Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Ante portas η πρόσκληση για Βιολογική Γεωργία

Είναι θέμα χρόνου, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία», σύμφωνα με τα όσα είπε ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης κατά τη διάρκεια της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραμμάτων, το πρωί της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου. Το έτος θα κλείσει με την πρόσκληση για τα μαθήματα κατάρτισης των Νέων Γεωργών.

Ante portas η πρόσκληση για Βιολογική Γεωργία

6
0
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας, επεσήμανε την υποβολή τροποποίησης των Προγραμμάτων στις ευρωπαϊκές αρχές, μέσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων νέα λίστα προϊόντων στο πριμ βιολογικών, ένα νέο μέτρο γεωργοπεριβαλλοντικών για τα βοσκοτόπια όπως και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και σε νησιά

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Προγραμμάτων, η μελέτη των οποίων ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης προέδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης. 

Επίσης,  παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Τσιρώνης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλας, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ιάκωβος Γκανούλης, ο Ιωάννης Φίρμπας Προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας Αλέξανδρος Καχριμάνης και Κώστας Αγοραστός, αντίστοιχα, από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Στις εργασίες της Επιτροπής  συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι υπηρεσιών, που εμπλέκονται στη διαχείριση και υλοποίηση των μέτρων/δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020, ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης και οι οποίοι συμβάλουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του Προγράμματος, με τους καλύτερους δυνατούς όρους διαφάνειας και αποδοτικής χρήσης των πόρων του.

Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ενημερώθηκαν σχετικά με την πορεία ενεργοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020, τα βασικά ορόσημα του 2ου εξαμήνου 2016 και το μελλοντικό σχεδιασμό υλοποίησής του Προγράμματος, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης μέτρων και δράσεών του, τα χρηματο-οικονομικά στοιχεία εφαρμογής και τον προγραμματισμό των ελέγχων του Προγράμματος, την αξιολόγηση και επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΚ), τα Θεματικά Διαχειριστικά Σχέδια Προστατευόμενων Περιοχών και την εκ των υστέρων αξιολόγηση του ΠΑΑ 2007-2013. Επίσης έγινε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο εκπλήρωσης των εκ των προτέρων αιρεσιμοτήτων του Προγράμματος καθώς επίσης και την χρήση του Ηλεκτρονικού Χώρου εργασίας των Επιτροπών Παρακολούθησης (πλατφόρμα ΔΙΑΥΛΟΣ).

Η δεύτερη συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε αφού προηγουμένως αναπτύχθηκαν διεξοδικά, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης,  τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της συνάντησης και προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το 2ο τρίμηνο 2017.


Καπνός, ρόδια, ακτινίδια και πληρωμές Ιούνιο στα Βιολογικ
Εκ θεµελίων χτίζεται το νέο Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία», µε τις τελευταίες αλλαγές να περιλαµβάνουν νέα προϊόντα στον κατάλογο των ενισχύσεων, πρόβλεψη για πληρωµές µέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους υποχρεωτικά και προκαταβολές της τάξεως του 10-15%, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου

Στη λίστα των νέων προϊόντων προστέθηκαν µεταξύ άλλων καπνός, ακρόδρυα, ακτινίδια, ρόδια, καρότα και πατάτες έχει δροµολογηθεί, καθώς οι διαχειριστικές αρχές έχουν ήδη στείλει τον ανανεωµένο σχετικό κατάλογο στην Κοµισιόν, περιµένοντας το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν


Παράλληλα, αναµένεται από το 2018 και επαναπροσδιορισµός των πριµ, µετά τα παράπονα που σηµειώθηκαν από ανθρώπους του κλάδου σχετικά µε το ύψος ενίσχυσης για κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγµα το βιολογικό σιτάρι

Επενδυτικό άνοιγµα σε καπνό
Τα νέα προϊόντα, αν εγκριθούν από την Κοµισιόν θα µπουν στη λίστα ενισχύσεων από το 2018 και όχι στην επικείµενη πρόσκληση που γίνονται προσπάθειες να προλάβει να βγει πριν το τέλος του 2016. Μεγάλο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η προβλεπόµενη ενίσχυση για τον βιολογικό καπνό, που δύναται να αποτελέσει το κίνητρο για να κάνει µεγάλη καριέρα, µετά τις επιτυχίες σε αποδεικτικούς αγρούς και τη διαφαινόµενη όρεξη των καπνοβιοµηχανιών να επενδύσουν σε αυτό το κοµµάτι του κλάδου.


«Πονάει» ακόµα ο δορυφόροςΑναφορικά µε τις πληρωµές, αυτές θα δίνονται στους δικαιούχους υποχρεωτικά µέχρι 30 Ιουνίου κάθε εποµένου έτους δεσµεύσεων. Αλλιώς, τα κοινοτικά κονδύλια θα χάνονται και θα πρέπει το κράτος να βάλει χέρι στον κρατικό προϋπολογισµό για να ξοφλήσει. Ωστόσο, αδήριτη ανάγκη είναι να δροµολογηθούν και αλλαγές στο κοµµάτι των γεωχωρικών ελέγχων που µοίρασαν σε αρκετές περιπτώσεις αδικαιολόγητα πρόστιµα και κυρώσεις σε δικαιούχους. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα κύρια θέµατα που συζητήθηκαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη µε τις Ενώσεις βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής την περασµένη Τετάρτη.

Το παραπάνω ζήτηµα µαζί µε την τεράστια αργοπορία στις πληρωµές (από 3 έτη και πάνω) είχε αναγκάσει αρκετούς παραγωγούς να κρατούν επιφυλάξεις ως προς το αν συµφέρει τελικά να ενταχθεί κάποιος στο Μέτρο των Βιολογικών ή θα ήταν προτιµότερο να παράγει «κατά συνείδηση» µε τις υποχρεώσεις τους να αρχίζουν και να τελειώνουν στον Οργανισµό Πιστοποίησης

Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το 578ο φύλλο της Agrenda.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία