BACK TO
TOP
Διεθνή

Με 500 τρακτέρ στην Κοπεγχάγη διαμαρτυρία Δανών κτηνοτρόφων

Σε μεγάλη κινητοποίηση προχώρησαν αγρότες και εκτροφείς μινκ στη Δανία, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για θανάτωση εκατομμυρίων ζώων, αποβλέποντας στην προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού.

δανιααα-768x529

12
0

Η διαμαρτυρία ήταν μεγάλη, αποτελούμενη από εκατοντάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρέθηκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους της Κοπεγχάγης, το πρωί του Σαββάτου 21/11.

Οι διαμαρτυρόμενοι με περισσότερα από 500 τρακτέρ, στα οποία είχαν τοποθετήσει σημαίες της Δανίας, διέσχισαν την πόλη. Πριν την συγκέντρωσή τους στο λιμάνι, διέσχισαν τον δρόμο όπου στεγάζεται η έδρα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως οδηγήθηκαν σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση, κατόπιν δηλώσεων της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, στις οποίες αποκάλυπτε πως η απόφαση για τη θανάτωση περισσότερων από 15 εκατομμυρίων μινκ δεν είχε καμία νομική βάση, εφόσον αυτά δεν είχαν νοσήσει από τον ιό. Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, εξόργισαν τους εκτροφείς.

Η κυβέρνηση προέβη σε απολογητικές δηλώσεις ζητώντας συγγνώμη, ενώ, επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας υπέβαλε την παραίτησή του. Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ νομοσχέδιο που απαγορεύει την εκτροφή των ζώων αυτών μέχρι και το 2022.

 

Υπουργός Υγείας Δανίας: Πιθανόν ο κίνδυνος για μετάλλαξη να έχει λάβει τέλος

Αισιόδοξος φάνηκε ο υπουργός Υγείας της χώρας, υποστηρίζοντας πως είναι πιθανό να έχει εξαλειφθεί η μετάλλαξη στελέχους του ιού που είχε εντοπιστεί σε μινκ και είχε θεωρηθεί επικίνδυνη.

«Κανένα άλλο περιστατικό της μετάλλαξης που προέρχεται από τα βιζόν και είναι γνωστή ως Cluster 5, δεν έχει εντοπιστεί από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αρμόδιο Ινστιτούτο για τις λοιμώδεις νόσους (SSI) εκτιμά πως αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί», ανέφερε δήλωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως, η σκανδιναβική χώρα πρόκειται για την πρώτη χώρα εξαγωγής και δεύτερη παραγωγής μινκ παγκοσμίως. Μετά την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε, δόθηκε εντολή για προληπτική θανάτωση 15 εκατομμυρίων μινκ, που αποτελεί και το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως αποδείχθηκε πως η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως είναι πιο επικίνδυνη ή ανθεκτική στα εμβόλια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία