BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ανέγγιχτους πόρους ΚΑΠ επιδιώκει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Οι διαθέσιμοι προς τους Έλληνες αγρότες πόροι από τα ταμεία της ΚΑΠ βρίσκονται στις στρατηγικές θέσεις της Ελλάδας για την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που ξεκίνησε στις 15.30 (ώρα Βρυξελλών).

_2E683AA2-9C49-6647-BEBA-10E79A2A6AAD_

7
0

 Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα από τα πεδία ενδιαφέροντος της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει κατά την άφιξή του: «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και για αυτό πρέπει να έχουμε αντίστοιχους πόρους. Ως χώρα έχουμε μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή. Να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους».

«Θα είναι μια περίπλοκη συζήτηση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Η θέση μου είναι καθαρή από την αρχή. Δεν μπορεί να υπάρχει η προσδοκία ότι θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο φάκελο αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την ίδια στιγμή παραδοσιακές πολιτικές, όπως η Συνοχή και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των συνόρων.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το χάσμα ανάμεσα στο προτεινόμενο μπάτζετ και το απαιτούμενο ποσό για την πραγμάτωση των πολιτικών στόχων που έχει θέσει η Κομισιόν σε όλους τους τομείς του οικονομικού και κοινωνικού βίου στην Ευρώπη, με έναν μετριοπαθή υπολογισμό, αγγίζει τα 230 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, η κυβέρνηση αρνείται οι Έλληνες αγρότες να έχουν σημαντικές μειώσεις στα χρήματα τα οποία λαμβάνουν και σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει, μεταξύ άλλων, σύμμαχο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, είχε παρατηρηθεί ταύτιση απόψεων. Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις ελληνικές θέσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία