BACK TO
TOP
Food insider

Εξαγορά ΑΛΜΜΕ από Αgrifreda εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής

Τη µετάβαση σε νέα εποχή σηµατοδοτεί η επικείµενη υπογραφή της τελικής συµφωνίας µεταξύ της Agrifreda, η οποία δραστηριοποιείται στον τοµέα της µεταποίησης κατεψυγµένων φρούτων και λαχανικών και της συνεταιριστικής κονσερβοποιίας, ΑΛΜΜΕ.

almee-agrifreda

Γιώργος Λαμπίρης

297
0

Η υπογραφή της συµφωνίας µεταξύ των δύο πλευρών αναµένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο καθώς αυτή τη στιγµή εκκρεµεί η διευθέτηση των τελευταίων νοµικών λεπτοµερειών που θα οδηγήσουν στην απόκτηση του 85% από την Agrifreda, ενώ το υπολοιπο 15% θα παραµείνει στην ιδιοκτησία των τριών σηµερινών ιδιοκτητών, ήτοι των συνεταιρισµών Μελήκης, Μέσης και Αλιάκµων.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΑΛΜΜΕ, Απόστολο Λουκανόπουλο, η συµφωνία δεν θα µεταβάλει δραστικά το µοντέλο συνεργασίας των παραγωγών – µελών των τριών συνεταιρισµών µε την εταιρεία, καθότι και οι τρεις θα συνεχίσουν να συνεργάζονται απρόσκοπτα µε την Agrifreda, όπως προκύπτει από τη σχετική συµφωνία. Κατά την προβλεπόµενη διαδικασία το σύνολο των παραγωγών που αυτή τη στιγµή είναι 1.500 µέλη και των τριών συνεταιρισµών, θα συνεχίσουν να διοχετεύουν τις ποσότητες ροδάκινου που παράγουν στην ΑΛΜΜΕ. Τη µεγαλύτερη βάση µελών διαθέτουν ο Αλιάκµονας και η Μελήκη µε περισσότερους από 600 παραγωγούς ο καθένας. Η συνολική παραγωγική δυναµική µπορεί να φτάσει τα 20 εκατοµµύρια κιλά φρούτων ετησίως, όπως επισηµαίνει ο κ. Λουκανόπουλος, από τα 5.000 στρέµµατα που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα µέλη των τριών συνεταιρισµών.

Mέσα από την εξαγορά της πλειοψηφίας των µετοχών από την Agrifreda, θα επέλθει και η οικονοµική εξυγίανση της ΑΛΜΜΕ, η οποία στο τέλος του 2022 είχε συσσωρευµένες ζηµίες ύψους 10,48 εκατοµµυρίων ευρώ µαζί µε τους τόκους που οφείλει. Ταυτόχρονα τίθεται σε διαδικασία διευθέτησης – κουρέµατος το δάνειο συνολικού ύψους 20 εκατοµµυρίων ευρώ που είχε λάβει από την Αγροτική Τράπεζα.


Θυµίζουµε ότι η διοίκηση, ήδη από τον Απρίλιο του 2021, ανέθεσε σε χρηµατοοικονοµικό σύµβουλο (Grant Thornton) την εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή, στα πλαίσια της αναχρηµατοδότησης του µακροπρόθεσµου δανεισµού της προς την PQH Ενιαία Εκκαθάριση Α.Ε. γεγονός που οδήγησε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Agrifreda. H λύση που τέθηκε στο τραπέζι αφορά στην ολική εξόφληση της υφιστάµενης οφειλής προς την PQH, µε την καταβολή µετρητών περί τα 11 εκατοµµύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν είτε µέσα από τη συµµετοχή του επενδυτή στην εταιρεία, είτε µε την έκδοση οµολογιακού δανείου και τη στήριξη της τράπεζας Πειραιώς.

Στόχος του επιχειρηµατία και επενδυτή, Γιάννη Σινιόσογλου, ο οποίος θα αποκτήσει την ΑΛΜΜΕ είναι να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων για τον εκσυγχρονισµό των παραγωγικών εγκαταστάσεων της συνεταιριστικής βιοµηχανίας.

Χωρίς προβλήµατα η φετινή  παραγωγή

Αναφορικά µε την εξέλιξη της φετινής χρονιάς από πλευράς παραγωγής, ο πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ Απόστολος Λουκανόπουλος επισηµαίνει ότι η πορεία της είναι ιδιαίτερα θετική, καθότι δεν έχει επηρεαστεί από παγετό ή χαµηλές θερµοκρασίες. «Όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουµε µία πολύ καλή χρονιά, χωρίς σηµαντικά απρόοπτα. Η καιρική πρόβλεψη δείχνει ότι θα έχουµε την εκδήλωση κάποιων ψυχρών φαινοµένων το προσεχές διάστηµα, χωρίς ωστόσο να µας ανησυχεί αυτό για την πορεία
της φετινής σοδειάς».


Να σηµειωθεί ότι η ΑΛΜΜΕ έχει σηµαντική δραστηριότητα, η οποία παρά τα οικονοµικά της προβλήµατα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Στο τέλος του 2022 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 42,72 εκατ. ευρώ από 30,72 εκατ. ευρώ το 2022 µε κέρδη µετά από του φόρους 119 χιλιάδες ευρώ από ζηµίες 7,7 εκατ. ευρώ στην προηγούµενη οικονοµική περίοδο του 2021.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία