Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Honey Insider

Ηλεκτροφόρους φράχτες και αποζημιώσεις καταστροφών ζητούν οι μελισσοκόμοι

Επανένταξη των μελισσοκόμων στον επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη που απωθεί αρκούδες και αγριογούρουνα, καθώς και ρεαλιστικές αποζημιώσεις των κατεστραμμένων μελισσιών από τον ΕΛΓΑ, ζητά η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

Screenshot_386

381
1

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 10 Ιουλίου 2023, αναφέρονται τα εξής:

«Η σοφία του λαού έχει δημιουργήσει τις παροιμίες για να εκφράζει με λίγα λόγια κάθε περίσταση στη ζωή του. Η παροιμία που μπορεί να εκφράσει εύστοχα ένα εκ των προβλημάτων του κλάδου είναι παραφρασμένη η παρακάτω:

«Ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και η …αρκούδα!»

Δυστυχώς, το συμπαθέστατο αυτό ζώο τείνει να γίνει το νούμερο ένα πρόβλημα, μετά την καιρική αστάθεια, του κλάδου.

Το πρώτο 6μηνο του 2023 ήταν απογοητευτικό από άποψη παραγωγής μελιού. Οι καθημερινές βροχές από την μία ευνόησαν την ανάπτυξη των λουλουδιών, από την άλλη όμως δεν επέτρεπαν στη μέλισσα να πετάξει για να συλλέξει. Οι ανάγκες των μελισσιών για τροφή όμως, έπρεπε να καλυφθούν από τον μελισσοκόμο κάτι που μαζί με τα έξοδα καυσίμων, έχουν ήδη ξετινάξει τον προϋπολογισμό του καθενός μας.

Τον καιρό ασφαλώς, δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε, σε ότι αφορά όμως την αρκούδα ή τα αγριογούρουνα, τα πράγματα είναι απλά. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η αρκούδα μάλιστα, αναγκάζεται να μετακινηθεί ακόμη και σε περιοχές που παραδοσιακά ουδέποτε είχε εμφανιστεί. Ακόμη και μέσα στα χωριά! Τα κρούσματα σε μελισσοκομεία είναι πάρα πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά. Η αρκούδα δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησίες, να επιβιώσει θέλει. Το ίδιο όμως θέλουμε κι εμείς ως επαγγελματίες προσπαθώντας να συντηρήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας!

Θα πρέπει να προβλεφθεί:

1. Επανένταξη των μελισσοκόμων στον επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη που απωθεί αρκούδες και αγριογούρουνα. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 δίνει την δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων επενδύσεων. Ως προληπτικό μέτρο είναι πολύ σημαντικό.

2. Αποζημίωση των κατεστραμμένων μελισσιών. Υπάρχουν φορές που ο ηλ. φράχτης δεν απομακρύνει την αρκούδα. Για αυτές τις λίγες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει αποζημίωση από το ΕΛΓΑ. Αποζημίωση ρεαλιστική που να ανταποκρίνεται στο ύψος των ζημιών τόσο για το ζωικό κεφάλαιο, τα αβιοτικά μέρη που σπάνε, όσο και των χαμένων κερδών που στερούμαστε από την απώλεια των μελισσιών.

Ενημερωτικά σας λέμε ότι η αρκούδα «χτυπάει» 20-30 κυψέλες την φορά. Είναι μεγάλη η καταστροφή!!!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν αποδεχτές από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί και συνεχιστεί η ομαλή συμβίωση μεταξύ μελισσοκόμων και αρκούδας!».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία