BACK TO
TOP
Fresher

Δίνει ζωή στα φρούτα η METAσυλλεκτική απολύμανση

Την αναγκαιότητα διάφορων τοµέων απολύµανσης που σχετίζονται µε την υγιεινή κατά τη διαχείριση των εσπεριδοειδών στα διαλογητήρια - συσκευαστήρια επισηµαίνει η εταιρεία Fomesa.

36_17

109
0

Βασικός παράγοντας για την ενίσχυση της αντοχής και την επιµήκυνση της ζωής τους είναι η προ-απολύµανση των φρούτων, τα οποία δεν χάνουν τις οργανοληπτικές ιδιότητές τους καθ’ όλα τα στάδια διακίνησής τους µέχρι και  την τελική κατανάλωση.
  
Με την προ-απολύµανση ανακόπτεται ο µεγάλος  όγκος δράσης ανάπτυξης διαφόρων µικροοργανισµών και ενζύµων, τα οποία εν συνεχεία εξελίσσονται σε µύκητες ή βακτήρια που δηµιουργούν τις γνωστές εστίες µόλυνσης µε επακόλουθο τις σήψεις. Με τη χρήση µηχανήµατος Drencher, η πιο βασική αλλαγή αφορά την εµφάνιση των φρούτων, διότι  καθαρίζονται στην επιφάνεια τους από υπολείµµατα φυτοφάρµακων, σκόνης, λάσπης (τις βροχερές ηµέρες), παράλληλα απολυµαίνονται τα κιβώτια (κλούβες) καθώς και οι παλέτες που πηγαίνουν στους αγρούς και επιστρέφουν στα συσκευαστήρια. Σύµφωνα µάλιστα µε πανεπιστηµιακή έρευνα, η απολύµανση των µέσων µεταφοράς και σκευών µε τα οποία  µεταφέρονται τα  φρούτα από τον αγρό προς το συσκευαστήριο διαρκεί 7 έως 10 ηµέρες, εποµένως αυτό σηµαίνει µη δηµιουργία επαναµόλυνσης και, όπως έχω προαναφέρει, µόλυνσης και σήψης.

 

Η διαδικασία της  προ-απολύµανσης είναι απαραίτητη να γίνεται σε όλα τα φρούτα  για τους εξής λόγους.

Α) Κατά τη διαδικασία καλλιέργειας των φρούτων είναι γνωστόν ότι αυτά τραυµατίζονται από διάφορες αιτίες π.χ. από τσιµπήµατα εντόµων η πουλιών ή έχουν προξενηθεί τραυµατισµοί από την τριβή τους σε κλώνους ή φύλλα ή και µεταξύ τους. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. άλλα καθόλου, καθώς επίσης κατά την κοπή και µεταφορά τους εντός των κιβωτίων προς τα συσκευαστήρια. Επίσης κατά την κοπή του φρούτου µε τράβηγµα ή και στρίψιµο δηµιουργείται πίεση στον κάλυκα του µίσχου µε αποτέλεσµα το σπάσιµό του και δηµιουργία τραυµατισµού και υγρασίας.

Β) Η δηµιουργία υγρασίας από τους τραυµατισµούς αυτούς είναι ένας εκ των δύο παραγόντων για προσέλκυση µικροβίων, µε αποτέλεσµα όπως προανέφερα ζυµώσεων κ.λπ. Ο άλλος παράγοντας είναι η θερµοκρασία.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία