BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ ρίχνει τις τιμές στην αγορά του ρεύματος

Την καταλυτική επίδραση της πράσινης ενέργειας στη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος αναδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα.

202101310936521568

40
0

 Όπως φάνηκε για μια ακόμη φορά, η αύξηση της παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το κόστος της Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς. Και βέβαια η ΤΕΑ παίζει σημαντικό ρόλο για τις τελικές τιμές καταναλωτή, αφού τα κυμαινόμενα τιμολόγια συναρτώνται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής. 

Έτσι για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο μειώνεται το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. 

Πιο αναλυτικά την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας υποχώρησαν σε χαμηλό 21 εβδομάδων. Συγκεκριμένα η μέση ΤΕΑ ήταν 86,84 ευρώ/MWh, ενώ για αρκετές ώρες καταγράφηκε σχεδόν μηδενική τιμή (ελάχιστη ΤΕΑ στα 0,54 ευρώ/MWh). Κύρια αιτία για την υποχώρηση των τιμών χονδρικής, στάθηκε η πληθωρική παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ που ξεπέρασε σε επίπεδο εβδομάδας τις 400GWh. 

Συγκεκριμένα, οι μονάδες ΑΠΕ είχαν ημερήσια παραγωγή 60GWh και είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα να διαμορφώνεται στο 49%. Η συνολική παραγωγή των ΑΠΕ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στις 419GWh που ήταν υψηλό 17 εβδομάδων. Η παραγωγή αυτή ήταν κατά 79% υψηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 26% μεγαλύτερη από τη μέση εβδομαδιαία παραγωγή του 2023. Αντίστοιχα η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 213GWh ή αλλιώς 25% του εβδομαδιαίου μείγματος, των υδροηλεκτρικών 67GWh ή αλλιώς 8% του εβδομαδιαίου μείγματος και των λιγντικών 34GWh ή αλλιώς 4% του εβδομαδιαίου μείγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η ελληνική τιμή ήταν στα 86,84 ευρώ/MWh οι τιμές στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από 59 έως 103 ευρώ/MWh. Δηλαδή με τη βοήθεια των ΑΠΕ, η ελληνική αγορά βρέθηκε κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών (συνήθως η ελληνική αγορά συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών αγορών).

Συμπερασματικά, όσο αυξάνεται το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, τόσο οι τιμές θα πιέζονται προς τα κάτω και η ελληνική αγορά χονδρικής θα μπαίνει σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές αγορές.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία