BACK TO
TOP
Business

Γεωγραφικό Αποτύπωμα Οσπρίων δημιουργεί η 3αλφα

Τους παραγωγούς φασολιών προσκαλεί η εταιρεία «ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ» να συµµετάσχουν στη δηµιουργία του γεωγραφικού αποτυπώµατος των φασολιών της περιοχής τους.

Γεωγραφικό Αποτύπωμα Οσπρίων δημιουργεί η 3αλφα

13
0
Η εταιρεία, µε τα γνωστά ρύζια και όσπρια 3αλφα, υλοποιεί από τον Ιούνιο του 2013 σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών ερευνητικό έργο µε σκοπό τη δηµιουργία µεθόδου πιστοποίησης της αυθεντικότητας των κοινών φασολιών και των φασολιών γιγάντων µε βάση το µοναδικό φασµατικό «δαχτυλικό» αποτύπωµά τους
Αυτή θα είναι παγκοσµίως η πρώτη µέθοδος πιστοποίησης της αυθεντικότητας των φασολιών µε κριτήριο τη γεωγραφική προέλευση και τη βοτανική τους ταξινόµηση.
«Θέλαµε να βρούµε έναν τρόπο να εντοπίζουµε µε σιγουριά πού έχει φυτρώσει ένα φασόλι για να αντιµετωπίσουµε τα κρούσµατα νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή», είπε στην Agrenda η Κλαίρη Καραχάλιου, γεωπόνος και υπεύθυνη προµηθειών ελληνικών πρώτων υλών για την εταιρεία.

«Ήδη συλλέγουµε δείγµατα από περιοχές της Ελλάδας, όπου καλλιεργούνται φασόλια και δηµιουργούµε µία βάση δεδοµένων», συµπλήρωσε η κυρία Καραχάλιου. Επίσης, όπως πρόσθεσε, «έχουµε φυτέψει τον ίδιο σπόρο φασόλι –ελληνικό και εισαγόµενο- σε 20 περιοχές της Ελλάδας για να προσδιορίσουµε πώς διαφοροποιείται ο ίδιος σπόρος ανάλογα µε την περιοχή που έχει φυτρώσει».
Το Γεωγραφικό Αποτύπωµα (ΓΕ.Α.) Οσπρίων θα διασφαλίζει τη γεωγραφική αυθεντικότητα των φασολιών, µε επιστηµονικό τρόπο. Μάλιστα, η επίβλεψη της διαδικασίας της δειγµατοληψίας θα πραγµατοποιείται από τον διεθνώς αναγνωρισµένο φορέα πιστοποίησης HELLENIC LLOYD’ S S.A

Με τη µέθοδο αυτή οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι ότι προµηθεύονται τα φασόλια της περιοχής που προτιµούν, ενώ απώτεροι στόχοι της νέας µεθόδου είναι η ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών φασολιών και της διαφορετικότητας που προσδίδει στα φασόλια το µικροκλίµα κάθε τόπου.

Το έργο, που συγχρηµατοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., αναµένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εταιρεία συνεργάζεται µε παραγωγούς και Συνεταιρισµούς σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγει τους κατάλληλους σπόρους για τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ οι παραγωγοί ακολουθούν πιστοποιηµένες διαδικασίες Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης.
 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία