Για την ευρύτερη παγκόσµια βιοµηχανία τροφίµων και ποτών των περίπου 9,24 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων το Μουντιάλ λειτουργεί ως ένας από τους µεγαλύτερους εµπορικούς καταλύτες για τον κλάδο. Για τον κλάδο της µπύρας αναµένεται να ενισχύσει τις παγκόσµιες πωλήσεις κατά 1 δισεκατοµµύριο επιπλέον πίντες. Τα έσοδα µάρκετινγκ και χορηγιών της FIFA προβλέπεται να φτάσουν τα 11 δισ δολάρια, διπλάσια από αυτά της διοργάνωση του Κατάρ το 2022, µε µαζικές, πολυκατηγοριακές καµπάνιες από κολοσσούς όπως η PepsiCo, η Mondelez και η Kellanova.
Με την έναρξη του Παγκοσµίου Κυπέλλου 2026 της FIFA, οι εταιρείες ποτών ελπίζουν ότι το ποδόσφαιρο θα συµβάλει στην αύξηση των πωλήσεων. Οι ζυθοποιίες και οι εταιρείες πνευµατωδών ποτών πραγµατοποιούν σηµαντικές επενδύσεις στο τουρνουά, παρά τη συνεχιζόµενη πίεση που ασκείται στην κατανάλωση αλκοόλ σε βασικές αγορές.
Ειδικά στις συνδιοργανώτριες χώρες (της Μεξικό, Καναδά και ΗΠΑ) κολοσσοί όπως οι AB InBev, Heineken, Molson Coors και Diageo επενδύουν σηµαντικά πιστεύοντας ότι το µουντιάλ που περιλαµβάνει φέτος 104 αγώνες αποτελεί µια πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Ωστόσο, οι αγώνες διεξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές αποµακρύνονται µαζικά από το αλκοόλ.
«Ο κλάδος του αλκοόλ στις Ηνωµένες Πολιτείες αντιµετωπίζει µεγαλύτερες δυσκολίες από ό,τι σχεδόν σε οποιοδήποτε άλλο µέρος του κόσµου», δηλώνει ο Bourcard Nesin, αναλυτής ποτών της Rabobank. «Παρατηρούµε δραµατική πτώση της κατανάλωσης, κάτι που δεν συµβαίνει αλλού. Το Παγκόσµιο Κύπελλο θα αυξήσει αναµφίβολα την κατανάλωση µπύρας, κρασιού και οινοπνευµατωδών ποτών. Αποτελεί µεγάλη ώθηση για αυτούς σε µια εποχή που την έχουν ανάγκη, σε µια αγορά όπου την έχουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού» συµπλήρωσε.
Η Diageo έχει εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα πώλησης οινοπνευµατωδών ποτών σε όλους τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων και στις επίσηµες ζώνες φιλάθλων και προσδοκά µια ώθηση ειδικά στις ΗΠΑ. Τα έσοδα της στη Βόρεια Αµερική, την µεγαλύτερη αγορά της, µειώθηκαν κατά 9% το τελευταίο τρίµηνο, όταν οι πωλήσεις οινοπνευµατωδών ποτών στις ΗΠΑ σηµείωσαν πτώση 15%. Η τεκίλα και το ουίσκι «έχουν τεράστια απήχηση στους λάτρεις του ποδοσφαίρου», σύµφωνα µε τον Rick Pineda, αντιπρόεδρο της Diageo για τις παγκόσµιες αθλητικές συνεργασίες. Η εταιρεία θα επικεντρώσει τις ενέργειες µάρκετινγκ στις ΗΠΑ στο σκωτσέζικο ουίσκι Buchanan’s, καθώς και στις τεκίλες σούπερ πριµ Don Julio 1942 και Casamigos.
Για πρόσκαιρη αύξηση κατανάλωσης μπύρας, ποτών μιλούν οι αναλυτές
Ο κόσµος συνδέει πιο συχνά τον αθλητισµό µε τη µπύρα, σε σχέση µε τα αλκοολούχα ποτά, οπότε το Παγκόσµιο Κύπελλο αναµένεται να δώσει µεγαλύτερη ώθηση στην εν λόγω αγορά, που κι αυτή είδε τους όγκους πωλήσεων να µειώνονται περαιτέρω κατά 6% πέρυσι. «Είναι σαν ένα Super Bowl που διαρκεί έναν µήνα», λέει ο Bourcard Nesin, αναλυτής ποτών της Rabobank.
«Το Παγκόσµιο Κύπελλο µπορεί να οδηγήσει σε µια παροδική αύξηση της ζήτησης, αλλά δεν θα συµβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή των µακροπρόθεσµων τάσεων», ανέφερε ο Kevin Grundy, ανώτερος αναλυτής της BNP Paribas Equity Research, σε πρόσφατη αναφορά του.
Πάντως οι αναλυτές θεωρούν ότι ακόµη και όλη η προσοχή των επόµενων έξι εβδοµάδων είναι απίθανο να αντιστρέψει πλήρως την ευρύτερη επιβράδυνση που πλήττει τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών.
Η Heineken αυξάνει τις δαπάνες µάρκετινγκ κατά σχεδόν 200% στα µπαρ, µε την ελπίδα να αναζωογονήσει τις πωλήσεις, ενώ η Molson Coors αυξάνει τις δαπάνες της κατά 60% αυτό το καλοκαίρι σε διαφηµίσεις που εστιάζουν στο ποδόσφαιρο.