BACK TO
TOP
Food insider

Ο Συνεταιρισμός Πυργετού κανεί βήμα εισόδου στο επώνυμο συσκευασμένο ακτινίδιο

Σε μία κίνηση που ανοίγει το πεδίο για συσκευασμένο, επώνυμο ακτινίδιο προχωράει ο Συνεταιρισμός Πυργετού Λάρισας, καθότι μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέων ψυγείων, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία συσκευαστηρίου με στόχο να καθετοποιήσει την παραγωγική του διαδικασία.

pyrgetos2

Γιώργος Λαμπίρης

280
0

Όπως επισημαίνει σχετικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θανάσης Βλάχος, πρόκειται για μία κίνηση ανεξαρτητοποίησης του Συνεταιρισμού με τo ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση της επένδυσης να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος ο Συνεταιρισμός Πυργετού δεν διατηρεί παρουσία στην αγορά με συσκευασμένο προϊόν, καθότι διοχετεύει χύδην τα ακτινίδια στο χονδρεμπόριο.

Κάλυψη μέρους της δαπάνης από την Οργάνωση Παραγωγών Ακτινιδίου

Μέρος της δαπάνης για την επένδυση στο ακτινίδιο ανέλαβε να καλύψει η Οργάνωση Παραγωγών Ακτινιδίου, μία από τις οργανώσεις παραγωγών που συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό Πυργετού και αποτελείται από 40 μέλη εκ των συνολικά 140 που αριθμεί. Επιπλέον ο Συνεταιρισμός αντλεί χρηματοδότηση από το μέτρο 4.2.1, έχοντας ήδη καταθέσει το απαιτούμενο επενδυτικό σχέδιο με τίτλο «Ίδρυση Ψυγείου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων».

Στόχος η επέκταση στην Ευρώπη αλλά και στην εγχώρια γορά

Η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών για το νέο συσκευαστήριο αναμένεται να γίνει έως και το τέλος του μήνα, με τον Συνεταιρισμό να προσβλέπει εκτός από την επέκταση στην εσωτερική αγορά και στα σούπερ μάρκετ και στην επέκτασή του στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα τα ακτινίδια έφευγαν μέσω τρίτων προς όλες τις αγορές όπως αυτές της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης. Με όχημα τη συγκεκριμένη επένδυση επιδιώκει την σταδιακή μείωση των συνεργασιών με μεσάζοντες, ξεκινώντας να απευθύνεται προς τον καταναλωτή με την ετικέτα «ακτινίδιο Πυργετού».

Δραστηριότητα από το 1930

O Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται ανελλιπώς στην περιοχή από το 1930 με κυριότερο προϊόν το ακτινίδιο. Διαθέτει εκτός από το ακτινίδιο και δημητριακά καθώς και ενεργειακά φυτά όπως ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη. Περικλείει τρεις ομάδες παραγωγών μία για τα ακτινίδια, μία για τα δημητριακά και μία ομάδα αποτελείται από κτηνοτρόφους.

Σε ό,τι αφορά το ακτινίδιο ο Πυργετός διαθέτει περίπου 2.500 έως 3.000 στρέμματα καλλιέργειας ακτινιδίου, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Πηνειού έχει συνολική παραγωγή 6.000 στρέμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο της περιοχής του Δέλτα παράγει το 10% της εγχώριας καλλιέργειας σε ακτινίδιο. Συνολικά ο Συνεταιρισμός διαχειρίζεται περίπου 3.000 τόνους ανά έτος.

Στο ακτινίδιο αυξάνει κάθε χρόνο την παραγωγή και σε στρέμματα και σε κιλά, προσθέτοντας περίπου 300 έως και 400 στρέμματα νέων. Αναφορικά με την φετινή χρονιά παρουσιάζει σύμφωνα με τον κύριο Βλάχο θετικά στοιχεία τόσο παραγωγικά όσο και σε επίπεδο τιμών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση για το προϊόν και εκφράζει την ελπίδα να διατηρηθεί η ίδια εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Οι τιμές παραγωγού που κλείστηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής ήταν 0,65 έως 0,7. Σε πρώτη φάση εξετάζει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Διαθέτει όλες τις ποσότητες γάλακτος που παράγει στην La Farm

Στον τομέα της κτηνοτροφίας διαθέτει αιγοπρόβατα και ομάδα παραγωγών για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Οι ποσότητες γάλακτος που παράγει διατίθενται στο σύνολό τους στην γαλακτοβιομηχανία La Farm. Στον τομέα υπάρχει ζήτηση από το αιγοπρόβειο, στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή, όπως και στο ακτινίδιο.

Ο Συνεταιρισμός Πυργετού σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2,5 εκατ. ευρώ

Ακτινίδιο

3.000 τόνοι ακτινίδια/έτος

2.500 στρέμματα καλλιέργειας

Τιμές παραγωγού: 0,65 – 0,70 ευρώ

Κτηνοτροφία

4.000 αιγοπρόβατα

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία