφάνειας των φυτών,

  ενισχύει τη φωτοσύνθεση των φύλλων,

  ενισχύει τα στελέχη τους κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στα διάφορα παθογόνα,

  προωθεί τον αριθµό των κονδύλων στις ρίζες,

  ενισχύει τη µεταφορά των σακχάρων που παράγονται µε τη φωτοσύνθεση από τα φύλλα προς τις ρίζες και τους κονδύλους αυξάνοντας την περιεκτικότητα τους σε ξηρά ουσία (γέµισµα των κονδύλων).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία