BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με εντολή Μαξίμου, Βάρρας-Μελάς στον υπό κατάληψη ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν βγήκαν... οι καθυστερήσεις που προσπάθησε να παίξει η συντεχνία του ΟΣΔΕ σε ότι αφορά τον διορισμό της νέας διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχοντας, όπως κάθε φορά, στα χέρια της το χαρτί της πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων (προκαταβολή του τσεκ). Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η «εκλεκτή του εργολάβου» διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, φτιάχνει αυτή την ώρα βαλίτσες και  αποχωρεί από τον Οργανισμό. Καλό ταξίδι και καλό αντάμωμα... στου Σκορδά το χάνι.

varas_2

Γιάννης Πανάγος

120
6

Από την 1η Νοεμβρίου πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ο Γρηγόρης Βάρρας, προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και για μια περίοδο διευθύνων σύμβουλος το δημόσιου φορέα ΑΓΡΟΓΗ, ο οποίος, έκλεισε, όπως έδειξε η ιστορία, για το χατήρι των μετέπειτα «συντονιστών» του ΟΣΔΕ.

Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει ο έμπειρος επί του θέματος, Δημήτρης Μελάς, ο οποίος, καλείται να αποτυπώσει την εμπειρία του σε έργο ανασύστασης του Οργανισμού και του όλου πλαισίου διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στους παλιούς γνώριμους, κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως γενικός γραμματέας αλλά και ως υπηρεσιακός υπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λέγεται πως η «πολιτική έρημος» την οποία έχει διαβεί το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά το ατυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τον έχει κάνει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του και να ακολουθήσει «αυτονομημένη πορεία» στο δύσκολη καριέρα που έχε επιλέξει ως τεχνοκράτης με πολιτικό πρόσημο.

Από τις παραπάνω επιλογές φαίνεται καθαρά πως οι κατευθύνσεις αυτή τη φορά του Μαξίμου είναι σαφείς και κάνουν λόγο για «απελευθέρωση» του αγροτικού χώρου από τα συμφέροντα που έχουν παρεισφρύσει την τελευταία δεκαετία και τα οποία ποδηγετούν τις εξελίξεις προς ίδιον όφελος.

Για να γίνει όμως αυτό απόλυτα καθαρό, στην προκειμένη περίπτωση, το θέμα δεν είναι ποιος και με ποιούς όρους θα αναλάβει από δω και μπρός την τεχνική υποστήριξη του Οργανισμού. Το ζήτημα είναι ποιός έχει τον έλεγχο της μηχανογραφικής βάσης, ποιός διαχειρίζεται δηλαδή τα δεδομένα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ποιός ασκεί πολιτική πληρωμών και διαχείρισης των αγροτικών προγραμμάτων στη χώρα. Με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, αυτό το έργο δεν εκχωρείται σε κανέναν εργολάβο, έχει να κάνει αυστηρά με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την άσκηση πολιτικών σε έναν πολύπαθο τομέα παραγωγής και είναι συνυφασμένο με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και εν προκειμένω με του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών. 

Εξ άλλου, πολύ δουλειά περιμένει το επόμενο διάστημα και τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ, επικεφαλής της οποίας τίθεται, ο πρώην υπουργός Υγείας -προφανώς για λόγους εξυγίανσης- Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο έμπειρος πολιτικός, επί σειρά ετών βουλευτής Αρκαδίας και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας για ένα μεγάλο διάστημα, δείχνει να έχει εικόνα της κατάστασης στον Οργανισμό Ασφάλιστης της Αγροτικής Παραγωγής και φυσικά την διάθεση να βάλει εκεί τα πράγματα σε νέες βάσεις. Εκτός από την αποζημίωση των χιλιάδων πληγέντων αγροτών από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες της τελεταίας χρονιάς, ο κ. Λυκουρέντζος θα κληθεί να διαχειρισθεί με ανοικτό πνεύμα την ανασυγκρότηση του Οργανισμού, όχι μόνο σε επίπεδο Κανονισμού Λειτουργίας αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας με τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, θέμα για το οποίο δείχνει να είναι έτοιμη και η αγροτική κοινωνία.

 Ο κ. Λυκουρέντζος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. στις εκλογές του 2004 και επανεξελέγη το 2007 και το 2009 και το 2012. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 1994, διετέλεσε ακόμα αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. την περίοδο 1997- 2000, επί Κώστα Καραμανλή και γραμματέας του κόμματος. Εχει διατελέσει δύο φορές μέλος στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Την πρώτη από την θέση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της περιόδου 2007-2009 και την δεύτερη από την θέση του Υπουργού Υγείας το 2012- 2013.

Ο κ. Λυκουρέντζος με ανάρτησή του στο Facebook ευχαριστεί τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη για αυτή την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Νωρίτερα το Agronews εγραφε:


Ο Γρηγόρης Βάρρας νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις τα ονόματα που αναλαμβάνουν θέσεις στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Γρηγόρης Βάρρας, αναπληρωτής καθηγητής ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου στο ΤΕΙ Άρτας και ο Δημήτρης Μελάς, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός, ως αντιπρόεδρος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής Αρκαδίας, αναλαμβάνει θέση προέδρου στον ΕΛΓΑ.

Τα νέα διοικητικά στελέχη θα έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

  

 

 

 

 

 

   

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

04-11-2019 18:19Κώστας

Φτάσαμε να κολακεύουμε τους κομματικά βαμμένους διορισμένους της ΑΓΡΟΓΗ (μαζί με τις κομμώτριες και τους γυμναστές γεωτεχνικούς), και τους κάνουμε και προέδρους αφού τους έκλεισε η δικαιοσύνη το μαγαζάκι-να έχουν και αυτοί ένα εισόδημα. Τόσο χάλια ήταν οι προηγούμενοι, που μας φαίνονται ακόμα και αυτοί φορείς ελπίδας !!!! Σημάδι ότι βγαίνουμε από την κρίση και θα ξανακάνουμε τα ίδια !!!

Απάντηση

01-11-2019 09:17Σωκρατης

Κύριε ΠΑΝΑΓΟ γιατί έκλεισε η ΑΓΡΟΓΗ? Έχετε ξεχάσει τα ρουσφέτια που σε μια νύχτα μπήκαν 150 Γεωπόνοι και ήθελαν να γίνου ΜΟΝΙΜΟΙ? Κουβέντα για όλα αυτά! Μπας και είχατε τότε κάποιο συγγενικό πρόσωπο στην ΑΓΡΟΓΗ? Αν αυτό το κείμενο είναι δημοσιογραφία εγώ είμαι αστροναύτης! ΠΡΟΣ την ιδιοκτησία του Agronews: έχετε αναρωτηθεί γιατι η ιστοσελίδα σας έχει στα τάρταρα σε επισκέψεις ? Είναι απλό: φιλοξενεί τέτοια άρθρα όλο εμπάθεια και ανακρίβειες! Αντε γεια

Απάντηση

01-11-2019 09:10Γιάννης Γατσής

αυτά τα περί ΑΓΡΟΓΗΣ αποτελούν σοβαρό επιχείρημα ??? ξεχάσατε φαίνεται το τι γινόταν στην υπηρεσία με τις κομμώτριες και τον Δρ πρόεδρο από τη Λευκάδα!!!

Απάντηση

31-10-2019 12:42Νίκος

Δεν συμφωνώ ότι ο διορισμός του κυρίου Βάρρα, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της κομματικής και διεφθαρμένης ΑΓΡΟΓΗΣ είναι ελπιδοφόρα. Όπως και με τον κύριο Λυκουρέντζο στον ΕΛΓΑ οι διοικήσεις θα είναι απόλυτα κομματικές, αλλά και "κουρασμένες", με μπόλικο παρασκήνιο πριν τις εκάστοτε αποφάσεις.

Απάντηση

31-10-2019 12:33NIKOLAOS SYGRIMIS

Σαφως και πρεπει να γινει εξυγίανση και εκσυγχρονισμος σε αυτές τις πολύ καιριες δομες αλλα και εκσυγχρονισμος του Αγροτικου Κινήματος. Ενας κλαδος της οικονομίας που αποκτα σε ολες τις χωρες σημαντικότερο ρολο για τηε Εθνικλη Οικονομία, την ευτυχία του καταναλωτή και καλυτερη ανταμοιβή της αγροτικης προσπάθειας. Ιδιαίτερα σημερα που η ψηφιακή επανάσταση καλειται να δωσει το δικό της μερίδιο στην ο΄λη Ανάπτυξη αλλα και να υπάρξει σωστή διακυβέρνηση του ολου εγχειρήματος για να προστατευθεί απο αδαείς άρπαγες που βλέπουν το μελλον τους από την εκμετάλλευση του αγροτικού χώρου. Αυτοι που πρεσβεύουν την Ελεύθερη Οικονομία σαν υγιές περιβάλλον ανταγωνιστικής Ανάπτυξης ας προστατεύσουν το ολο αγροτικό κινημα από "τους πολλα σχεδιάζοντες περι την Αγροτική Οικονομία" ως χωρο "ευφυούς αρπαγης" αντι "ἑυφυους Γεωργίας".

Απάντηση

31-10-2019 11:34Χονδροπουλος Γιάννης

Με την εναλλαγή των ίδιων ατόμων που έχουν περάσει από θέσεις της Αγροτικής ανάπτυξης κι έχουν αφήσει το ίχνος τους, δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα τα φλέγοντα θέματα της αγροτιάς?? Φαίνεται ότι αυτό νομίζουν οι πολιτικοί κρατούντες στον τόπο αυτό. Ανακυκλωνοντας τα ίδια άτομα, θα πάμε μπροστά. Δυστυχώς δεν γίνεται όμως έτσι δουλειά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές